Ιθαγενείς

11η Πανελλαδική μέρα ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών στη γη του Πελίτι

1 σχόλιο

Το Σάββατο που μας πέρασε είχαμε τη χαρά να παραβρεθούμε στην 11η Πανελλαδική μέρα ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο νομό Δράμας. Σε ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο, κοντά στις όχθες του Νέστου, 4000 πλέον άτομα όλων των γενεών συμμετείχαν στη μέρα ανταλλαγής. Η συμμετοχή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρωτοφανής, γεγονός που καταδεικνύει πως η οικονομική κρίση λειτουργεί καθοριστικά στην διεύρυνση των εναλλακτικών καλλιεργειών βασισμένων στην μη εμπορευματική ανταλλαγή σπόρων.

Εκεί συναντηθήκαμε με καλλιεργητές ντόπιων ποικιλιών, από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι μας παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τις εναλλακτικές τους καλλιέργειες .

Κοινός τόπος όλων των μετεχόντων υπήρξε, η ανάγκη της χειραφέτησης όλο και περισσότερων καλλιεργητών από τα παγκόσμια καρτέλ εμπορίας σπόρου και η ενίσχυση των δομών ανταλλαγής και συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών. Δεν ήταν λίγοι οι καλλιεργητές που υπερτόνιζαν την αξία της διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, ως αναπόσπαστο τμήμα της παράδοσης του τόπου μας.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθούμε στη ξεχωριστή συμβολή των εκατό και πλέον εθελοντών από όλο τον κόσμο, που βοήθησαν στην διοργάνωση αυτής της γιορτής, για να τις αποδώσουν ένα ευρύτερο χαρακτήρα.

 

Προς το τέλος των εκδηλώσεων οι κοινότητα Πελίτι είχε την καλοσύνη να προσφέρει στους επισκέπτες ένα ζεστό πιάτο με όσπρια και πλούσιες σαλάτες, από δωρεές των καλλιεργητών. Η γιορτή έκλεισε με χορευτικά από Θρακιώτικους και Ποντιακούς συλλόγους.

Advertisements

One thought on “11η Πανελλαδική μέρα ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών στη γη του Πελίτι

  1. Παράθεμα: Συνάντηση άμεσης δράσης και δημοκρατίας – ΑΠΘ 5/6/7 Σεπτεμβρίου ΔΕΘ 2011 | Ερανιστής

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s