Ιθαγενείς

Στάχτες…

Σχολιάστε

Πολλές φορές στο παρελθόν, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, παγκόσμιοι γεωφυσικοί χάρτες του μέλλοντος, που αποτυπώνουν τις ριζικές αλλαγές που θα επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον η αέναη εκμετάλλευση και υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, σε συνδυασμό με τις διογκούμενες μεταβολές των κλιματολογικών συνθηκών.
Σε αυτούς τους χάρτες πολλές φορές, είδαμε την Κρήτη να μεταβάλλεται σε ένα έρημο νησί, με κλιματολογικές συνθήκες που θα συγγενεύουν πολλαπλά με αυτές που επικρατούν σήμερα στην Αίγυπτο και την Σαχάρα. Παρά τα σπουδαία συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές τις μελέτες καμία μεταστροφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού δεν έγινε, καμία στρατηγική για την ασφαλή διατήρηση του πράσινου ορίζοντα του νησιού δεν χαράχθηκε και κυρίως καμία μέριμνα για την νομική προστασία των δασικών εκτάσεων δεν ψηφίστηκε. Αντίθετα, οι δασικές εκτάσεις τζογάρονται καθημερινά στα «τουριστικά» καρτέλ των μεγάλων του «Τσιμέντου» μέσα από διάφορα δίκτυα διαπλοκής.


Οι επιλογές αυτές έφεραν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Κάθε χρόνο εκατοντάδες στρέμματα αποτεφρώνονται στο νησί και στη θέση του ξεπηδάν γιγαντιαίες ξενοδοχειακές εγκαταστάεις, γήπεδα γκολφ, πισίνες, Clubs και τουριστικές μονάδες.

Έτσι δεν άργησε να γίνουμε «τηλεοπτικοί» μάρτυρες της απανθράκωσης του μαγευτικού φοινικοδάσους του Πρέβελη, στο Νομό Ρεθύμνης, που συμβολικά έρχεται να σηματοδοτήσει την απαρχή ενός ζοφερού μέλλοντος, που περιμένει «στη γωνία» το νησί και τους κατοίκους του.

Ας μη μείνουμε για ακόμα μια φορά στα κροκοδείλια δάκρυα των απανταχού αρμοδίων και ας συμβάλουμε καθοριστικά στην προστασία των οικοσυστημάτων του νησιού. Είναι άλλωστε σχεδόν απίθανο το συγκεκριμένο οικοσύστημα να ανασυσταθεί στη μορφή που είχε έως και σήμερα κάνοντας τις εκατοντάδες χιλιάδες καρτ- ποστάλ κειμήλια ενός φυσικού τοπίου, που καταστρέφουμε μεθοδικά…

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s