Ιθαγενείς

Το ΔΝΤ, η Ευρώπη (και, ναι) ο νεο-οθωμανισμός

Σχολιάστε

Πολλοί φίλοι και φίλες, συχνά δυσανασχετούν με την επιμονή που έχουμε στον νεο-οθωμανισμό. Θυμίζει το γνωστό ανέκδοτο, λεν’, με τον μαθητή που έγραφε συνέχεια την ίδια έκθεση, ό,τι θέμα κι αν έβαζε η δασκάλα. Ή τελοσπάντων παραπέμπει στην περισσότερο ή λιγότερο χαριτωμένη «εθνικιστική» εμμονή που μας χαρακτηρίζει, ένα ακόμα στοιχείο που καταδεικνύει την μονοθεματικότητά μας.

Εμείς από την πλευρά μας καταλαβαίνουμε την αμηχανία που αισθάνονται άνθρωποι νεώτεροι να μιλήσουν για την Τουρκία σήμερα, και το πώς λειτουργεί η ισχύς που έχει συσσωρεύσει στην ευρύτερη περιοχή. Και το καταλαβαίνουμε διότι το κυρίαρχο πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εξορίσει αυτήν την συζήτηση από χώρους που διατηρούν έστω και μια πιθανότητα να αναπτύξουν μέσα στην κρίση της χώρας ένα εξεγερσιακό δυναμικό. Και τούτο γιατί αυτά είναι «χοντρά παιχνίδια», που αγγίζουν τις ουσιώδεις δραστηριότητες των ελληνικών αρχουσών τάξεων –κι έτσι είναι ανεπίτρεπτο να παίζουν το παιχνίδι της «δημοκρατίας» με αυτά. Εξάλλου, όπως είχε πει και πριν από μερικά χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά είναι πολύ σοβαρά ζητήματα για να ρωτάμε το λαό.

Έτσι και εμείς, πρέπει να συνεχίσουμε να αγνοούμε αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, δηλαδή την προφανέστατη σύνδεση που υφίσταται ανάμεσα στην κρίση της Ελλάδας, τον μετασχηματισμό της Ε.Ε., και την σαφέστατη διακηρυγμένη επιθυμία της Τουρκίας να παίξει το ρόλο του περιφερειακού ηγεμόνα, παγιώνοντας τις σφαίρες επιρροής της σε όλη την Βαλκανική, μόνο και μόνο επειδή η ενασχόληση με αυτά τα ζητήματα θεωρείται από κάποιους «εθνικιστική».

Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική.

Η κρίση της παγκοσμιοποίησης οδηγεί σε υποχώρηση της μεγάλους, υπερεθνικούς και εξαιρετικά άνισους και ανόμοιους στο εσωτερικό τους υπερεθνικούς σχηματισμούς. Η Ε.Ε. δεν είναι πλέον μια «μεγάλη οικογένεια» υπό την καθοδήγηση του γαλλογερμανικού άξονα, αλλά ένα πεδίο ανταγωνισμού που ο τάδε ή ο δείνα προσπαθεί να επιβάλλει τα δικά του συμφέροντα. Η Γερμανία, έχοντας μεταβάλει σε αυλή της τα βόρεια Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, γυρεύει μια ΕΕ πιο σφιχτή, που να περιλαμβάνει δύο ταχύτητες. Και στην δεύτερη αξιώνει να συμπεριλάβει όλον τον ευρωπαϊκό νότο. Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένας χώρος που θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως αγορά για τα προϊόντα της γερμανικής ηγεμονίας, αλλά που θα επιτρέπει πιο ευέλικτα και συλλογικά σχήματα κυριαρχίας απ’ ό,τι επιτρέπει η ίδια η δομή της Ε.Ε. σήμερα. Δηλαδή, να μπορεί να εξασφαλίζεται η πολιτική ηγεμονία σ’ αυτές τις μικρές και διαλυμένες χώρες της δεύτερης  ταχύτητας, μέσα από πολιτικές κοινοπραξίες Γερμανών, Αμερικάνων και περιφερειακών ηγεμονικών υποσταθμών.

