Ιθαγενείς

Στην ΠΓΔΜ το νέο διοικητικό παρατηρητήριο των Αμερικάνων

1 σχόλιο

Η στρατιωτικοποιήση  των Βαλκανίων που προωθείται από την Αμερική φάνηκε ξεκάθαρα με την κατασκευή του Camp Bondsteel στο Κόσσοβο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο. Το Camp Bondsteel στεγάζει τα τέσσερα πέμπτα του στρατού που διατηρούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια, αλλά και το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR, η οποία  προστατεύει το νεοσύστατο κράτος του Κοσσόβου. Εκτείνεται σε  10.000 στρέμματα και αποτελείται από  πάνω από 300 κτίρια κι έναν απίστευτο στρατιωτικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, ενώ το εσωτερικό της οδικό δίκτυο εκτείνεται σε μήκος 25 χλμ.

Παράλληλα η αμερικάνικη κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει και την διοικητική της κυριαρχία στα Βαλκάνια. Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel ανέθεσε υπό άκρα μυστικότητα την κατασκευή της μεγαλύτερης αμερικάνικης πρεσβείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή των Σκοπίων στην κατασκευαστική εταιρία Brown & Root (θυγατρική της πολυεθνικής Halliburton) .Η οποία θα εκτείνεται σε έκταση 11 εκταρίων ( 110 στρεμμάτων ), θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα 10 με 15 υπόγειους ορόφους και θα κοστίσει συνολικά 100 εκατ. δολάρια (περίπου 68,44 εκατ. ευρώ), ενώ γύρω από το γιγάντιο νέο κτίσμα θα δημιουργηθεί μια ευρεία ζώνη ασφαλείας. Βέβαια η νέα πρεσβεία δεν θα στεγάσει απλώς τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στα Σκόπια, αλλά θα αποτελέσει παράλληλα τοπικό κέντρο της CIA και λογιστικό κέντρο για τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Η σημασία που έχει για την Αμερική η νευραλγική περιοχή των Βαλκανίων γίνεται ξεκάθαρη αν αναλογιστούμε ότι η παγκόσμια κυριαρχία της αμφισβητείται με την κατάρρευση του μονοπολικού  κόσμου και πρέπει να την υπερασπιστεί έναντι των νέων δυνάμεων που αναδεικνύονται (Ρωσία, Κίνα). Παράλληλα η Ρωσία προσπαθεί να ανοιχτεί οικονομικά στην Ευρώπη μέσω της εξαγωγής πετρελαίου (Η εισαγωγή πετρελαίου της Ευρώπη από τη Ρωσία ανέρχεται στο 33% του συνόλου των εισαγωγών της). Η Αμερική έχει μπει στον ενεργειακό πόλεμο με την Ρωσία ο οποίος περνάει μέσα από τα Βαλκάνια και των αμερικάνικων συμφερόντων αγωγό ΑΜΒΟ (Albanian, Macedonian, Bulgarian Oil) που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη και την Αμερική με πετρέλαιο της Κασπίας και ο οποίος φαίνεται ότι είναι και ο κύριος λόγος υπάρξεως του στρατοπέδου Bondsteel στη συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη και στην περίπτωση  που μέσα στον αγωγό θα ρέει ρωσικό πετρέλαιο, αυτό θα οδεύει προς τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέπει η Ουάσιγκτον. Επίσης αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή υποχρεώνει τις ΗΠΑ να έχουν βάσεις και ελευθερία πτήσεων πάνω από τα Βαλκάνια για να μπορούν να προστατεύσουν το πετρέλαιο της Κασπίας. Τέλος είναι σαφές ότι μέσω της βάσεως της CIA που θα υπάρχει στην νέα πρεσβεία στα Σκόπια η Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ θα παρακολουθεί ανέτως όλη την Ευρώπη και, βεβαίως την Ρωσία…

Μοϊκανός

Advertisements

One thought on “Στην ΠΓΔΜ το νέο διοικητικό παρατηρητήριο των Αμερικάνων

  1. «Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ανοικοδόμηση μίας εκ των κοινών βάσεων που διατηρεί στη Βουλγαρία με τον βουλγαρικό στρατό, το κόστος της οποίας θα ανέλθει σε 61 εκατομμύρια δολάρια (42,3 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια.
    Δεκατρείς εταιρείες, 11 βουλγαρικές, μία ιταλική και μία αμερικανική, ανέλαβαν να οικοδομήσουν στρατώνες για 2.500 στρατιώτες, καντίνες, αποθήκες και διοικητικά κτίρια στο στρατόπεδο του Νόβο Σέλο, στην ανατολική Βουλγαρία.»

    «Πρόκειται για το πιο σημαντικό οικοδομικό σχέδιο που διοργανώθηκε ποτέ από τον αμερικανικό στρατό στη Βουλγαρία», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νάνσι ΜακΕλντάουνι.

    «Το Πεντάγωνο εξετάζει να αναπτύξει εκ νέου την προσεχή δεκαετία στην ανατολική Ευρώπη και στην Ασία 60.000 ως 70.000 άνδρες, οι οποίοι στρατοπεδεύουν μέχρι σήμερα κυρίως στη Γερμανία και τη Νότια Κορέα.»

    ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΣΑΦΕΣ ΠΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ…

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s