Ιθαγενείς

Συνέντευξη του Ν. Φινκελστάιν

Σχολιάστε

Ο πρώτος στόχος του Ισραήλ είναι να αποκαταστήσει τον φόβο του Ισραήλ στον αραβικό κόσμο.  Ολόκληρος ο κόσμος –συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και του Ιράν– υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών για το παλαιστινιακό,  αλλά το Ισραήλ την απορρίπτει.

Press TV: Μετά από μια εβδομάδα βιαιοτήτων στη λωρίδα της Γάζας, τι συμπεραίνετε για την κατάσταση;
Νόρμαν Φινκελστάιν: Είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπεράσματα σχετικά με τη στρατιωτική κατάσταση. Μου φαίνεται πως οι στόχοι της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σχετικά ξεκάθαροι. Πρώτον, το Ισραήλ θέλει να αποκαταστήσει αυτό που το ίδιο αποκαλεί «δυνατότητα αποτροπής». Αυτός είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί. Βασικά σημαίνει να αποκαταστήσει το «δέος του Ισραήλ» ανάμεσα στους Άραβες της περιοχής. Μετά την ήττα που υπέστη το Ισραήλ από τη Χεζμπολά στον Λίβανο το ’06 και την ανικανότητά του να εξαπολύσει μια επίθεση στο Ιράν, ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να στοχοποιήσει τη Χαμάς, γιατί η Χαμάς αμφισβητεί τη βούληση των Ισραηλινών. Σύμφωνα με τις ισραηλινές εφημερίδες ο Εχούντ Μπαράκ σχεδίαζε την επίθεση ήδη πριν την τελευταία κατάπαυση πυρός και απλώς οι Ισραηλινοί περίμεναν μια πρόκληση από τους Παλαιστίνιους. Την 4η Νοεμβρίου οι Ισραηλινοί έπαυσαν την εκεχειρία με τη Χαμάς, γνωρίζοντας πολύ καλά –και αν διαβάσει κανείς τις ισραηλινές εφημερίδες, το αναφέρουν– ότι, αν σκότωναν έξι μαχητές στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι θα ανταπέδιδαν τα πυρά κι έτσι το Ισραήλ θα είχε πρόφαση για να εισβάλει. Οπότε ο πρώτος στόχος ήταν η πλήρης αποκατάσταση του «ισραηλινού δέους» στον αραβικό κόσμο με ένα λουτρό αίματος.

P.Τ.: Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ (Τζίπι Λίβνι) είπε ότι το Ισραήλ έχει πλήξει σχεδόν όλη την «υποδομή της τρομοκρατίας», και υποθέτουμε ότι εννοούσε τη Χαμάς. Αυτό που βλέπουμε είναι τεράστιες απώλειες αμάχων. Πώς μπορείτε να περιγράψετε μια τέτοια ανισότητα στις απώλειες ζωών; Πόσο πέτυχε το Ισραήλ στην εξάλειψη της Χαμάς ή της αντίστασης;
Ν.Φ.: Ο σκοπός ήταν να προκαλέσει άμεσα μαζικές απώλειες. Οι Ισραηλινοί, μετά την επίθεση στον Λίβανο το 2006, συμπέραναν ότι το κύριο λάθος τους ήταν πως δεν εξαπέλυσαν την πλήρη ισχύ της αεροπορίας τους τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης. Έτσι, τις πρώτες δύο μέρες του πολέμου στον Λίβανο σκότωσαν 55 Λιβανέζους και μετά βομβάρδισαν τη συνοικία Νταχίγια της Βηρυτού, μιλώντας μετά τον πόλεμο για τη στρατηγική της Νταχίγια, που σημαίνει την πλήρη εξουδετέρωση κάθε αντίστασης. Αυτό που είδαμε τις πρώτες δύο μέρες της επίθεσης στη Γάζα ήταν η πρώτη πρακτική εφαρμογή της στρατηγικής της Νταχίγια, έτσι ώστε να διαπράξουν μια σφαγή τόσο μεγάλης έκτασης, που θα αποθάρρυνε τους Άραβες στο μέλλον να αμφισβητήσουν ξανά την εξουσία του Ισραήλ.

P.Τ. Μιλώντας για αποτροπή, η Χαμάς δήλωσε πως θα αντεπιτεθεί. Πόσο μεγάλη αντίδραση πιστεύετε πως η Χαμάς μπορεί να έχει κατά του Ισραήλ; Μπορούμε να περιμένουμε μια αντίδραση παρόμοια με αυτή της Χεζμπολά το 2006;
Ν.Φ.: Πιστεύω πως είναι αδύνατον να προβλέψεις αυτά τα πράγματα. Είναι ξεκάθαρο πως το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα. Στην περίπτωση του πολέμου με τον Λίβανο, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, κατέστρεψαν, υποτίθεται, τους πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αλλά δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις ρουκέτες μικρού βεληνεκούς που ρίχνονταν στο Ισραήλ αν δεν εισέβαλλαν με χερσαίες δυνάμεις. Προσπάθησαν να εισβάλουν, αλλά δεν μπόρεσαν, κι έτσι οι επιθέσεις με ρουκέτες συνεχίστηκαν. Και τώρα αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στη Γάζα. Για να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες, πρέπει να εισβάλουν με χερσαίες δυνάμεις και να εκκαθαρίσουν την περιοχή από όλους αυτούς τους εκτοξευτές ρουκετών, έναν προς έναν. Αλλά αν εισβάλουν, υπάρχει η πιθανότητα να εμπλακούν σε έναν ανταρτοπόλεμο τον οποίο, πολύ απλά, δεν μπορούν να κερδίσουν στη Γάζα. Έτσι, δεν είναι πραγματικά σίγουροι αυτή τη στιγμή για το πώς πρέπει να προχωρήσουν.

