Ιθαγενείς

Η Δύση έχει χρεοκοπήσει

2 Σχόλια

Του Ντέρεκ Ντίρπαθι*

Η 7η Οκτωβρίου υπήρξε μια εξαιρετικά δραματική ημέρα και για τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υπέστη μεγάλες απώλειες, παρόλη την διοχέτευση 700 δις.$ για την συγκράτηση των συναλλαγών. Στο Λονδίνο, οι μετοχές του τραπεζικού τομέα κατέρρευσαν εντελώς, μερικές μάλιστα καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 40%. Ο πρόεδρος της FED, Μπεν Μπέρνακι, παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μίας μεγαλύτερης οικονομικής κατρακύλας. Ο Τζ. Γ. Μπούς, η προεδρία του οποίου έχει συναντά αυτές τις μέρες ένα ατιμωτικό τέλος, απευθύνει εκκλήσεις για συντονισμένες αντιδράσεις απ’ όλες τις ανεπτυγμένες χώρες. Το Παγκόσμιο Νομισματικό Ταμείο εκτιμάει το συνολικό ύψος των απωλειών στα 1.4 τρισ. $. Αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος. Οι απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες.

Οι Κεντρικές Τράπεζες πολλών μεγάλων χωρών (συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε.) ανακοίνωσαν την από κοινού μείωση των επιτοκίων δανεισμού τους, έπειτα από εβδομάδες απραξίας, στη διάρκεια των οποίων οι κυβερνήσεις αγωνίζονταν να σώσουν ό,τι σώζεται στο εσωτερικό των χωρών τους. Το σχέδιο διάσωσης των Αμερικάνων, παρόλο που επεξεργάστηκε για τα δικά τους ιδρύματα, εάν είναι επιτυχημένο, θα ωφελήσει πολύ περισσότερο άλλους. Στην Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εσχάτως το δικό της σχέδιο διάσωσης. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση θα δαπανήσει 50 δισ. στερλίνες προκειμένου να αποκτήσει μετοχές στις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Το μέτρο αυτό πρόκειται να εξασφαλίσει έναν σχετικό έλεγχο της κυβέρνησης επάνω στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς στους δυσθεώρητους μισθούς των ανώτατων στελεχών και στα γενναιόδωρα μερίσματα που απολάμβαναν οι μεγαλομέτοχοι ­­­­­–που τόσο ερέθιζαν και εξόργιζαν την κοινή γνώμη μέχρι σήμερα.

Βραχυπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις έχουν λειτουργήσει περισσότερο για να προλάβουν ό,τι σώζεται στις χώρες τους, παρά για το καλό τους παγκόσμιο συστήματος. Στην Ευρώπη, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ελλάδα κινήθηκαν μονομερώς. Οι αντίδρασή τους αυτή, διέλυσε και τους τελευταίους υπαινιγμούς της ενότητας της Ε.Ε. που υπήρχαν, ειδικά σε ό,τι αφορά στα μέλη της ζώνης του Ευρώ. Μακροπρόθεσμα, είναι σαφές πως η μέχρι τώρα κυρίαρχη απορύθμιση είναι πια παρελθόν. Ο προστατευτισμός που δειλά-δειλά άρχισε να εφαρμόζεται στο εμπόριο, μεταδίδεται τώρα και στην χρηματιστική οικονομία. Το κατά πόσο τα τελευταία μέτρα θα αποδώσουν, είναι ερώτημα που θα κριθεί στο μέλλον.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα, αφορά την καταρράκωση της εμπιστοσύνης της Δύσης. Και πάει πολύ πιο πέρα από την Οικονομία. Αφορά την αξιοπιστία των πολιτικών ηγετών της Δύσης. Εάν αυτοί δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα ειρήνης ή πολέμου, οικονομίας κ.ο.κ., τότε η αμφισβήτηση προς αυτούς και τους θεσμούς τους γενικεύεται. Οι ηγέτες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, έχουν καταντήσει όμηροι ενός καθεστώτος, σύμφωνα με το οποίο εγκατέλειπαν τις τύχες των χωρών τους στα χέρια των πολυεθνικών προκειμένου να ξεκινήσουν για μακρινές πολεμικές εκστρατείες.

Σήμερα, οι πολέμοι των ΗΠΑ πραγματοποιούνται με δανεικά από την Κίνα και τα πετροδόλαρα των Εμιράτων.

[…]

Αντί να εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση στις πετρελαιοπηγές του Κόλπου, ο αμερικανικός πόλεμος στο Ιράκ κατάφερε το αντίθετο: να αναφλέξει την περιοχή, να αυξήσει δραματικά τις τιμές του πετρελαίου και να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, που έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια σε αμερικανικά δολάρια, δεν εμπιστεύονται πλέον τη Δύση. Η δυσαρέσκεια του αραβικού κόσμου έναντι της εντεινόμενης κακομεταχείρισης των μουσουλμάνων από τη Δύση ολοένα και μεγαλώνει. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας, ασκεί κριτική στους «συμμάχους της» διότι την εγκατέλειψαν, και στρέφεται στη Ρωσία για βοήθεια, προκειμένου να αντεπεξέλθει της οικονομικής κρίσης.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Δύση έχει χρεοκοπήσει –ηθικά, πολιτικά, και οικονομικά.

*Το κείμενο το πήραμε από το Counterpunch.

Η μετάφραση είναι του Χάμπτι. Αυτόν να κοπανάτε άμα έχει λάθη.

Advertisements

2 thoughts on “Η Δύση έχει χρεοκοπήσει

 1. Δεν έχει σχολιασθεί από κανέναν ότι τα 50 δις στερλίνες της Αγγλίας είναι 100 δις $ πράγμα που δείχνει και το μέγεθος της κατραπακιάς…. Παρ’ όλα ταύτα η στερλίνα δεν βλέπω να υποτμάται δραματικά εν αντιθέσει με το ευρώ!!! Περίεργο…

  Δεν καταλαβαίνω ακόμα πώς δεν έχει ανακινηθεί θέμα παράβασης καθήκοντος στους ελεγχτές της τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι δεν έκαναν όπως φαίνεται τη δουλειά τους (δηλαδή η Τ.Ε.) – όπως και οι ξένοι συνάδελφοί τους – όσον αφορά τον έλεγχο των επισφαλειών των εμπορικών τραπεζών. Κουβέντα! Για να αποδειχθεί ότι έχουμε «δημοκρατία» τραπεζιτών.

  Δεν βλέπω επίσης να σταματάει η πώληση των δημοσίων οργανισμών, ενώ από την άλλη εθνικοποιούμε τράπεζες. Ακόμα δεν βλέπω να γίνεται οικονομία ούτε στις τράπεζες (αμοιβές ρετιρέ) αλλά ούτε και στις ΔΕΚΟ!

  Θεωρώ ότι στην αναντίρητη κατακλείδα του άρθρου, περί των διαφόρων ειδών χρεωκοπίας που καταμαρτυρούνται στην Δύση, πρέπει να προστεθεί και η χρεωκοπία της κοινής ΛΟΓΙΚΗΣ των πολιτών της.

 2. Φτάσαμε αισίως τα 1.5 τρις ευρώ πανευρωπαϊκά! Μέσα σε μια βδομάδα! Και είμαστε στην αρχή!

  ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΚΑ (την καπιταλιστική…)

  Δεν μας λέτε εσείς που τα ξέρετε (γιατί εγώ είμαι απλά μισαλλόδοξος) =)
  Τί προβλέπου οι γραφές μετά την κατάρευση του καπιταλισμού, ενώ ο «υπαρκτός» έχει ήδη καταρεύσει;

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s