Ιθαγενείς

Ένα βήμα μπρος… αλλά πόσα βήματα πίσω;

Σχολιάστε

74c1cfdb-f787-427e-be6c-7842daa5ee53

Ενώ το αιματοκύλισμα στην Γάζα συνεχίζεται και η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ο Κ. Καραμανλής ζητά την διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για θέματα παιδείας και κυρίως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πολιτική αυτοκτονία αν σκεφτεί κανείς ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στην οικονομία, τα ελλείμματα, την ασφάλιση αλλά και την δημόσια ασφάλεια που τίθενται επιτακτικά το τελευταίο καιρό.

Φυσικά σ’ αυτήν την πρόκληση δεν θα αργήσουν να αντιδράσουν φοιτητές και μαθητές. Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια με την ψήφιση του νέου Νόμου-Πλαισίου γίνονται αισθητά τα προβλήματα από τις διατάξεις του, που έρχονται να ιδιωτικοποιήσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λίστα συγγραμμάτων που πέρα από μια γραφειοκρατική διαδικασία για τα τμήματα, έρχεται να ξεπουλήσει στους εκδοτικούς οίκους την απομένουσα αυτονομία των πανεπιστημίων βάζοντας λουκέτο σε όλα τα πανεπιστημιακά τυπογραφεία και υποχρηματοδοτόντας τις βιβλιοθήκες. Οι αλλαγές στο εσωτερικό της εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την εργασιακή ανασφάλεια των νέων, τα καθημερινά αδιέξοδα και τις διαφαινόμενες επιπτώσεις της πολιτισμικής και οικονομικής κρίσης, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ενός κινήματος που θα δώσει λύσεις.

Η πραγματικότητα όμως μέσα στο Πανεπιστήμιο διαφέρει ριζικά. Οι δυνάμεις που συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006, 2007 δεν έκαναν καμία αυτοκριτική για να εντοπίσουν τα λάθη τους. Καμία κριτική στην ευθύνη των καθηγητών αλλά και ίδιων στην ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου εκ των έσω, ούτε στην ενσωμάτωση από το κίνημα αιτημάτων όπως το «καμία αξιολόγηση» που το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν την ασυδοσία και τα προνόμια των καθηγητών.

Κανείς δεν ασχολήθηκε με το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών και την κατεύθυνση της παραγόμενης γνώσης. Οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν υστερούσαν σε φαντασία κα δημιουργικότητα, αφού επικεντρώθηκαν στο τρίπτυχο «Συνελεύσεις-Καταλήψεις-Διαδηλώσεις» χωρίς να γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες να νοηματοδοτηθεί το περιεχόμενο τους. Όσο για τις «αμεσοδημοκρατικές» δομές που επιλέχτηκαν, κατέληξαν σε διαδικασίες σύγκρουσης ασήμαντων ζητημάτων (όπως στο που θα καταλήξει η πορεία) αντί για διαδικασίες ουσιαστικής πολιτικής ζύμωσης.

Τελικά το κίνημα δεν μπόρεσε να προτάξει ποτέ (ίσως να μην ήθελε) μια εναλλακτική πρόταση για να βγει το δημόσιο πανεπιστήμιο από την κρίση. Αντί λοιπόν όλα αυτά να αντιμετωπιστούν μέσω της προσπάθειας ανασυγκρότησης των Φοιτητικών Συλλόγων και την προώθηση πολιτικών-δημοκρατικών διαδικασιών, η πλειοψηφία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ο πολιτικός εκφραστής τους στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν την αντίθετη πρακτική. Θεωρώντας τον εαυτό τους αυτόκλητο σωτήρα και «πρωτοπορία» προσπαθούν με οποιοδήποτε τρόπο να παίρνουν αποφάσεις, καταστρατηγώντας αρκετές φορές τις διαδικασίες των Συλλόγων, κάνοντας συνελεύσεις είτε χωρίς απαρτία, είτε χωρίς να είναι αυτές ορισμένες. Τέτοιες λογικές μας θυμίζουν την ΔΑΠ (φοιτητική παράταξη Ν.Δ.) σε προηγούμενα χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα μόνο καταστροφικές μπορούν να είναι για την πολιτική και την δημοκρατία μέσα στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, η κατάληψη έπαψε να είναι μέσο διεκδίκησης και έγινε φετίχ και εγκατάλειψη, αφού και ουσιαστικά όλο και λιγότεροι την στηρίζουν ενεργά. Τέλος, όλοι φαίνεται έχουν ξεπέσει σε έναν πλήρη μηδενισμό και μία άρνηση των πάντων, με την επίφαση μιας κενής επαναστατικότητας.

Επειδή σ’ αυτή τη χώρα το ρόλο της καταστροφής και της ισοπέδωσης των πάντων, από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μέχρι τον πολιτισμό και το περιβάλλον το έχουν αναλάβει η παγκοσμιοποίηση αλλά και το ντόπιο κεφάλαιο, υπάρχει ανάγκη από ένα κίνημα που θα ξεφύγει από τον μηδενισμό και θα έχει λογική οικοδόμησης. Οικοδόμησης σχέσεων και δομών που θα εμπεριέχουν τις έννοιες της ισότητας, της δημοκρατίας, της κοινότητας ούτως ώστε να επιστρέψει η πολιτική στο πανεπιστήμιο.

Μοϊκάνος

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s