Ιθαγενείς

Η υπόθεση της Κ. Κούνεβα

2 Σχόλια

newcapitalistpyramidnt1

Η φύση των σύγχρονων δουλεμπόρων Τις τελευταίες μέρες, έχει γίνει ευρύτερα γνωστή η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που δέχθηκε στις 22/12 δολοφονική επίθεση από αγνώστους, με οξύ. Η κατάσταση της υγείας της μέχρι σήμερα παραμένει κρίσιμη, παλεύοντας για τη ζωή της.

Η βουλγαρικής καταγωγής, Κωνσταντίνα Κούνεβα, εργαζόταν σε εταιρία καθαρισμού, και διεκδικούσε από τη θέση του Γραμματέα του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών εργαζομένων, δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους στον εν λόγω κλάδο. Στη Βουλγαρία, η Κούνεβα είχε σπουδάσει Ιστορικές επιστήμες, ωστόσο ένα πρόβλημα υγείας, του ανήλικου παιδιού της, την είχε οδηγήσει να μεταναστεύσει στην Ελλάδα και να εργάζεται με όρους δουλοκτησίας, σε εταιρία καθαρισμού.

Η εν λόγω εταιρία, αρκετές φορές με παρεμβάσεις του Σωματείου, είχε οδηγηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, γεγονός που αφήνει έντονες υπόνοιες πως το εν λόγω περιστατικό σχετίζεται με την συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα.

Οι μισθολογικές απολαβές και οι όροι εργασίας στον εν λόγω κλάδο αποτελούν τη χειρότερη έκφραση των σύγχρονων όρων δουλοκτησίας στην «εκσυγχρονισμένη» Ελλάδα.

Οι μισθοί στον εν λόγω κλάδο, κυμαίνονται γύρω 560 ευρώ, ενώ καμία εργατική νομοθεσία δεν τηρείται για τους εργαζομένους. Οι οικονομικοί μετανάστες και μετανάστριες δουλεύουν, χωρίς καμία ασφάλεια την ίδια στιγμή που καθημερινά καταγγέλλονται απολύσεις, άνευ αιτιολογήσεων.

Η εταιρία που εργαζόταν η Κούνεβα , είχε αναλάβει τον καθαρισμό γνωστών κρατικών φορέων, τον Η.Σ.Α.Π. και την Ε.Β.Ο. γεγονός που φανερώνει τις άμεσες σχέσεις διαπλοκής, που υπάρχουν μεταξύ των σύγχρονων «κομματαρχών» και των επιχειρηματιών αφαίμαξης των οικονομικών μεταναστών. Η απόδοση των εργολαβιών τέτοιου είδους αποτελεί, χαρακτηριστικό παράδειγμα του σύγχρονου πολιτικού κατεστημένου, όπου, από τη μια τα κυβερνητικά επιτελεία διαπραγματεύονται με μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπενδυτές, ενώ από την άλλη βουλευτές ή κομματικοί παράγοντες αποδίδουν στους εξυπηρετείς τους τέτοιες εργολαβίες.

Οι κύκλοι των συστημάτων, μεταναστευτικής εκμετάλλευσης, που αποτέλεσαν το βασικό τροχό οικοδόμησης της Ελλάδας των Ολυμπιακών, της Ανάπτυξης και του Εκσυγχρονισμού, μπροστά στη διαφαινόμενη οικονομική κρίση, δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ενώ η περίπτωση αυτή δείχνει με τον πιο άμεσο τρόπο, πως οι συνδικαλιστικές κορώνες των εξασφαλισμένων εργατοπατέρων κανένα πραγματικό κόστος δεν έχουν για τους σύγχρονους δουλεμπόρους.

Αντίθετα, η δράση και οι διεκδικήσεις των εκμεταλλευόμενων, που βάλουν την νομιμοποίηση των εν λόγω εταιριών και κύκλων προκαλούν μεσαιωνικές αντιδράσεις. Η περίπτωση της Κούνεβα έρχεται να συνεχίσει τις ενέργειες των ίδιων κύκλων που στην Μανωλάδα, καιρό πριν, ξυλοκόπησαν μετανάστες, οι οποίοι διεκδίκησαν μόνοι τους την βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών τους απολαβών.

Η εξέλιξη αυτή, μόνο έκπληξη δεν μπορεί να μας προκαλέσει, γνωρίζοντας στο βάθος της Ιστορίας, την πραγματική φύση του δουλεμπορίου και την λογική του δουλοκτήτη, λογική που διαπνέει ολόκληρη την δομή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Λογαριασμός οικονομικής ενίσχυσης για την οικογένεια της Κ. Κούνεβα. Τράπεζα Πειραιώς DECHEVA ELENA TODOR KUNEVA KOSTADINA 5012-019021-277.

Ντιούη

Advertisements

2 thoughts on “Η υπόθεση της Κ. Κούνεβα

  1. Επειδή εκτός από τους νταβατζήδες, τις εταιρείες αυτές καθαρισμού τις χρησιμοποιούν πλέον και τα Πανεπιστήμια απολύοντας τις συμβασιούχες (και Ελληνίδες…) καθαρίστριες, που «πατραδόξως» εδώ καταδέχονταν να κάνουν τις δουλειές των αλλοδαπών που δεν καταδέχονται δήθεν οι υπόλοιποι Έλληνες… Θα περίμενα από το «φοιτητικό κίνημα» έστω και μια αναφορά! Προσωπικά έχω απευθυνθεί σε φοιτητές του Πολυτεχνείου για το θέμα. Αλλά μπά! Δεν βαριέσαι… Η κατάληψη να είναι καλά και όσον αφορά την εκτροφή της δουλεμπορίας και την καταπάτηση κάθε εργασιακής σταθεράς, ας κρατά!

    Κάντε μια έρευνα στις σχολές σας και θα δείτε την αλήθεια γι’ αυτό το φαινόμενο! Μάλιστα οι αμοιβές είναι πολύ μικρότερες από 560 το μήνα! Είναι 2,5 ευρώ την ώρα, άρα 20 την ημέρα, άρα 500 το μήνα το πολύ!

  2. έχεις απόλυτο δίκιο, μόλις σήμερα έκανα μια έρευνα στη ΝΟ.Π.Ε. του Αριστοτελείου και όντως μιλάμε για εργασιακό μεσαίωνα και συζητήσαμε με κάτι παιδιά για το κατα πόσο αυτο μπορεί να αλλάξει, οπότε θέλω να ελπίζω πως κάποια κίνηση θα φτιαχτεί προς αυτή τη κατεύθυνση!

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s