Στα πλαίσια αυτής της αναδιευθέτησης, ανοίγεται πολύ χώρος ώστε η Τουρκία να αξιοποιήσει την πολιτική, την στρατιωτική και την οικονομική της δύναμη. Κι έτσι όπως βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, και με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής να βρίσκονται σε πτωτική τροχιά, η βαρύτητά της αυξάνει ακόμα περισσότερο.

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα. Ότι οικοδομούνται νέες σχέσεις εξουσίας στην περιοχή. Και αν θέλουμε να τις συγκρίνουμε ιστορικά, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, (και ιδιαίτερα κατά τον 18ο και τον 19ο αιώνα) όπου η συνεργασία της αυτοκρατορίας με τις δυτικές δυνάμεις για τον έλεγχο και την απομύζηση της ευρύτερης μας περιοχής έπαιρνε διάφορες μορφές.

Έτσι και τώρα. Η αποδυνάμωση του ελληνικού εθνικού κράτους, η εκποίηση του δημόσιου, του κοινωνικού και του φυσικού μας πλούτου, η ολοκλήρωση της υπονόμευσης της δημοκρατίας, και η ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση των ολιγαρχικών τάσεων στο εσωτερικό της χώρας μας, θα πραγματοποιηθούν με την ενεργή εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, του γερμανικού, αλλά και του τουρκικού.

Τα επόμενα χρόνια θα γίνουν πολλές εξαγορές, από πολλές ελληνοτουρκικές ή και από μόνο τουρκικές κοινοπραξίες. Και όπως ο Καλλικράτης θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτή θα περάσει ιδιαίτερα στο Αιγαίο και τη Θράκη, υπό τον έλεγχο του ελληνοτουρκικού κεφαλαίου.

Βέβαια, αυτήν την αναβάθμιση την έχουν εκφράσει ρητά οι Τούρκοι, μέσα από επίσημα χείλη. Ο Νταβούτογλου είχε δηλώσει από το Σαράγιεβο πριν από δύο μήνες, ότι οι υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής και της ευρύτερης νοτιοανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προσαρμοστούν σε συνθήκες «συμπατριωτισμού» με την Τουρκία. Δηλαδή, συγκυριαρχίας.Πριν από λίγες μέρες, ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας, είχε καλέσει την Ελλάδα να προσανατολιστεί προς την Ελληνοτουρκική συνεργασία για να υπερβεί τη κρίση της, γιατί «από μόνη της δεν μπορεί». Και τα Επίκαιρα στο τελευταίο τους τεύχος, γράφουν ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να πλειοδοτήσουν για ελληνικά νησιά, στην περίπτωση που αυτά βγουν προς πώληση από τους Έλληνες. Για να μην μιλήσουμε για την διείσδυση που έχει επιτύχει το τουρκικό κεφάλαιο μέσα από το ελληνοτουρκικό χρηματιστήριο, την ελληνοτουρκική τράπεζα, τις κατασκευαστικές κοινοπραξίες, ή τις εμπορικές συνεργασίες. Τους Δούτειους ίππους της καπιταλιστικής συσσώρευσης δια της λεηλασίας που προωθούν τα ελληνοτουρκικά εμπορικά επιμελητήρια σε Αθήνα και στην Βόρεια Ελλάδα.

