Ιθαγενείς

Υπερπληθυσμός: Μύθος ή πραγματικό πρόβλημα;

Σχολιάστε


To 1797 o Τhomas Malthus προέβλεψε ότι η αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην πείνα, μέχρι το 1950. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1967, ο Paul Ralph Ehrlich προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα για το λιμό που θα ακολουθήσει αν ο πληθυσμός συνεχίσει να αυξάνεται και απαίτησε αυστηρά μέτρα μείωσής του. Σήμερα, επιστημονικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια.

Αυτό το τεράστιο νούμερο είναι που θα εντείνει τα προβλήματα που μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί. Πείνα, λειψυδρία και επιδημίες είναι τα τρία μεγαλύτερα θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οικολογικά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή θα ενταθούν, καθώς ο αυξανόμενος πληθυσμός θα προκαλέσει την έκλυση ακόμα μεγαλύτερων ποσών άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τέλος, σύμφωνα με οικολογικά μοντέλα, η γη ως οικοσύστημα έχει καθορισμένη βιοχωρητικότητα γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συντηρήσει άπειρο αριθμό έμβιων όντων και τα δεδομένα δείχνουν ότι φτάνει στα όριά της. Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν ότι ο υπερπληθυσμός θα αποτελέσει το Βατερλό του ανθρώπινου είδους.

Τα πράγματα ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Είναι γεγονός ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία 100 χρόνια, ωστόσο οι δείκτες γονιμότητας έχουν μια σταθερή μείωση η οποία σύμφωνα με της προβλέψεις θα σταθεροποιήσει το μέγεθος  του πληθυσμού και στη συνέχεια θα προκαλέσει τη μείωσή του. Η σταθεροποίηση αυτή ήδη διακρίνεται αν απομονώσουμε από τα στατιστικά την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς Αφρική και Ασία είναι οι ήπειροι που συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση του πληθυσμού. Επομένως, η πρόβλεψη για προβλήματα και δεινά που θα χτυπήσουν την ανθρωπότητα δεν μπορεί να είναι έγκυρη όταν βασίζεται σε ελλιπή ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν.

Ακόμα όμως και αν αποδεχτούμε τα στατιστικά και τις μετρήσεις, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι αριθμοί. Ο ισχυρισμός ότι η κλιματική αλλαγή θα ενταθεί λόγω του υπερπληθυσμού δεν μπορεί να σταθεί όταν η αύξηση αυτή εντοπίζεται σε περιοχές όπως η Αφρική, όπου οι άνθρωποι έχουν πολύ μικρό ενεργειακό αποτύπωμα και ουσιαστικά χαρακτηρίζονται από μηδαμινές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τους κατοίκους της Δύσης. Επιπλέον, το πρόβλημα της βιοχωρητικότητας της γης μπορεί πολύ εύκολα να λυθεί αν μεταβληθούν οι διατροφικές συνήθειες της Δύσης. Η μείωση της κτηνοτροφίας και η στροφή προς τροφές φυτικής προέλευσης θα ήταν αρκετά μέτρα για να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα και η πείνα στον τρίτο κόσμο. Είναι επομένως η κατανομή των κατοίκων και των υλικών αγαθών το πραγματικό πρόβλημα και όχι ο ίδιος ο αριθμός των ανθρώπων.

Φαίνεται πως το πρόβλημα του υπερπληθυσμού εμφανίζεται ως μια ακόμα δικαιολογία της δύσης για τα ατοπήματα της, και μάλιστα η τέλεια δικαιολογία για να συνεχίζουμε να ζούμε καταναλώνοντας.

Μ.Ρ.

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s