Ιθαγενείς

Η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ στο μικροσκόπιο…

1 σχόλιο

Το τελευταίο διάστημα στους πολιτικούς χώρους των πανεπιστημίων εντάθηκε η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, Το Τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Φοιτητών παραμένει ανενεργό από το 1996, εξέλιξη που αιτιολογείται, τόσο από το πολιτικό καιροσκοπισμό των ηγεσιών των «κοινοβουλευτικών» συνδικαλιστικών ελίτ, όσο και από το «ψευδοεπαναστατισμό» μιας ξύλινης και αναποτελεσματικής φοιτητικής γραφειοκρατίας του εξω-κοινοβουλίου.

Οι διαδρομές ωστόσο του Φοιτητικού Κινήματος, έρχονται σήμερα να μας οδηγήσουν σε δύο σαφή συμπεράσματα. Πρώτον, γίνεται πλέον ξεκάθαρα εμφανής η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού πανελλαδικού συνδικαλιστικού οργάνου, που θα εκφράζει σε κεντρικό επίπεδο τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών. Χώρια που, τότε, ο καθένας θα βρεθεί προ των ευθυνών των απόψεών του, καθώς θα καταγράφεται σαφώς η πανελλαδική του θέση, μην αφήνοντας πλέον περιθώρια για την παραδοσιακή διπλοπροσωπία που χαρακτηρίζει τις μεγάλες παρατάξεις και ιδιαίτερα τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ.

Δεύτερον, γίνεται εμφανώς αντιληπτή η ανάγκη των «ελίτ» της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, να παραμείνει ένα ακαθόριστο πανελλαδικό συνδικαλιστικό πλαίσιο για τα πανεπιστήμια. Η όποια κινηματική δυναμική της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εμφανίζεται μόνο στα ασφαλή όρια του Πανεπιστημίου διότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός ανδρώνεται έξω από τα βασικά χαρακτηριστικά του εγχώριου Συνδικαλιστικού Κινήματος (Κεντρικά όργανα, ισχυρές συνδικαλιστικές παρατάξεις), όπου εκεί ο λόγος του «αριστερισμού» είναι έκδηλα μειοψηφικός. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί ο λόγος τους δεν ανάγεται σε ένα ευρύτερο όραμα απαντητικό στις καθημερινές ανάγκες των εργαζομένων και αφετέρου διότι οι εργαζόμενοι δεν βρίσκονται σε ένα ανάλαφρο νεανικό «επαναστατισμό». Στην πραγματικότητα λοιπόν, το «σαμποτάζ» στην ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ δεν αποτελεί την αρχή μια ευρύτερης αποδήμησης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας αλλά στη βάση της, την ολόπλευρη και μανιώδη συντήρηση άλλων μικρο-γραφειοκρατιών που κερδίζουν από τις ‘χύμα καταστάσεις’ και την διάλυση που επικρατεί τόσον καιρό στους φοιτητικούς χώρους.

Εδώ αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα προβληματικό. Η παρουσία και η διαιώνιση αυτή της λογικής λειτουργεί αποτρεπτικά στην διαμόρφωση ενός γνήσιου φοιτητικού κινήματος, ικανού να ανατρέψει τόσο τα αγοραία συμφέροντα που λυμαίνονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσο και τους κομματικούς κύκλους, που λειτουργούν σαν υποομάδες προώθησης μια νέας εκλογικής πελατείας. Απλούστερα, τα κινήματα που αφουγκράζονται και καθοδηγούνται από τα παρωχημένα λόγια του «αριστερισμού», από πριν έχουν επιλέξει να απομονώνονται και εντέλει να μειοψηφούν, εγκαταλείποντας στην πραγματικότητα την πολιτική διαπάλη με τους συντηρητικούς κύκλους, αδιαφορώντας στην ουσία για την ευρύτερη συσπείρωση των φοιτητών και κυρίως την ριζοσπαστικοποίηση τμημάτων τους.

