Ιθαγενείς

2Ημερο Εκδηλώσεων

Σχολιάστε

Περιοδικό Άρδην – Εφημερίδα Ρήξη

2Ημερο Εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 και ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΪΟΥ

Το περιοδικό ΑΡΔΗΝ και η εφημερίδα ΡΗΞΗ διοργανώνουν 2Ημερο Εκδηλώσεων την Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Μαΐου, στον εναλλακτικό μας χώρο πολιτικής και πολιτισμού, Βαλαωρίτου 1 και Δωδεκανήσου.

Την Παρασκευή 28/5, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου «ΟΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΙ» του Αλέξανδρου Νάρη, με ομιλητές τους Κ. Ζουράρι, Γ. Καραμπελιά, Π. Σαββίδη και τον συγγραφέα. Οι Ανύπαρκτοι αποτελούν ένα μικρό αριστούργημα, όπου ο Αλέξανδρος Νάρης, καταγράφοντας τις ζωές τεσσάρων ατόμων την περίοδο των εθνικιστικών ταραχών του 2001 στη FYROM, μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, καταφέρνει με δεξιοτεχνικό τρόπο να μεταπλάσει την δική του προσωπική εμπειρία σε ένα αυθεντικό μυθιστόρημα.

Το Σάββατο 29/5 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η ΝΕΑ ΑΛΩΣΗ: ΔΝΤ και Νεο-οθωμανισμός». Ομιλητές θα είναι ο Γ. Καραμπελιάς και ο Ν. Ντάσιος. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την είσοδο του ΔΝΤ στη χώρα μας και την αυτοκρατορική επίσκεψη του Ερντογάν, η συζήτηση για το αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας άλωσης και πως θα μπορούσαμε να την αποτρέψουμε με εναλλακτικές προτάσεις, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ.

Ώρα έναρξης  των εκδηλώσεων 19:00.

Στο χώρο θα λειτουργεί

ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 1 & ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, 8ος όροφος

Τηλ: 2310 543751

Ε-mail: ardinthess@gmail.com

Ιστοσελίδα: http://ardinthess.wordpress.com/

δυο λόγια για το βιβλίο «οι Ανύπαρκτοι»…

Ο Αλέξανδρος Νάρης καταγράφει τις ζωές τεσσάρων ατόμων, ενός Έλληνα, δύο Γερμανών, και ενός Σκοπιανού, την περίοδο των εθνικιστικών ταραχών που έλαβαν χώρα στη FYROM, μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών, την Άνοιξη του 2001. Ο Έλληνας ξεκινά την γνωριμία του με την περιοχή μέσα από ένα αφελές πρίσμα· οι δύο Γερμανοί αρχικώς αδιαφορούν και για τη χώρα και για τα προβλήματά της, αλλά βλέπουν τις ζωές τους να ανατρέπονται δραματικά με τραγικές επιπτώσεις γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους· τέλος ο Σλαβομακεδόνας, πάσχει από «Γιουγκονοστάλγια» είναι δηλαδή περισσότερο Γιουγκοσλάβος παρά «Μακεδόνας», ενώ μέσα στη δίνη των γεγονότων χάνει ό,τι αγαπούσε κι αρχίζει μια αιματηρή εκδίκηση. Παράλληλα γίνεται μια γνωριμία με την ιστορία της περιοχής όπως την βλέπουν Βούλγαροι, Αλβανοί, Σκοπιανοί και Έλληνες, ενώ αναλύονται και περιγράφονται εκτενώς και με επάρκεια τα στρατιωτικά και τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου.

Είναι προφανές πως ο συγγραφέας έχει γνώση, από πρώτο χέρι, της εποχής και των χαρακτήρων του, μια και έζησε ο ίδιος μέσα στη δίνη των γεγονότων, και προφανώς αυτή η βιωματική σχέση τον βοηθάει στην περιγραφή των χαρακτήρων και των γεγονότων. Ωστόσο αυτή δεν θα ήταν αρκετή για να επιτρέψει την μετατροπή του βιώματος σε αφήγημα και μάλιστα μυθιστόρημα. Απαιτείται και η ικανότητα της μυθιστορηματικής μετάπλασης της εμπειρίας, και ο συγγραφέας την διαθέτει.

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Νάρη δεν είναι ούτε ένα πολιτικό μανιφέστο, ούτε μια καταγραφή μιας ατομικής εμπειρίας, αλλά μέσα από τη διαπλοκή των ατομικών διαδρομών και του συλλογικού δράματος, χτίζει ένα αυθεντικό μυθιστόρημα, με γρήγορη γραφή, ζωντανούς διαλόγους και αδρή περιγραφή των χαρακτήρων· οι ήρωές του δεν εκφωνούν πολιτικά λογίδρια, αλλά ζουν τα γεγονότα και μέσα σ’ αυτά βιώνουν τις προσωπικές ιστορίες και τα δράματά τους· τέλος, και όχι ελάχιστο, αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα περιγραφή πολιτικών γεγονότων και προβλημάτων που μας αφορούν άμεσα. Ας ευχηθούμε να αποτελεί την αρχή και μόνο μιας επιτυχημένης συγγραφικής διαδρομής.

http://ardin.gr/node/1793

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s