Ιθαγενείς

Τρεις διασταυρούμενες κρίσεις

2 Σχόλια

Το πάρτι τελείωσε, είπε η Νάνσι Πελόζι και η φράση της θα μείνει στην Ιστορία, ως η χαρακτηριστικότερη φράση που αποτυπώνει την πραγματικότητα αυτής της οικονομικής «11ης Σεπτεμβρίου» που βίωσε η Αμερική και την μετέδωσε σ’ ολάκερη τη Δύση.

Περί ποιανού πάρτι, όμως, επρόκειτο; Ο Τζ. Ρίφκιν, στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής (12/10/2008) ήταν άκρως κατατοπιστικός. Το δυτικό, παγκοσμιοποιημένο υπόδειγμα καταρρέει υπό το βάρος τριών, βαθιών και διασταυρούμενων κρίσεων.

Πρώτον, της κρίσης του ακραία καταναλωτικού μοντέλου που κυριάρχησε στις Η.Π.Α. Διότι, οι τράπεζες ήταν εκείνες που δημιούργησαν τη φούσκα των κατασκευών, αφού ήθελαν πάση θυσία να επιτρέψουν στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έναν νέο κύκλο δανεισμού, που θα συντηρούσε τη καταναλωτική ζήτηση στα ίδια επίπεδα. Κι αυτό το πέτυχαν, μέσω της δανειοδότησης για την αγορά νέων κατοικιών τις οποίες τα νοικοκυριά μπορούσαν στη συνέχεια να… υποθηκεύουν δύο και τρεις φορές για να συντηρήσουν την καταναλωτική τους δύναμη. Κοινώς, οι υπερκαταναλωτικές κοινωνίες είναι περισσότερο κοινωνίες της σχόλης παρά της εργασίας, κι έτσι αναγκάζονται να στηρίζονται στις εισαγωγές για να καταναλώνουν και στη κερδοσκοπία για να πλουτίζουν, συνθήκες που οδηγούν μαθηματικά στις φούσκες και στην κατάρρευσή τους.

Δεύτερον, της κρίσης που προκαλεί η διαρκής άνοδος των τιμών της ενέργειας και δη του πετρελαίου, γιατί η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και της παραγωγής, στηρίζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα στις φτηνές μεταφορές. Με το πετρέλαιο να εκτοξεύει το κόστος των μεταφορών στα ύψη, η παραγωγή των προϊόντων στην Κίνα και η μεταφορά τους στα μεγάλα πολυκαταστήματα της Μητρόπολης, δεν καθίσταται πλέον συμφέρουσα.

Τρίτον, της βαθιάς οικολογικής κρίσης, την οποία έχει προκαλέσει η λογική της αέναης μεγέθυνσης του παγκόσμιου καπιταλισμού. Γι’ αυτήν, οι φυσικοί πόροι είναι ανεξάντλητοι, η φύση ένα νεκρό πεδίο προς εκμετάλλευση και η ρύπανση ένα φαινόμενο που δεν αφορά τους οικονομικούς ισολογισμούς. Το σύστημα έχει φτάσει όμως στα οικολογικά του όρια, και ξεσπάει με φυσικές καταστροφές που σαρώνουν τα ανθρώπινα συστήματα. Όλοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος, και γι’ αυτό θα πρέπει να συνηθίσουμε στην έννοια του περιβαλλοντικού πρόσφυγα, του περιβαλλοντικού πολέμου, της περιβαλλοντικής κατάρρευσης ολόκληρων περιοχών ή χωρών.

Οι τρεις διασταυρούμενες κρίσεις θέτουν ένα σαφέστατο όριο στην πορεία του παγκόσμιου καπιταλισμού, υποστηρίζει ο Ρίφκιν. Οι συνέπειές τους, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην ανάδυση αντίρροπων δυναμικών, στις οποίες θα κυριαρχήσει η αποκέντρωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η επανατοπικοποίηση των αγορών και της παραγωγής.

Να που υπό το βάρος της κρίσης, ακόμα και όσοι πριν από μερικά χρόνια εξέφραζαν τις πιο κυριλέ εκδοχές της «εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης» και του «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», ταυτιζόμενοι με την πάλαι ποτέ ισχυρή ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι τα αιτήματα του πιο ριζοσπαστικού κομματιού του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης, εκείνων που ζητούσαν αποανάπτυξη, αποπαγκοσμιοποίηση και εγκατάλειψη του καταναλωτικού μοντέλου βρίσκονταν πιο κοντά στην πραγματικότητα!

Advertisements

2 thoughts on “Τρεις διασταυρούμενες κρίσεις

 1. Μη κάνουμε όνειρα, το πάρτυ συνεχίζεται με ακόμα πιο σκληρο ρόκ!

 2. Και γιατί να μην κάνουμε όνειρα περικαλώ?

  Πέρα και πάνω απ’ όλα, είναι η δικιά τους πρόταση διαχείρισης η οποία απέτυχε θεαματικά.

  Εδώ και είκοσι χρόνια μας πιπιλάγανε το μυαλό ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μονόδρομος.

  Ε, λοιπόν, ναι, είναι μονόδρομος προς τον κατήφορο!

  Από εκεί και πέρα εγώ θα συγκρατήσω αυτό που λέει ο Γκόρζ:

  Οι περίοδοι της κρίσης είναι και περίοδοι μεγάλης ελευθερίας.

  ΠΟυ σημαίνει ότι σήμερα διαθέτουμε την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε την ρότα του κόσμου, τουλάχιστον πολύ περισσότερο απ’ ό,τι συνέβαινε μέχρι πριν από μερικά χρόνια.

  Αυτό, για μας, τους ονειροπόλους ιθαγενείς, αρκεί…

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s