Ιθαγενείς

Αντί για ευρώ.. ΚοιΝο στην Καλαμαριά

Σχολιάστε

του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Επεκτείνονται σταδιακά στη χώρα τα δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών, όπου τα μέλη που συμμετέχουν αντικαθιστούν τα ευρώ με ένα εναλλακτικό ανταλλακτικό νόμισμα, το οποίο δεν συσσωρεύεται, δεν αναπαράγεται και δεν δημιουργεί υπεραξία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση πολιτών Καλαμαριάς έχει ιδρύσει τους τελευταίους δύο μήνες ένα δίκτυο ανταλλαγής, όπου οι συναλλαγές γίνονται με ΚοιΝο (Κοινωνικό Νόμισμα).

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η υπεύθυνη του δικτύου, Ελένη Παπαθεοδοσίου, κατά τον πρώτο μήνα κανονικής λειτουργίας του συστήματος, συμμετέχουν ήδη 50 μέλη, κυρίως πολίτες της Καλαμαριάς, αλλά και κάτοικοι των γύρω περιοχών. «Το δίκτυο ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν ανθρώπινες σχέσεις που στηρίζονται στη συνεργασία, στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη και να διαβρωθεί το αυθαίρετο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μειώνοντας την ανάγκη για χρήμα, μειώνουμε την ανάγκη για δανεισμό», τονίζει.

Στο «Δίκτυο Ανταλλαγής Προϊόντων και Υπηρεσιών» Καλαμαριάς μπορεί να εγγραφεί ηλεκτρονικά (στην ιστοσελίδα koino.com.gr) όποιος έχει να προσφέρει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, αναρτώντας μια αγγελία, ενώ ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός αγγελιών από τα υπάρχονται μέλη, τα οποία προσφέρουν – μεταξύ άλλων: γραμματειακή υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων- μερικής απασχόλησης, ιδιαίτερα μαθήματα, μασάζ- νοσηλευτική, ραπτική, αγροτικά τρόφιμα, νομικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη κ.α.

Το «Αγροτικό Παντοπωλείο» ως εξέλιξη του «κινήματος της πατάτας»

Η κίνηση πολιτών Καλαμαριάς ετοιμάζει περίπου στα τέλη Μαρτίου τη δημιουργία του «Αγροτικού Παντοπωλείου», ένα δίκτυο συνεργασίας καταναλωτών και αγροτών, όπου τα προϊόντα θα πωλούνται χωρίς τη συμμετοχή μεσαζόντων σε τιμές παραγωγού, όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με το γνωστό ως «κίνημα της πατάτας».

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές για μία τέτοια δράση. Ήδη είμαστε πάνω από 100 οικογένειες και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά», δηλώνει η κα Παπαθεοδοσίου. Όπως αναφέρει η ίδια, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συζητήσεις με παραγωγούς γύρω περιοχών για να διαθέσουν τα προϊόντα τους μέσω του συγκεκριμένου δικτύου, με την προϋπόθεση αυτά να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα. «Θέλουμε να σχεδιάσουμε μία οργανωμένη δράση, όπου κάθε τρίμηνο θα υπάρχουν συμφωνημένες τιμές και ποσότητες προϊόντων με τους παραγωγούς», δηλώνει.

Καθημερινό ανταλλακτικό παζάρι

Στο Σημείο Δράσης -Αλληλεγγύης για την Καλαμαριά (οδός Σάντας 7) εκτός από το δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων φιλοξενείται «Παζάρι ανταλλαγής» με μεταχειρισμένα αντικείμενα που λειτουργεί κάθε μέρα.

Στο συγκεκριμένο παζάρι ανταλλάσσονται:

Ρούχα
Βιβλία
Σχολικά είδη- Σχολικά βιβλία- Σχολικά βοηθήματα
Οικιακό εξοπλισμό
Παιχνίδια
Μουσικά όργανα
Διακοσμητικά- είδη δώρων- τέχνη
CD-DVD

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα 18.00-20.00
Τρίτη 18.00-20.00
Τετάρτη 18.00-20.00
Πέμπτη 11.00-13.00 και
18.00-20.00
Παρασκευή 11.00-13.00
Σάββατο 11.00-14.00
Κυριακή 11.00-13.00

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s