Ιθαγενείς

Αστικές καλλιέργειες σε Δήμους

Σχολιάστε

Το τελευταίο διάστημα εντύπωση προκαλεί η έντονη κινητικότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξασφάλιση εκτάσεων για τη διαμόρφωση περιαστικών λαχανόκηπων. Μετά το δήμο Λάρισας και την παραχώρηση 20.000 τ.μ. στον ιστό της πόλης για καλλιέργεια από απόρους, ο Δήμος Θέρμης παραχώρησε μία έκταση στη Νέα Ραιδεστό 15 στρεμμάτων σε ίσες επιφάνειες των 50 τ.μ. και θα τις διαθέσει σε 300 δικαιούχους δημότες, με προτεραιότητα σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Ο δημότης θα καταβάλει τον πρώτο χρόνο το ποσό των 50 ευρώ, και για τον επόμενο χρόνο το ποσό των 25 ευρώ. Για τις οικονομικά ευαίσθητες ομάδες το ποσό για το πρώτο έτος θα ανέρχεται στα 25 ευρώ, ενώ για τους άπορους η διάθεση της καλλιεργήσιμης γης θα γίνει δωρεάν.

Ο κάθε δημότης μπορεί να φυτέψει λαχανικά επιλογής του στο κομμάτι που του αντιστοιχεί και αναλαμβάνει να τα περιποιείται και φυσικά να μαζεύει τη σοδιά του. Προϋπόθεση είναι η καλλιέργεια να γίνεται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, καθώς σκοπός του προγράμματος είναι να παραχθούν λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας. Ενώ τέλος ο Δήμος θα προχωρήσει σε εκπαιδευτικές ημερίδες, ώστε οι καλλιεργητές να αποκτήσουν την απαραίτητη κατάρτιση για να είναι σε θέση άμεσα να ξεκινήσει την καλλιέργεια.

Σε αντίστοιχη πρωτοβουλία όμως προχωρεί και ο Δήμος Λαγκαδά, ο οποίος θα παραχωρήσει εκτάσεις για να προκύψουν κήποι 50 ή 100 τετραγωνικών μέτρων για τους απόρους. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί πως η έμφαση την οποία δίνει ο Δήμος στους εν λόγω κήπους για να καλλιεργηθούν και να διασωθούν δύο ντόπιες ποικιλίες λαχανικών: το ντοματάκι και η μελιτζάνα Λαγκαδά.

Τις πρωτοβουλίες αυτές ήρθε να συμπληρώσει η πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία παραχωρεί 100 στρέμματα της Γεωπονικής σχολής. Τα τελευταία θα χωριστούν σε ίσες μερίδες των 100 τ.μ. για κάθε καλλιεργητή που θα δηλώσει ενδιαφέρον, καταβάλλοντας το ετήσιο ενοίκιο των 120 ευρώ. Οι καλλιεργητές θα έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν για προσωπική τους χρήση τα λαχανικά της αρεσκείας τους, λαμβάνοντας συμβουλευτική υποστήριξη από τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής και από γεωπόνο βιοκαλλιεργητή, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ανεξάρτητη παροχή νερού άρδευσης σε κάθε τεμάχιο και κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, ενώ οι καλλιέργειες θα γίνονται αποκλειστικά με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από το ενοίκιο θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s