P.Τ.: Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως το Ισραήλ θέλει να διαπραγματευτεί την ειρήνη με αυτούς τους οποίους αποκαλεί «μετριοπαθείς» Παλαιστινίους. Από την άλλη, βλέπουμε τον Μαχμούντ Αμπάς να δηλώνει ότι οι συνομιλίες δεν έχουν νόημα στην παρούσα κατάσταση και ότι το Ισραήλ στοχοποιεί όλους ανεξαιρέτως τους Παλαιστινίους. Τι θα κάνει λοιπόν το Ισραήλ;
Ν.Φ.: Καταρχάς, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι ακριβώς εννοεί το Ισραήλ λέγοντας «μετριοπαθείς Παλαιστίνιοι». Η ηγεσία της Χαμάς έχει πρόσφατα εκφράσει την προθυμία της να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για δύο ξεχωριστά κράτη στα σύνορα του Ιουνίου του 1967 και μια λύση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό σημαίνει πως η Χαμάς προθυμοποιείται να κάνει πράξη αυτό που η διεθνής κοινότητα ζητά εδώ και 30 χρόνια.

Το Ισραήλ, παρ’ όλα αυτά, απορρίπτει τη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών, γιατί θέλει να συνεχίσει να έχει τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Έτσι, για το Ισραήλ, «μετριοπαθής Παλαιστίνιος» είναι αυτός που απορρίπτει όλους τους όρους που έχουν προταθεί από τη διεθνή κοινότητα. Είναι αυτός που απορρίπτει τη μετριοπάθεια της Χαμάς. Για το Ισραήλ, ο «μετριοπαθής Παλαιστίνιος» είναι ο πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε θέλει το Ισραήλ, δηλαδή αυτός που είναι πρόθυμος να υπακούσει στις ισραηλινές εντολές. Αυτό εννοούν οι Ισραηλινοί με τον όρο «μετριοπαθής Παλαιστίνιος».

P.Τ.: Οι διεθνείς παρατηρητές λένε πως μια κατάπαυση του πυρός είναι το καλύτερο που μπορεί το Ισραήλ να πετύχει στην παρούσα κατάσταση. Πώς επηρεάζει ο πόλεμος το Ισραήλ;
Ν.Φ.: Είναι δύσκολο να πει κανείς αν το Ισραήλ βρίσκεται τώρα στην κατάλληλη θέση για μια κατάπαυση του πυρός. Ο λόγος είναι ότι δεν νομίζω πως η Χαμάς θα δεχθεί κατάπαυση του πυρός αν ο αποκλεισμός της Γάζας συνεχιστεί. Η Χαμάς αρνήθηκε να ανανεώσει την εκεχειρία ακριβώς γιατί το Ισραήλ δεν τερμάτισε τον αποκλεισμό της Γάζας. Αν ο αποκλεισμός δεν αρθεί, αυτό σημαίνει αργό θάνατο για τους Παλαιστινίους. Αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε μια άρση του αποκλεισμού μαζί με μια κατάπαυση του πυρός, τότε στην πραγματικότητα θα έχει υποχωρήσει στις συνθήκες που απέρριψε την περασμένη εβδομάδα. Έτσι, είναι πραγματικά αβέβαιο αν το Ισραήλ μπορεί να προτείνει μια εκεχειρία που η Χαμάς θα δεχτεί, και αντίστροφα, αν η Χαμάς δεχτεί την εκεχειρία που το Ισραήλ είναι πρόθυμο να προτείνει.

P.Τ.: Το Ισραήλ δηλώνει πως ο πόλεμός του είναι ενάντια στη Χαμάς, αλλά την ίδια στιγμή μπλοκάρει τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια και φυσικά τις ιατρικές προμήθειες προς τη Γάζα, και ακόμη, πρόσφατα, εμπόδισε δημοσιογράφους να καλύψουν τα γεγονότα εκεί. Υπάρχει ένα ιρανικό ρητό που λέει ότι, αν δεν υπάρχει διάθεση να βοηθήσεις, τότε τουλάχιστον μην εμποδίζεις τη βοήθεια να φτάσει. Πόσο ηθική πιστεύετε πως είναι η στάση του Ισραήλ;

Ν.Φ.: Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι με τη Χαμάς. Ο πόλεμος του Ισραήλ είναι με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Στην τελευταία ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση της διαμάχης, οι ψήφοι ήταν 164 προς 7: Ολόκληρος ο κόσμος από τη μια πλευρά να υποστηρίζει τη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών και τη λύση του ζητήματος των προσφύγων –συμπεριλαμβανομένου του Ιράν–, και από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και μερικά νησιά στον Νότιο Ειρηνικό. Το Ισραήλ αψηφά ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή του στους Παλαιστινίους με το να τους αρνείται το στοιχειώδες δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της κρατικής οντότητας.

Μετάφραση: Dean

(To δημοσιεύσαμε στη Ρήξη τ. 48, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 10/01)

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s