Ιθαγενείς

O Moυσά Σαντρ στη Λιβύη;

Σχολιάστε

Το 2007 ο Καντάφι εξέφρασε τη φιλοδοξία του να ξαναφτιάξει ένα Φατιμιδικό καθεστώς στη Λιβύη για να θέσει τα θεμέλια για μια αναγέννηση της Βόρειας Αφρικής σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί διάφορους σιίτες διανοούμενους και ηγέτες. Ωστόσο η προσπάθειά του έπεσε στο κενό μετά την αλήστου μνήμης αντιδημοκρατική του δήλωση ότι «εκλογές και πραξικοπήματα είναι το ίδιο πράγμα». Τα αποτυχημένα ανοίγματα προς τους σιίτες μουσουλμάνους έχουν ιστορία στη Λιβύη.

Το 1978, ο ιμάμης Μουσά Αλ Σαντρ, πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Λιβάνου, προσκλήθηκε στη Λιβύη από τον Καντάφι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Μουσά Σαντρ και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος «εξαφανίστηκαν». Μέχρι σήμερα, οι Λίβυοι αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει μια πειστική εξήγηση για το τι συνέβη στους δύο Λιβανέζους. Η προφανής απαγωγή του κληρικού, που ήταν ο ιδρυτής του σιιτικού κινήματος «Χαρακάτ αλ Μαχρουμίν» στον Λίβανο αποξένωσε πολλούς σιίτες της Μέσης Ανατολής από τον Καντάφι. Ο Σαντέκ Ταμπαταμπάϊ, της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράν, ήταν ανιψιός του ιμάμη Σαντρ και ο Αχμάντ Χομεϊνί (γιός του Αγιατολάχ Χομεϊνί) ήταν συγγενής του εξ αγχιστείας. Ακριβώς μετά την ιρανική επανάσταση, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Λιβύης μετά τον Καντάφι, ο Αμπντέλ Σαλάμ Τζαλούντ, επισκέφτηκε το Ιράν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, αλλά αυτός αρνήθηκε να τον συναντήσει «ως ότου οι Λίβυοι ξεκαθάριζαν τι του συνέβη».

Η οικογένειά του πιστεύει ότι ο ιμάμης Σαντρ μπορεί να είναι ζωντανός. Ο γαμπρός του, ο Μεχντί Φορουζάν, δήλωσε ότι κάποιοι από τους Λίβυους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν ανέφεραν ότι τον είδαν στη φυλακή. Επίσης, ανέφερε ότι το λιβανικό αλλά και το ιρανικό κοινοβούλιο πιστεύουν ότι ο Σαντρ είναι ζωντανός και ότι μια «επιτροπή υποδοχής» του έχει συστηθεί στο Λίβανο.

Πρόσφατα, η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου με ανακοίνωσή της καταδίκασε τα εγκλήματα του Καντάφι κατά του λιβυκού λαού.

Του Φαρίντ Μαρζάι, από τον διαδικτυακό τόπο mrzine.org

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s