Ιθαγενείς

Ο θείος Σαμ, τα λόγια και η τσέπη

1 σχόλιο

Πολύς επικοινωνιακός θόρυβος έχει γίνει για τη νέα, ριζοσπαστική, υπεραριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ έχει φροντίσει, εξάλλου, για την έντυπη και τηλεοπτική υπερπροβολή του. Δύο είναι τα γεγονότα του καλοκαιριού που εκφράζουν, κατά τη γνώμη μας, τις πραγματικές διαστάσεις του εγχειρήματος:

Πρώτον, το ότι αποτέλεσε το μοναδικό κόμμα του κοινοβουλίου που καταψήφισε την κύρωση του αγωγού South Stream στη σχετική συνεδρίαση, παρ’ όλο που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εν λόγω συμφωνία με τους Ρώσους συνιστά ένα ρήγμα στην ενεργειακή και την πολιτική εξάρτησή μας από τους Αμερικανούς. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, λοιπόν, ο αντι-ιμπεριαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να εκφράζεται για το… Νεπάλ ή τη… Βενεζουέλα, πήγε περίπατο. Αντικαταστάθηκε δε από μια εντελώς προσχηματική αναφορά στο ότι ο αγωγός πλήττει το περιβάλλον και τον… τουρισμό (λες και συγκεκριμένα μόνο ο ρωσικός αγωγός πλήττει το περιβάλλον ή λες και ο τουρισμός στον οποίο αναφέρθηκαν δεν έχει διαλύσει την ελληνική φύση). Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον πιστεύει πως ό,τι παραπέμπει στη Ρωσία του Πούτιν θυμίζει πολύ Λιακόπουλο και «εθνικισμό» και γι’ αυτό θα πρέπει να το βουλώσουμε, προτιμώντας «με βαρδιά καρδιά» τη Δύση και τους Αμερικάνους. Ας είναι. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί που ωρύονται για την υπονόμευση του Μοράλες από τους Αμερικάνους θέτουν εμπόδια σε μια προοπτική έστω και σχετικής απεξάρτησης της ίδιας τους της χώρας από την πλανητική υπερδύναμη.

Δεύτερον, η δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των αρχηγών των κομμάτων, πεδίο όπου διέπρεψε για άλλη μια χρονιά ως ένας από τους πλουσιότερους του ελληνικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Αλαβάνος. Στο παρελθόν, πολλοί φίλοι και αναγνώστες του Άρδην και της Ρήξης μας έχουν κατηγορήσει περί λαϊκισμού λόγω της επιμονής που δείχνουμε στο ζήτημα αυτό. Εμείς το θεωρούμε ζήτημα ουσίας, για έναν και μόνο λόγο: Γιατί αυτό που εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα στιλ αριστερού, ο οποίος μπορεί στα λόγια να εμφανίζεται λάβρος εναντίον του στυγνού καπιταλισμού των τραπεζών (sic!) και την ίδια στιγμή να κατέχει μετοχές της Γιούρομπανκ, της Άλφαμπανκ και της Εμπορικής Τράπεζας. Κι αυτή η τρομακτική απόσταση λόγων και έργων, το δικαίωμα του να είσαι ό,τι δηλώνεις, επ’ ουδενί δεν αποτελεί κομμάτι μιας «αριστερής λογικής». Τουναντίον, συνιστά προνόμιο της άρχουσας τάξης, «δικαίωμα» της ευαίσθητης πτέρυγας της Εκάλης, ώστε να μπορεί να είναι ελίτ και ταυτόχρονα να το παίζει ριζοσπαστικοποιημένο προλεταριάτο.

Καλό θα ήταν, ιδιαίτερα μετά την καταψήφιση της κύρωσης του αγωγού από τη Βουλή, όσοι καλόπιστοι «τοποθέτησαν» τις ελπίδες τους ή τελοσπάντων «επένδυσαν» (για να χρησιμοποιήσουμε λέξεις οικείες στην καθημερινότητα του κ. προέδρου) στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περιμένοντας να εξελιχθεί σε μια συνεπή και αυθεντική αντιπολίτευση, να μαζέψουν «τα ρέστα τους» και να φύγουν.

Σκαντζόχοιρος

Advertisements

One thought on “Ο θείος Σαμ, τα λόγια και η τσέπη

  1. Αύριο (10-9-08) θα σου έχω σατιρικό ηχητικό ντοκουμέντο… Οι παλιοί θα το εκτιμήσουν. Οι νεώτεροι δεν ξέρω.

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s