Ιθαγενείς

Αττική, τέλος…

2 Σχόλια

2056888306_8c9b61e851

Ανανέωση: Διαβάστε-δείτε για το παρανάλωμα στην Αττική:

Ρήξη-κέλευθα: Ο Γ. Καραμπελιάς συζητάει με τον Γ. Σχίζα για το παρανάλωμα στην Αττική

Οίκο-νική Πραγματικότητα: Τις (δεν) πταίει;

Tvxs.gr: Πριν από λίγους μήνες, επεκτάθηκε το σχέδιο πόλης προς την Ανατολική Αττική!

Μαρία Τσώλη, Το Βήμα, «Παραδίδουν» δάση σε ιδιώτες (αναδημοσίευση από το ppol.gr)

Ρούσσος Βρανάς, Τα Νέα, Αιτία: Οι αλλαγές στις χρήσεις της Γής

Τα Νέα, ‘Τρελλένεται το κλίμα της Αττικής’, 26/08/09.

————————————-

«Στα πευκόφυτα προάστια σαν το Ντράφι δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο που να στέκεται. Μια όμορφη καταπράσινη κοιλάδα έχει μετατραπεί σε ένα γιγαντιαίο «τασάκι». Παρ΄όλα αυτά τα ακριβά και πολυτελή σπίτια διασώθηκαν…Το μεγαλύτερο θύμα των πυρκαγιών είναι το περιβάλλον. Η απώλεια ενός τόσο μεγάλου «πνεύμονα» πρασίνου θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα. Οι πευκόφυτοι λόφοι των Αθηναϊκών προαστίων λειτουργούσαν σαν πνεύμονας και κλιματιστικό, παρέχοντας οξυγόνο και δροσιά στην πρωτεύουσα«.


Σήμερα είμαστε όλοι οργισμένοι

Αύριο θα πάμε όλοι σε άλλη μια «βουβή διαμαρτυρία»

Μεθαύριο σε κάποια συναυλία του Σκάι

Σε μια εβδομάδα θα το έχουμε ξεχάσει –μέχρι την επόμενη φορά.

Κι αυτό επίτηδες, γιατί θέλουμε να αποφύγουμε το προφανές. Οτί έτσι πως ζούμε, έτσι πώς φτιάξαμε την Ελλάδα -παράσιτο,

 • έχουμε κηρύξει πόλεμο στη φύση (ας σώσουμε τώρα τις αυθαίρετες περιουσίες!)
 • έχουμε κηρύξει πόλεμο στην αλληλεγγύη (που πήγαν οι διπλανοί να μας βοηθήσουν;)
 • έχουμε κηρύξει πόλεμο σε κάθε έννοια συλλογικού συμφέροντος (που είναι το κράτος;)

Επιλέξαμε αντί της κοινωνίας την εγωκρατία. Αντί για τη φύση, την μεζονέτα και το αυτοκίνητο. Επιλέξαμε την «ανάπτυξη» και τον «εκσυγχρονισμό». Μια ανάπτυξη που ζει από τα αυθαίρετα, τις καταπατήσεις, την μαφία του ρήαλ εστέιτ, τις «κατασκευές».

Τα πράγματα είναι απλά. Το κράτος είναι ο φρουρός αυτής της νέας θρησκείας, το κεφάλαιο ο ιερέας και ‘μεις οι πιστοί. Οι φλόγες, δε, είναι οι συνέπειες…

(πυρόπληκτος) Σκαντζόχοιρος

—————-

Στο ίδιο έργο θεατές.

Η εικόνα που όλοι μας αντικρίζουμε εδώ και δύο μέρες, έρχεται να μας καταδείξει τα τραγικά χαρακτηριστικά του παγκόσμιου οικολογικού αδιεξόδου, που στην Ελλάδα άλλοτε ξεδιπλώνεται με τις γιγαντιαίες φλόγες στην Αττική, άλλοτε πάλι στο Βόλο με την τραγική μόλυνση του Παγασητικού, εδώ και δεκαετίες στην Πτολεμαΐδα με το καρκινογόνο νέφος και τα καλοκαίρια στην Κύπρο με τις συχνές ελλείψεις σε νερό.

Παρά την τραγωδία των πυρκαγιών της Πελοποννήσου και τις βαρυσήμαντες ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων, πάνω από 120.000 στρέμματα δάσους της Αττικής έχουν ήδη καεί. Το πράσινο που είχε απομείνει μετά από τις παλαιότερες πυρκαγιές σήμερα, χθες και ίσως και αύριο γίνεται στάχτη, διαλύοντας και το τελευταίο ανάχωμα που διατηρούσε ένα βιώσιμο μικροκλίμα για την Αττική.