Όλα αυτά είναι σαφέστατα σημάδια γι’ αυτό που μας περιμένει. Όπως σαφής είναι και η θέση των αρχουσών τάξεων στη χώρα μας. Αυτοί, που τα περισσότερα λεφτά τους και την εξουσία που διαθέτουν την αντλούν από το εξωτερικό, αισθάνονται τη χώρα τους σα βαρίδι που τους αποτρέπει από το να εκτοξευθούν στο παγκόσμιο στερέωμα. Κοιτάξτε τι λέει ο Νίκος Παπανδρέου, αδερφός και άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Είναι απολύτως χαρακτηριστικό:

«Είμαι μισός Αμερικανός και μισός Έλληνας… Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο, είμαι μετανάστης στην Ελλάδα… Ο παππούς μου και ο πατέρας μου είναι ίσως οι πιο διάσημοι και κακόφημοι πολιτικοί στην Ελλάδα από το 1900. Αυτή τη στιγμή ο πατέρας μου είναι επικεφαλής αυτής της καταραμένης χώρας σαν πρωθυπουργός, για ακόμη μια φορά. Ο αδελφός μου είναι βουλευτής με το πνεύμα της δεκαετίας του ‘60. Η μητέρα μου προήδρευε και προεδρεύει σε διάφορες γυναικείες οργανώσεις. Ο γαμπρός μου 100% είναι πολιτικός για τα πανηγύρια. Περιστασιακά και εγώ ο ίδιος στήνω μια παράσταση ως υιός του. Είμαι ένας μεταμφιεσμένος Έλληνας με αμερικανική καρδιά…«

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλούστα, ότι οι εν Ελλάδι και οι ξένοι κυρίαρχοι έχουν ξεκάθαρα επιλέξει την στρατηγική τους. Και έχουν ταχθεί υπέρ μιας κοινοπραξίας που θα διαχειριστεί τις τύχες της διαλυμένης μας χώρας, θα ρουφήξει το αίμα του ελληνικού λαού, θα μας στερήσει την ελευθερία και την αξιοπρέπειά μας. Η προοπτική έχει κλειδώσει. Αυτό που κυοφορείται είναι μια γερμανική, αμερικανική και νεο-0θωμανική κατοχή. Και επειδή βέβαια ο νεο-οθωμανικός παράγοντας βρίσκεται πιο κοντά, θα αναλάβει και τους πιο άμεσους ρόλους.

Το ερώτημα πλέον τίθεται για εμάς. Θα αντισταθούμε σ’ αυτήν την προοπτική, επιλέγοντας να αγωνιστούμε για την ανατροπή της υφιστάμενης αθλιότητας. Θα μπούμε σε τροχιά συγκρότησης ενός λαϊκού κινήματος για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική χειραφέτηση, την οικολογία και τον κοινοτισμό; Αν, ναι, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να ονοματίσουμε όλους τους επικυρίαρχους, και να αποκαλύψουμε τους πραγματικούς τους ρόλους. Να τολμήσουμε να μιλήσουμε για το τι ετοιμάζουν οι νεο-οθωμανοί, να τολμήσουμε να μιλήσουμε για τους ρόλους που παίζουν οι Έλληνες υποστηρικτές τους στις επιχειρήσεις, τα υπουργεία, και τα πανεπιστήμια. Με την ίδια φυσικότητα που μιλάμε για την γερμανική, και την αμερικάνικη κατοχή, τον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο και την εκμετάλλευση.

Ο νεο-οθωμανισμός, ο νεοφαναριωτισμός των ελληνικών αρχουσών τάξεων αποτελούν σημαντικές , πιο άμεσες πτυχές, της ίδιας πραγματικότητας, του ίδιου κόσμου. Του κόσμου της κυριαρχίας. Το να τις αποφεύγουμε ή να αρνούμαστε να τις δούμε ως εχθρό, ισοδυναμεί με το να αφήνουμε αυτόν τον κόσμο της κυριαρχίας διαρκώς να ξεγλιστράει από το στόχαστρό μας.

Απλό δεν είναι; Το μόνο που χρειάζεται, είναι να κοιτάξει κανείς την πραγματικότητα με θάρρος, στα μάτια. Τότε θα καταλάβει το τι συμβαίνει και το τι πρέπει να γίνει…

Τσιπιρίπος

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s