Ιθαγενείς

«Μη» Κυβερνητική Οργάνωση: τα 10 σημεία για την ιθαγένεια.

4 Σχόλια

Δεν είναι λίγες οι φορές, στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας μας, που «μη» κυβερνητικές οργανώσεις κατευθύνουν την κυβερνητική εξουσία σε επιλογές ή αιτήματα που προβάλλουν οι ίδιες. Προφανώς και τα αιτήματά τους, όπως έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις, εκπορεύονται από τα ευαγή ιδρύματα που τις χρηματοδοτούν και αποτελούν κατά κοινή πλέον ομολογία τμήμα του πολιτικοοικονομικού καταστημένου που νέμεται το αύριο της χώρας.

Σε αυτή τους την πλούσια σταδιοδρομία, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και μια ντιρεκτίβα προς το υπουργείο Εσωτερικών, ως προς την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών. Έτσι, με τη δημοσίευση του προσχεδίου του νόμου για την απόδοση της ιθαγένειας, δεν άργησε να γίνει γνωστός και ο μη κυβερνητικός οργανισμός που το πρότεινε ή τουλάχιστον έθεσε υπόψη του κυρίου Ραγκούση.

Μιλάμε φυσικά για την «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη», η οποία από τις 19 Μαρτίου του 2009 είχε δημοσιεύσει με τίτλο «Νέος Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας» 10 σημεία για την αλλαγή του νόμου του 2004 ως προς την απόδοση της ιθαγένειας, συμπληρωμένο με μια εκτίμηση για τις αλλαγές που έχουν διαμορφωθεί από το 2004 έως σήμερα για τη μετανάστευση. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου και τα 10 σημεία υιοθετήθηκε σχεδόν αυτούσιο από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Μ.Κ.Ο. αμέσως χαιρέτισε το προσχέδιο ζητώντας την εμβάθυνσή του, με ελαστικότερες προϋποθέσεις για την απόδοσή της ελληνικής ιθαγένειας.

Η «Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη» είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων και συνεργάζεται με διάφορους ανάλογους πανευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από το Πα.Σο.Κ., ο «μη» κυβερνητικός οργανισμός απέστειλε επιστολές στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και «Προστασίας του Πολίτη», με διάφορες προτάσεις, ενώ ενδεικτική είναι και η επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, όπου οι «πολυπολιτισμικοί» μάγοι αιτούνται τη μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογικό και θεωρούν πως «μια εκπαίδευση που είναι απαλλαγμένη από παρωχημένους μισαλλόδοξους εθνοκεντρισμούς μπορεί να υπηρετήσει την οικοδόμηση ενός σύγχρονου πολυπολιτισμικού και πολυσθενούς σχολείου». Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούν επίσης πως «η ανάγκη προσανατολισμού της εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της προβολής σύγχρονων οικουμενικών αξιών ουδόλως εξυπηρετείται από τις μαθητικές παρελάσεις και τον -εθνικά εσωστρεφή- χαρακτήρα των σχολικών εκδηλώσεων».

Είναι λοιπόν εμφανές το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο των ανθρώπων που συνέταξαν την ντιρεκτίβα για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, ωστόσο, σαν από πείσμα της ιστορίας, τα χαρακτηριστικά της οδηγίας τα έχουμε συναντήσει και στο παρελθόν.

Ο νόμος του 1869, για την απόδοση της οθωμανικής υπηκοότητας σε ξένους, εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το προσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Προέβλεπε την απόδοση της υπηκοότητας στα παιδιά «ξένων» από τη γέννησή τους μέχρι τριών ετών, ενώ για τους μεγαλύτερους, με τη συμπλήρωση πέντε ετών διαρκούς παραμονής, τους έδινε τη δυνατότητα να αιτηθούν την απόκτηση της οθωμανικής υπηκοότητας. Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλάμε για μια αντιγραφή του οθωμανικού δικαίου, αλλά τονίζουμε με έμφαση πως τα χαρακτηριστικά του προσχεδίου μπορούν να εφαρμοστούν πολύ καλύτερα στην πραγματικότητα μιας αυτοκρατορίας όπως ήταν η οθωμανική, παρά σε ένα εθνικό κράτος.

Οι αυτοκρατορικής εμπνεύσεως οδηγίες των «μη κυβερνητικών», έρχονται να καταδείξουν για ακόμα μια φορά τον πολιτικό ρόλο που παίζουν, στα πλαίσια των εξαχρειωμένων πολιτικών μας ακολούθων. Είναι πλέον κοινός τόπος πως αυτοί οι κύκλοι, άλλοτε θα προσπαθούν να στηρίζουν «επιστημονικά» την επίθεση της παγκοσμιοποίησης στις συλλογικές και εθνικές ταυτότητες και άλλοτε θα εκπονούν νόμους ή προσχέδια για την εξόντωση της χώρας που τους θρέφει…

Ντιούη

Advertisements

4 thoughts on “«Μη» Κυβερνητική Οργάνωση: τα 10 σημεία για την ιθαγένεια.

 1. Καλα ολα αυτα. Εσεις τι προτεινετε συντροφοι για τη δημιουργια λειτουργικου τροπου υπαρξης των μεταναστων στην Ελληνικη κοινωνια?

  Το παιδι που γεννιεται απο μεταναστες γονεις στην Ελλαδα και μεγαλωνει, μορφωνεται και ονειρευεται να στησει τη ζωη του στην Ελλαδα, οπως ακριβως ολοι του οι παιδικοι φιλοι, να παιρνει την ιθαγενεια ή οχι?

 2. @πλαγκάλ

  Εάν συμβαίνουν όλα αυτά, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι ναι.

  Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό κρίνεται στο νομοσχέδιο που είναι προς συζήτηση.

  Όσο για τα περί ολοκληρωμένης πρότασης, η τελευταία ΡΗΞΗ που κυκλοφόρησε μιλάει εκτεταμένα για μια εναλλακτική πρόταση…

 3. Υπαρχει πουθενα ονλαιν για μας τα ξενιτεμενα? 🙂

 4. εεεεεεεεε, νομίζω ότι η διαδικασία υποβολής σχολίων συγκρατεί το ή-μέηλ σου. Θα στο στείλω εκεί σε .pdf…

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s