Σε αυτή την τραγική συγκυρία, βλέπουμε να ξεδιπλώνονται τα κροκοδείλια δάκρυα των αρμοδίων, που σήμερα «αγωνιούν» για τις καμένες γκρίζες εκτάσεις και αύριο στο όνομα της «βιώσιμης» Ανάπτυξης,  θα εμφανιστούν πρόθυμοι να υπογράψουν διατάξεις που θα καταστρέφουν όμοια μεγέθη δασικών εκτάσεων. Οι ίδιοι που προτιμούν τα parking στην θέση των λιγοστών πάρκων της Αθήνας, οι ίδιοι που χαράσσουν οδικές αρτηρίες αποψιλώνοντας μεγάλες δασικές εκτάσεις, οι ίδιοι που στηρίζουν τις εκτροπές των ποταμών,  οι ίδιοι που νομιμοποιούν τα φιλέτα των οικοπεδοφάγων, οι ίδιοι που συμμάχησαν για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, είναι τώρα σε ζωντανή «τηλεοπτική» κάλυψη και εμφανίζονται με «πράσινες» ευαισθησίες και έτοιμοι να «αγκαλιάσουν» τους πληγέντες από τις φωτιές.

Κανείς όμως δεν θα μιλήσει για την θεσμική, νομική και έμπρακτη προστασία των δασικών εκτάσεων. Καμία ανακοίνωση δεν υπάρξει για την ακύρωση δασοκτόνων έργων που απλώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο. Κανείς δεν θα στηρίξει τις μπάρες αποκλεισμού των αυτοκινήτων στα οδικά δίκτυα που ξεδιπλώνονται μέσα στα λιγοστά δασικά συστήματα. Κανείς δεν θα προχωρήσει στην περίφραξη των περιαστικών δασών, ώστε να περιοριστεί η δράση των εμπρηστών. Καμία πρωτοβουλία για την υδροδότηση των δασών δεν θα ξεκινήσει. Καμία καμπάνια, εκπαίδευσης εθελοντών δασοπυρόσβεσης δεν θα γίνει. Κανένας καταπατητής δεν θα υποστεί κυρώσεις, κανένα αυθαίρετο δεν θα γκρεμιστεί. Ούτε μονοκινητήρια αεροπλάνα θα πετούν καθημερινά πάνω από τις δασικές εκτάσεις, ούτε οι «κρυφές» χωματερές θα καθαριστούν.

Η φωτιά στα δασικά οικοσυστήματα της Μεσογείου είναι συχνό φαινόμενο και η φύση έχει τα αντανακλαστικά να επανέλθει στην «πράσινη» μορφή της σε 15 με 20 χρόνια. Η φωτιά που προκαλείται επάλληλα ωστόσο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες (αυτοκίνηση σε δάσος) ή δράσεις (εμπρησμός, «καίω» τα ξερά χόρτα) πολλαπλασιάζει τα μεγέθη της καταστροφής και κυρίως εμποδίζει τους κύκλους αναζωογόνησης των φυσικών τοπιών. Πρόκειται δηλαδή για ένα οικολογικό έγκλημα σε συνέχεια.

Από τη μεριά μας η προστασία του δάσους δεν ξεκινά την 1η Μαΐου για να ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτέμβρη, περίοδος υψηλής ετοιμότητας για πρόκληση πυρκαγιών. Οι προκλήσεις για την προστασία του δάσους υφίστανται όλο το χρόνο. Η οργή που προκαλείται από τις εικόνες αυτές να γίνει δύναμη στήριξης και συμμετοχής είτε στην κατάσβεση της φωτιάς είτε σε όλες τις πρωτοβουλίες για την προστασία των δασών. Η λογική των αρμόδιων είναι πολλαπλά γνωστή. Η δική μας δυναμική δράση είναι πολλαπλά σημαντική.

Ντιούη

2 thoughts on “Αττική, τέλος…

 1. Παράθεμα: Αττική, τέλος… « Το Μανιτάρι του Βουνού

 2. ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ των ΑΘΗΝΩΝ…………..πάντα δε
  ταύτα
  “ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.

  Σκόπιμα ή ΟΧΙ παρελήφθη ο ευκόλως εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος – μη ευνοούμενος όρος: Αναδάσωση – Αναδασωτέο. Εγινε κατάχρηση της ανυπαρξίας του όρου αυτού, κατά την άποψη μας και Μαρμαροστρώθηκε – Σκυροστρώθηκε – Σκυροδετήθηκε – Τσιμεντοστρώθηκε μεγάλο μέρος της έκτασης του πάρκου εδω και 3 συναπτά έτη, κατά παρέκλιση των απανταχού Δηλώσεων & Διακηρύξεων, με αποτέλεσμα την Συρρίκνωση της
  Δασοκαλύψεως.

  Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
  Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι…….
  Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού – Ιστορικού – Κοινόχρηστου Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

  http://kyameftopedioareos.blogspot.com
  http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

  http://www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Πεδίου του Αρεως.

  «Καί τούς πονηρούς μή ποτ’ αύξαν’ εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ’ ευτυχησάντων δόμων – “Ευριπίδου Ερεχθεί»

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s