Τα δύο αυτά συμπεράσματα, οδηγούν σε μια διττή πρόταση. Η Ιστορική παράδοση της ΕΦΕΕ αιτιολογεί πλήρως το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο όργανο θα κλιθεί να παίξει αργά ή γρήγορα το ρόλο του κεντρικού Τριτοβάθμιου Συνδικαλιστικού οργάνου των Φοιτητών. Είναι βέβαιο, το γεγονός πως οι ισχύοντες συσχετισμοί δυνάμεων, εμφανώς θα καθορίσουν ένα αρνητικό περιεχόμενο για τον φοιτητικό χώρο.

Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας προβληματίζει. Διότι για παράδειγμα η ΕΦΕΕ είχε εντελώς διαφορετική στάση όταν ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις για το νόμο 815 και η μαζικότητα της γνήσιας αντίδρασης των φοιτητών οδήγησε στην υιοθέτηση του περιεχομένου των «από τα κάτω». Αντίθετα, έτσι μόνο γίνονται αντιληπτές οι αντιθέσεις του εγχώριου συνδικαλιστικού κινήματος και θα οδηγήσουν άμεσα στην εμβάθυνση των τακτικών και των πολιτικών προταγμάτων των φοιτητικών χώρων. Στην ουσία θα καταστραφούν άμεσα οι πολιτικές «ψευδαισθήσεις» που παράγονται εξαιτίας της απόστασης μεταξύ πανεπιστημίων και κοινωνίας και οδηγούν στην παρασιτική μετάλλαξη των κινηματικών διεργασιών.

Από την άλλη είναι ανάγκη ο θεσμός αυτός, να ξεπεράσει τη κομματική ή «κοινοβουλευτική» του φύση, να υιοθετήσει κοινοτιστικές μορφές λειτουργίας (αιρετοί και ανακλητοί εκπρόσωποι, αμεσοδημοκρατικές μορφές λήψεις αποφάσεων, συντονισμός με πανευρωπαϊκές φοιτητικές ενώσεις) και να βασιστεί στις αρχές του καταστατικού της (εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως συντάκτης του ήταν ο Στέλιος Ράμφος, που το συνέταξε με πρότυπο τις γαλλικές συνδικαλιστικές ενώσεις).

Η διπλή ωστόσο αυτή πρόταση, δηλαδή της ανασυγκρότησης του ιστορικού Πανελλαδικού φορέα, στα πλαίσια μια εμπεδωμένης αμεσοδημοκρατικής του λειτουργίας, μπορεί να ξεκινήσει μόνο, από τα «μέσα». Δηλαδή είναι ανάγκη, ομάδες ή συλλογικότητες, που δρουν σε μια τέτοια δημοκρατική βάση και υιοθετούν μια εναλλακτική κινηματική λογική, αντιπαραθετική στις περπατημένες των «αριστεριστών» συναδέλφων τους να εκφράσουν και υποστηρίξουν τις λογικές τους και τις δομές τους και να μην ενσωματωθούν αμαχητί στα εύκολα και ανεύθυνα όρια του διαλυτικού αριστερισμού.

Ντιούη

Advertisements

One thought on “Η ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ στο μικροσκόπιο…

  1. Μετά από 4 και κάτι χρόνια διαδρομής στο ελληνικό πανεπιστήμιο (αν και πολύ λιγότερα «συνδικαλισμού»- δε μ’ αρέσει ο όρος) το κείμενο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Εξαιρετικά εύστοχη είναι η αναφορά στο πρόβλημα του φοιτητικού αριστερισμού, που απ’τη μια αποπροσανατολίζει προβάλοντας έναν -όπως λες κι εσύ- ανάλαφρο νεανικό «επαναστατισμό», κάτι «εναλλακτικό» στα μάτια που μέσου αριστερού φοιτητή από την κομματίλα και τον παλαιοκομμουνισμό της ΠΚΣ (άλλο ένα αγκάθι…) και από την άλλη όντως συντηρεί «τις ‘χύμα καταστάσεις’ και την διάλυση που επικρατεί τόσον καιρό στους φοιτητικούς χώρους». Τελικά αυτό που απομένει είναι ότι δεν υπάρχει πλέον αυθεντικό φοιτητικό κίνημα, παρά μόνο επαγγελματίες συνδικαλιστές-εργολάβοι που δρουν «για το κίνημα», στο όνομα του κινήματος αλλά και στο όνομα των συλλόγων τους (όταν οι σύλλογοι δεν αποφασίζουν αριστερίστικα).

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s