Ιθαγενείς

Εισιτήριο στο Σέιχ Σου-Όχι ευχαριστώ

Σχολιάστε

Η Επιτροπή προστασίας του Σειχ Σου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης την 26η Μαρτίου 2012 ζητώντας από τα μέλη των δημοτικών  παρατάξεων να λάβουν θέση αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Μπουτάρη  περί καθιέρωσης εισιτηρίου εισόδου στο περιαστικό δάσος της πόλης μας ,όταν ο Δήμος πάρει τη διαχείριση του δάσους. Συγκεκριμένα ο κ.Μπουτάρης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου  δήλωσε ότι  το κόστος διαχείρισης του περιαστικού δάσους πρέπει να αντιμετωπιστεί είτε με φόρους ,είτε με εισιτήριο εισόδου,και συμπλήρωσε ότι ούτε το γάλα της μάνας δεν είναι σήμερα τζάμπα.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου συνεχίζοντας τον «προβληματισμό» του Δημάρχου πρότεινε τη δημιουργία στο Σειχ Σου οικονομικών δραστηριοτήτων και ήπιων εγκαταστάσεων (αναψυκτήρια-αθλητικές εγκαταστάσεις) που θα εξασφαλίζουν έσοδα στο Δήμο,προαναγέλλοντας νέο θεσμικό πλαίσιο για τα περιαστικά δάση,που θα επιτρέπει τα παραπάνω,καταγγέλοντας την ασφυκτική νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας που θεωρεί ,ότι στις αναδασωτέες περιοχές,όπως το Σειχ Σου,είναι κατεδαφιστέα τα αναψυκτήρια και οι  αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κ.Μπουτάρης  σε πλήρη σύμπνοια με τον κ.Παπακωνσταντίνου προσέθεσε ότι θα ήταν καλό να μπει και λεωφορείο ,μέσα στο δάσος,για τη μεταφορά  των πολιτών.

Ολο το βίντεο της συνέντευξης εδώ

http://www.youtube.com/watch?v=aIyMVezz3g8

Τα μέλη της Επιτροπής διένειμαν το παρακάτω ψήφισμα   στο Δημοτικό Συμβούλιο,που αποτελεί  απάντηση στη προσπάθεια  ιδιωτικοποίησης του δάσους,αφού πλέον το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί τη διαχείριση αλλά οι ιδιώτες είτε με τη μορφή του εισιτηρίου ,είτε με τη μορφή εκμίσθωσης αναψυκτηρίων και άλλων εγκαταστάσεων.

Ακολουθεί το κείμενο του ψηφίσματος:

«ΨΗΦΙΣΜΑ

Του Σωματείου με την επωνυμία

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ»

forestsos.wordpress.com

Το ΔΣ,τα μέλη και οι φίλοι του σωματείου με την επωνυμία ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ με έκπληξη και ανησυχία  πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης  κ.Μπουτάρη και του υπουργού ΥΠΕΚΑ κ.Παπακωνσταντίνου  περί επιβολής εισιτηρίου εισόδου στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης και διαμόρφωσης θεσμικού πλαισίου ,που θα επιτρέπει την ανέγερση κτισμάτων στο δάσος ,και όλα αυτά  στο όνομα της οικονομικής κρίσης .

ΕΠΕΙΔΗ το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης  έχει ανακηρυχθεί σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους  και έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα περιοχή σε όλη του την έκτασή  των 30.000 στρεμμάτων.

ΕΠΕΙΔΗ το ΣτΕ έχει εκδόσει 17 αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτει κάθε αλλαγή χρήσης στο περιαστικό δάσος επιβεβαιώνοντας τον αναδασωτέο χαρακτήρα του,μάλιστα δε έχει ακυρώσει διατάξεις προεδρικού διατάγματος ,που  προέβλεπαν μερική αλλαγή χρήσης .

ΕΠΕΙΔΗ ουδέποτε το Σειχ Σου έχει χαρακτηριστεί  πάρκο  αναψυχής  ,ούτε επιτρέπεται από τη  κείμενη νομοθεσία αλλά και τη πάγια νομολογία του ΣτΕ η ανέγερση   κτισμάτων ,όπως αναψυκτήρια ,ταβέρνες ,κατοικίες κ.λ.π.

ΕΠΕΙΔΗ τα δάση και οι αναδασωτέες εκτάσεις αποτελούν δημόσια αγαθά εκτός συναλλαγής  προστατευόμενα από το Σύνταγμα ,διεθνείς και ευρωπαικές συνθήκες,στα οποία η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών,ενισχύοντας τον δασικό τους χαρακτήρα ,δεδομένης της σημασίας τους στη ρύθμιση του κλίματος,στην απορύπανση  της ατμόσφαιρας,στη διατήρηση της βιοποικιλότητας ,στη συγκράτηση του εδάφους,στη πρόληψη των πλημμυρών,στη προστασία των υδατικών συστημάτων.

ΕΠΕΙΔΗ  η κατασκευή  αναψυκτηρίων και άλλων ,κατ ευφημισμό ήπιων εγκαταστάσεων,πέρα από τη τσιμεντοποίηση ,τη κοπή δένδρων,την ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων,τη ρύπανση του εδάφους και της ατμόσφαιρας από τη κυκλοφορία αυτοκινήτων ,τη διαταραχή των ευαίσθητων οικολογικών συστημάτων,τους αυξημένους κινδύνους πυρκαγιάς  που συνεπάγεται,ανοίγει τον ασκό του αιόλου αναφορικά με τις χρόνιες διεκδικήσεις ιδιωτών να οικοδομήσουν εντός του δάσους, ζητώντας  την άρση της αναδάσωσης  και την ανάκληση των σχετικών αποφάσεων.

