Ιθαγενείς

Φοιτητικές κινητοποιήσεις στην Αγγλία

Σχολιάστε

«Δεν είναι καιρός για ευγενικές διαβουλεύσεις, είναι ώρα για δράση»,

αγγλίδα διαδηλώτρια

Είναι κοινός τόπος πλέον, πως τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης γίνονται εμφανή σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλοτε στους Γαλλικούς δρόμους, άλλοτε στα Αμερικανικά προάστια και χθες στους δρόμους του Λονδίνου. Για την ακρίβεια στα γραφεία του Συντηρητικού κόμματος, όπου το πιο ριζοσπαστικό τμήμα των είκοσι χιλιάδων και πλέον φοιτητών προχώρησε στην κατάληψη των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος, για αρκετή ώρα, για να απομακρυνθούν μετά από παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Αφορμή για τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποίησεις στην Αγγλία, υπήρξε η διττή πολιτική του συντηρητικού κόμματος στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συντηρητική κυβέρνηση, προχώρησε στη μείωση κατά 40% του προϋπολογισμού για τα Α.Ε.Ι. και επέτρεψε τον διπλασιασμό των διδάκτρων που θα κληθούν να πληρώσουν οι σπουδαστές. Πιο συγκεκριμένα με τις υπάρχουσες νομοθεσίες τα δίδακτρα κυμαίνονται περίπου στα 3.777 ευρώ και αν υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο θα φτάσουν τις 7.000 έως τις 10.000 ευρώ! Την ίδια περίοδο αρκετά τμήματα έχουν κλείσει επειδή δεν εξυπηρετούσαν την αγορά εργασίας, ενώ οι δείκτες νεανικής ανεργίας αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Πέρα της μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ενδιαφέρον προκαλεί η στάση των διαδηλωτών οι οποίοι προσπαθούν να εντάξουν τις κινητοποιήσεις τους στον ευρύτερο χαρακτήρα των αγώνων ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Συγκεκριμένα στον  Guardian οι καταληψίες έστειλαν το εξής μήνυμα: «Στεκόμαστε ενάντια στις περικοπές, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους φτωχούς, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί». Παράλληλα ωστόσο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η Εθνική Ένωση Φοιτητών (NUS) διοργανωτής της διαδήλωσης τάχθηκε ενάντια στην κατάληψη και στα επεισόδια υπερτονίζοντας τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης.

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, καταδίκασε από την Κίνα τις δράσεις των φοιτητών εμμένοντας στη θέση του πως είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση τον χώρο των Α.Ε.Ι. την ίδια στιγμή που ο ηγέτης των φιλελεύθερων δημοκρατικών και μέλος της κυβέρνησης συνεργασίας, είχε υποσχεθεί προεκλογικά την μη αύξηση των διδάκτρων…

Ντιούης

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s