Ιθαγενείς

Перестройка? (Η περεστροϊκα των ΗΠΑ;)

Σχολιάστε

Όλο το βράδυ, τα ελληνόφωνα κανίς της υπερδύναμης πανηγύριζαν στο γυαλί. Θαρρούσαν πώς βιώνουν κάποιο Deja Vu στην «Χρυσή Εποχή του Κλίντον«, όπου ο εκσυγχρονισμός και η παγκοσμιοποίηση επέλαυναν στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία- είτε ως φάρσα. Κι επειδή εδώ μιλούμε για μεγά-συστήματα, η λειτουργία των οποίων επηρεάζει τις ζωές όλων των ανθρώπων του πλανήτη, ακόμα και η φάρσα μπορεί να έχει σα συνέπειά της την τραγωδία –κάτι τέτοιο δεν συνέβη τάχα με τον ανοϊκό Μπους τον νεώτερο;;.

Η αλήθεια είναι ότι στην εκλογή του Ομπάμα, συμπυκνώνεται μία πρώτη αντίδραση της Αυτοκρατορίας στην παρακμή και την πτώση της παγκοσμιοποίησης.

Τα αυτοκρατορικά επιτελεία αποπειρώνται να πραγματοποιήσουν μία «αλλάγή παραδείγματος».

Αυτή έχει πολλά πρόσημα. Εδώ θα θίξουμε τα δύο κυριότερα.

  • Σε ό,τι αφορά στην γεωπολιτική, τούτο θα εκφραστεί δια της μεταστροφής στην «μαλακή δύναμη», σε μια προσπάθεια να διαμορφώσουν οι ΗΠΑ συναινέσεις πάνω σε μία πολυπολιτισμική, φιλελεύθερη ατζέντα των ατομικών δικαιωμάτων. Μέσω αυτών, οι ιθύνοντες της αυτοκρατορίας φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την ιδεολογική ηγεμονία των ΗΠΑ, σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Ούτως ή άλλως η εποχή της μονοπολικότητας είναι παρελθόν, λένε. Ας προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε μία σχέση με τους υπόλοιπους τύπου «είμαι ο πρώτος μεταξύ ίσων». Πάνω σ’ αυτήν την στρατηγική έχουν γράψει οι Fareed Zacharia του Newsweek αλλά και ο Joseph Nye Jr. στο περιοδικό Foreign Affairs.
  • Πέρα από το πεδίο της γεωπολιτικής, ο Ομπάμα εκφράζει την θέληση κύκλων των αμερικανικών αρχουσών τάξεων να πραγματοποιηθεί μία αλλαγή παραδείγματος στην υφή του παγκόσμιου φιλελεύθερου καπιταλισμού. Αιχμές αυτής της αλλαγής, θα είναι, αφ’ ενος το περιώνυμο «πρασίνισμα του καπιταλισμού» –την στροφή της αγοράς σε κλάδους πολλά υποσχόμενους, όπως είναι η απορρύπανση— και αφ’ ετέρου μία προσπάθεια για στροφή της αμερικανικής οικονομίας προς την υψηλή τεχνολογία, να προσπαθήσει δηλαδή να καλύψει μερικώς τον παρασιτισμό της έναντι της Κίνας και των υπολοίπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, μέσα από την αξιοποίηση και την βαθύτερη εμπέδωση του τεχνολογικού προβαδίσματος που ακόμα διατηρεί έναντι των άλλων μεγάλων δυνάμεων. Αυτές τις κατευθύνσεις υποστηρίζουν με ιδιαίτερη ζέση, ο πολύς Τζ. Σόρος, ο οποίος υπήρξε ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του Μπ. Ομπάμα κατά την προεκλογική του εκστρατεία, αλλά και ο John David Podesta επικεφαλής της «ομάδας μετάβασης» του Μπ. Ομπάμα στον Λ. Οίκο.

Γιατί, τώρα, ονομάσαμε Περεστρόικα την «αυτοκρατορική απόπειρα Ομπάμα»; Πολύ απλά, η Αμερικάνικη υπερδύναμη συνίσταται σ’ ένα δεινοσαυρικό μεγασύστημα, το οποίο έχει οικοδομηθεί πάνω σε θεμέλια συγκεκριμένα και ασύμαβατα με ό,τι θίξαμε παραπάνω.

Πώς να εξασφαλίσει κανείς την ομαλή μετάβαση σ’ ένα σύστημα «πράσινο», ολίγον εσωστρεφές, με έμφαση στην «μαλακή δύναμη», από ένα άλλο το οποίο είναι προσηλωμένο στην στρατιωτική ισχύ, την κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν, τη στενή συμμαχία με τον σιωνιστικό ολοκληρωτισμό, την εξάρτηση από το πετρέλαιο, την προσήλωση σ’ ένα μοντέλο ανάπτυξης που θέλει μία μπριζόλα να ταξιδεύει 5.000 χιλιόμετρα για να καταλήξει στο πιάτο του παχύσαρκου αμερικάνου καταναλωτή;

Τι θέλουμε να πούμε; Η εντροπία του παρόντος συστήματος είναι πολύ μεγάλη. Και οποιαδήποτε προσπάθεια για μερική μεταρρύθμισή του, ενδέχεται να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Σαν να λέμε, Περεστρόικα αλά αμερικάνικα…

Σκαντζόχοιρος

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s