ΕΠΕΙΔΗ το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης υπέστη μεγάλο πλήγμα  στη πυρκαγιά του 1997 ,όπου έγιναν στάχτη 15.000 στρεμματα  ,σήμερα όμως  χάρη στη φυσική κυρίως αναβλάστηση έχει ξαναπρασινίσει,φιλοξενεί δε σπάνια  και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας,τα οποία  χρήστες του δάσους,ποδηλάτες,περιπατητές και δρομείς μπορούν να τα απολαμβάνουν χωρίς όμως  η παρουσία τους να τα διαταράσσει  ή  να απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

ΕΠΕΙΔΗ  με άλλοθι την οικονομική κρίση  τα δάση ιδιωτικοποιούνται σε  Καμπότζη, Τσεχία, Βραζιλία, Γεωργία, Ρουμανία,Ουρουγουάη ,Βολιβία,Νιγηρία και άλλες τριτοκοσμικές χώρες,όπου οι οικονομικές πολιτικές απειλούν με αφανισμό όχι μόνο τη φυσική ,αλλά και τη κοινωνική βιοποικιλότητα.

ΕΠΕΙΔΗ οι επενδυτές –ιδιώτες  ενεργούν με κριτήριο το προσπορισμό γρήγορου και εύκολου κέρδους,αδιαφορώντας για μη οικονομικές αξίες ,όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η αισθητική αξία των δασών,γεγονός που καταδεικνύει η εγκληματική καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο και αλλού.

ΕΠΕΙΔΗ οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών  δεν έχουν σαν αιτία την οικονομική κρίση,αλλά συγκεκριμένες ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές όπως απέδειξε η δεκαετία της κ.Θάτσερ στη Βρεττανία.

ΕΠΕΙΔΗ  το επιχείρημα της οικονομικής αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου είναι έωλο  και προσχηματικό εάν λάβουμε υπ όψη την υποχρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών τη τελευταία 15ετία ,δηλ.σε χρόνο πριν ενσκήψει η οικονομική κρίση.

ΕΠΕΙΔΗ  η επιβολή εισιτηρίου στο δάσος και η επεξεργασία νέου θεσμικού πλαισίου ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση,εμπορευματοποίηση  και οικοπεδοποίησή του.

ΕΠΕΙΔΗ το Σειχ Σου είναι δάσος και όχι αστικό πάρκο με πολύτιμες για τη πόλη μας και τους κατοίκους της λειτουργίες

ΕΠΕΙΔΗ η πόλη της Θεσσαλονίκης ,αλλά και οι γύρω δήμοι  διαθέτουν  μεγάλο αριθμό αναψυκτηρίων και ταβερνών ,που  μάλιστα κλείνουν λόγω οικονομικής κρίσης.

ΕΠΕΙΔΗ  η επιβολή εισιτηρίου εισόδου με ολοένα και αυξανόμενο χρηματικό αντίτιμο θα αποκλείσει τα πλέον ευάλωτα οικονομικά τμήματα του πληθυσμού της πόλης μας ,που αποτελούν σήμερα και τη συντριπτική της πλειοψηφία ,εισάγοντας ένα πρωτοφανές προηγούμενο κοινωνικού ρατσισμού σε ότι αφορά την χρήση των δημοσίων αγαθών.

ΕΠΕΙΔΗ η Επιτροπή μας  θα αγωνιστεί με κάθε τρόπο για τη διατήρηση και την ενίσχυση του δασικού χαρακτήρα χαρακτήρα του Σειχ Σου,δηλώνοντας την αντίθεσή της  σε κάθε προσπάθεια ιδωτικοποίησης και εμπορευματοποίησής του.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

ΖΗΤΟΥΜΕ από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης να διατυπώσουν τη θέση τους επί της  επικείμενης αλλαγής θεσμικού πλαισίου για το Σειχ Σου ,που θα επιτρέπει την επιβολή εισιτηρίου εισόδου και την ανέγερση κτισμάτων  αναψυκτηρίων  και άλλων εγκαταστάσεων αναψυχής ,καθώς και τη κατασκευή των  σχετικών οδών πρόσβασης σε αυτά  ,καθώς και των απαραίτητων  χώρων στάθμευσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ»

Στο ψήφισμα της Επιτροπής τοποθετήθηκαν  οι  επί κεφαλής των παραταξεων συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Το ακριβές περιεχόμενο των τοποθετήσεων θα αναρτηθεί με την παραλαβή επικυρωμένων των πρακτικών συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου,διότι ως γνωστό scripta manent και ως γραπτά δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Να σημειωθεί ότι με τη νομοθεσία που ισχύει η διαχείριση των δασών   βρίσκεται στην αρμοδιότητα των διευθύνσεων δασών και των δασαρχείων ,ενώ με την αλλαγή θεσμικού πλαισίου που επιχειρείται αρμοδιότητες των παραπάνω υπηρεσιών μεταφέρονται  στους Καλλικράτειους Δήμους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΙΧ ΣΟΥ

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s