Ιθαγενείς

Η λογική ενός τεχνοκράτη…

Σχολιάστε

grafeiokratis

Εδώ και δεκαετίες, την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας, την καθορίζουν οι προβαλλόμενοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, των think tanks, των «Μεγάλων Καναλιών» και των Υπουργικών Συμβουλίων. Είναι η κυρίαρχη πολιτική ελίτ, που έξω από οποιοδήποτε όραμα, εκτελεί «πιστά» τις εντολές του Υπερεθνικού οικονομικού μπλοκ εξουσίας, μετρώντας άλλοτε στατιστικά στοιχεία και κονδύλια και άλλοτε τηλεθεάσεις ή σκάνδαλα.

Αυτοί, τις επόμενες μέρες και εν όψει της Διεθνούς Ένθεσης Θεσσαλονίκης, ράβουν τα κοστούμια τους και αντιγράφουν με προσοχή τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν χαραχθεί έξω από τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού λαού. Ωστόσο, στα φώτα της δημοσιότητας και στον «προεκλογικό» παροξυσμό υποσχέσεων χάνεται ο πραγματικός τους ρόλος και χαρακτήρας

Από τη μεριά μας θεωρούμε πως η «λογική» τους αποτυπώνεται γλαφυρά στο  παρακάτω απόσπασμα:

[…]Το ύψος της παραγωγής μετριέται, σε χρήμα με δύο δείκτες, το «ακαθάριστο εγχώριο προϊόν» και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.). Η εξασφάλιση υψηλού ποσοστού αύξησης του Α.Ε.Π. παραμένει ακόμα ο αντικειμενικός σκοπός των περισσότερων κυβερνήσεων. Ωστόσο, μέτρα που κάθε λογικός και χωρίς προκαταλήψεις άνθρωπος θα θεωρούσε ευεργετικά, θα είχε σαν αποτέλεσμα την μείωσή του. Για παράδειγμα αν ο περιορισμός της ταχύτητας των αυτοκινήτων ή η μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων με το σιδηρόδρομο, μείωνε τον αριθμό των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, οι δουλειές των νοσοκομείων, των μηχανικών, των κατασκευαστών αυτοκινήτων, των ασφαλιστών θα έπεφταν, με αποτέλεσμα τη μείωση του Α.Ε.Π.

Ας φανταστούμε τώρα τις αντιδράσεις ενός τεχνοκράτη ερωτευμένου με τις καμπύλες αύξησης του Α.Ε.Π. στη θέα ενός δημοσίου πάρκου, όπως το πάρκο του Sceaux: «Αίσχος, θα αναφωνούσε, αυτό το πάρκο δε προσφέρει τίποτα στο Α.Ε.Π.! Μόλις δέκα ή δώδεκα ισχνούς μισθούς κηπουρών και φυλάκων. Μερικά μηχανήματα για την καλλιέργεια και τη φροντίδα των δένδρων, που άλλωστε αγοράζονται μια για πάντα. Μερικές αγορές δενδρυλλίων και ούτε κι αυτές καλά- καλά, γιατί μου φαίνεται αυτοί οι καταραμένοι κηπουροί έχουν φτιάξει φυτώρια. Κάτι αγορές λιπασμάτων, και ούτε, γιατί μου φάνηκε ότι είδα στοίβες με φυσικό λίπασμα στο χώρο που είναι απαγορευμένος για το κοινό. Όσον αφορά πάλι τον κόσμο που έρχεται αυτό το πάρκο δεν τον σπρώχνει να ξοδέψει λεφτά: ο καθένας έρχεται με το κοστούμι του, το φόρεμα, τα παπούτσια, το τζιν και τα πέδιλα που έχει. Μόνο τα παιχνίδια, τα μπαλόνια και οι μπάλες έχουν κάποια κατανάλωση. Όσο για τα ραντεβού των ερωτευμένων, γιατί να μη συχνάζουν στα μπαρ και τις ντισκοτέκ;

Όμως, αν αξιοποιούσαμε  το πάρκο αυτό, όλα θα πήγαιναν καλύτερα. Πρώτα- πρώτα θα πωλούσαμε ένα κομμάτι στους επιχειρηματίες οικοδομών για την κατασκευή πολυτελών πολυκατοικιών. Με τις τρέχουσες τιμές στο Sceaux, αυτό θα επέφερε εκατομμύρια και θα προκαλούσε τεράστια αύξηση της οικοδομικής και εμπορικής δραστηριότητας. Στο κέντρο του πάρκου θα άνοιγε ένα λούνα- πάρκ με όλων των ειδών τα μηχανικά παιχνίδια… Εδώ ο κόσμος θα πλήρωνε για να διασκεδάσει. Η βιομηχανία θα είχε κατασκευάσει όλα αυτά τα μηχανήματα. Η κατανάλωση ηλεκτρισμού θα μεγάλωνε, κι έτσι θα χρειάζονταν να κατασκευάσουμε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο Nogent- sur- Seine. Εκατομμύρια, δισεκατομμύρια θα κυκλοφορούσαν στην αγορά και η οικονομία θα άνθιζε. Τελικά το λούνα- πάρκ θα έκανε τόσο θόρυβο, ώστε θα έπρεπε να κατασκευάσουμε ειδικά παράθυρα, με διπλά τζάμια για να προστατεύσουμε από το θόρυβο τους πλουσίους ενοίκους των γύρω σπιτιών. Αποτέλεσμα, ακόμα μια ώθηση για την άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αύξηση του Α.Ε.Π.!»

Να τι θα σκεφτόταν ένα τεχνοκράτης, αν φυσικά είχε το χρόνο να κάνει βόλτες και να σκέφτεται. Ευτυχώς, δεν έχουν βάλει ακόμα χέρι στο πάρκο του Sceaux. Όμως, έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει πολλά ανάλογα σχέδια στη Γαλλία και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το παρόν κείμενο αποτελεί απόσπασμα, από το βιβλίο, Οικολογικό Μανιφέστο, σε σύνθεση και επιμέλεια του Πιερ Σάμουελ, από τις Εναλλακτικές εκδόσεις.

Ντιούη

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s