Ιθαγενείς

145.361 στρέμματα κάψαμε!

Σχολιάστε

Στο τέλος της χρονιά παρουσιάστηκαν από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ακριβή στοιχεία για το μέγεθος των εκτάσεων που αποτεφρώθηκαν το 2010.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πυρκαγιών μέχρι την 31η Οκτωβρίου ανήλθε στις 7.723 και ο συνολικός αριθμός καμένων εκτάσεων στα 145.361 στρέμματα. Επιπλέον, από τα στοιχεία προκύπτει ότι από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο, τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση, έχουν ως εξής: αμέλεια 33,95%, πρόθεση 36,99%, τυχαία 3,89%, φυσικά 6,02% άγνωστα 19,15%.

Γίνεται προφανές λοιπόν, πως κύριος υπεύθυνος για αυτή την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, που ηθελημένα και μη, προσβάλει την οικολογική ισορροπία.

Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν κανείς δεν αντιλαμβάνεται τα δασικά μας οικοσυστήματα ως εθνικό και κοινωνικό κεφάλαιο υψίστης σημασίας; Πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν κανένας από τους θεσμικούς φορείς δεν παίρνει νομικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δασικών συστημάτων από τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα του τσιμέντου…

Κι όταν ακόμα γίνεται αντιληπτό μέσα από την παρουσίαση των τραγικών μεγεθών των αποτεφρωμένων εκτάσεων, κανείς δε διατίθεται να ακυρώσει δεκάδες δασοκτόνα «έργα» που απλώνονται σε όλο το κορμό της χώρας. Κανείς δεν διεκδικεί την περίφραξη των δασικών εκτάσεων ώστε να προστατευτούν από τις επιδιώξεις των λογής εμπρηστών. Κανείς δεν συμβάλει στη διεύρυνση των δικτύων δασική ύδρευσης ώστε ακόμα και με την πρόκληση πυρκαγιάς να είναι ταχεία η πυρόσβεσή της.

Αρκετοί μιλούν για την ανάγκη αγοράς επιπλέον εναέριων μέσω πυρόσβεσης, λίγοι είναι αυτοί που προκρίνουν την ανάγκη αγοράς μικρών αεροπλάνων που θα εποπτεύον από ψηλά τις δασικές εκτάσεις, την περίοδο πυροπροστασίας, με απώτερο σκοπό την πρόληψή.

Από μεριά μας δεν αρκεί μόνο να περιμένουμε τους θεσμικούς φορείς να απαντήσουν στην ανάγκη της προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Πρέπει να μετέχουμε και να συμβάλουμε όσο το δυνατών στις ομάδες εθελοντικής δασοπροστασίας ή δασοπυρόσβεσης, αλλά και να τις πάμε ένα βήμα παραπέρα, διαμορφώνοντας εκεί μικρές κοινότητες παρεμβάσεων στους θεσμικούς φορείς για την περεταίρω προστασία των οικοσυστημάτων μας.

Το σίγουρό είναι ένα. Πως αν φέτος καούν λιγότερα από 145.000 στρέμματα αρκετοί θα μιλήσουν για επιτυχία. Τα παιδιά των παιδιών μας, άραγε τι θα απαντήσουν;

 

Κώστας Βαρούλκος

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s