Ιθαγενείς

Διαδικτυακή λεωφόρος της Δύσης

1 σχόλιο


Είναι κοινός τόπος πλέον, πως χρόνο με το χρόνο το facebook καταλαμβάνει όλο και ενεργότερο ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 500 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες οι οποίοι αθροιστικά περνούν πάνω από 700 δισεκατομμύρια λεπτά συνδεδεμένοι στο facebook. Παράλληλα διαρκώς αυξάνονται οι χρήστες του facebook μέσα από τα κινητά τηλέφωνα (περισσότεροι από 200 εκατομμύρια χρήστες) ενώ το 70% των χρηστών είναι κάτοικοι εκτός των ΗΠΑ. Κατά μέσο όρο ο κάθε χρήστης διαθέτει περίπου 130 φίλους, ενώ το facebook έχει μεταφραστεί σε 70 γλώσσες με πρωτοβουλία και κόπο 300.000 εθελοντών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί μια κατασκευασμένη φωτογραφία (βλ. πάνω) που δημοσιεύθηκε φέτος το Δεκέμβρη από τα ίδια τα στελέχη του facebook και αποτυπώνουν την κίνηση του facebook σε παγκόσμια κλίμακα. Τι το ιδιαίτερο προκύπτει από τη φωτογραφία αυτή;

Καταρχήν βλέπουμε πως με εξαίρεση τους Μοσχοβίτες, οι Ρώσοι δεν διαθέτουν σελίδα στο facebook. Άλλωστε έχουν φτιάξει τη δική τους σελίδα κοινωνικής δικτύωσης τη VKontakte, που εμφανίζει παρόμοια φιλοσοφία με το facebook και μπορείτε να τη βρείτε εδώ (http://vk.com/). Από την άλλη μεριά στην Κίνα το facebook έχει απαγορευτεί όμοια με αρκετές άλλες ιστοσελίδες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χώρος της Λατινικής Αμερικής καθώς φαίνεται ελάχιστη κίνηση να έχει το facebook στη Βραζιλία, τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα, χώρες με ιδιαίτερες κοινωνικές και κινηματικές ευαισθησίες. Τέλος ελάχιστη είναι μετέχοντες στη σελίδες του facebook από την Αφρικανική Ήπειρο ή στην Μέση Ανατολή λόγο των οικονομικών μεγεθών και δυνατοτήτων αλλά και των πολιτικών τοποθετήσεων (Ιράν).

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως το facebook αποτελεί τη κεντρική διαδικτυακή λεωφόρο της Δύσης! Και ένα παράδοξο, ο χάρτης αυτός με διάφορες εξαιρέσεις (Λατινική Αμερική) ομοιάζει με του χάρτες που αποτυπώνουν τις επιρροές του ψυχρού πολέμου…τυχαίο, δεν νομίζω!

Aloros

Advertisements

One thought on “Διαδικτυακή λεωφόρος της Δύσης

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s