Ιθαγενείς

Περί καθηγητάδων και άλλων

5 Σχόλια

Το πανεπιστήμιο αποτελεί τον κύριο χώρο άνθισης της αντεθνικής ιδεολογίας. Για να μπορέσει να στηριχθεί σήμερα ο αντεθνικισμός στο φαντασιακό των ατόμων και ομάδων, κυρίως ελευθεριακό-αριστερίστικων, που τον εκφράζουν, τον μετάλλαξαν σ’ έναν άκρατο ανθελληνισμό. Δηλαδή, όλη η πολιτική προσέγγιση των εθνικών ζητημάτων γίνεται με στόχο να βγει ζημιωμένη η Ελλάδα, σε βαθμό που να στηρίζεται ο εθνικισμός άλλων χωρών ως επαναστατική πράξη. Σ’ αυτήν την ανθελληλολαγνεία κύριο ρόλο παίζουν οι πνευματικές ελίτ της χώρας. Καθηγητές πανεπιστημίου που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον νεοφιλελευθερισμό και την παγκοσμιοποίηση είτε ιδεολογικά μέσω των συγγραμάτων που εκδίδουν είτε οικονομικά μέσω της χρηματοδότησης που δέχονται από πολυεθνικές και διεθνή ιδρύματα.

Είναι αυτοί που έφτιαχναν επιτροπές, έγραφαν άρθρα και μιλούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα κανάλια υπέρ του Σχεδίου Ανάν, του βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού και της αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης. Ο ρόλος τους όμως δεν σταματάει στην κεντρική πολιτική σκηνή, συνεχίζει μέσα στα αμφιθέατρα, που προτρέπουν τους φοιτητές να υπερεξειδικευτούν σ’ έναν τομέα και να γίνουν ευέλικτοι εργαζόμενοι, για να είναι περιζήτητοι για την αγορά και επομένως άμεσα αναλώσιμοι από αυτήν.

Τις προηγούμενες μέρες προσπάθησαν να μας πείσουν για την καταπιεζόμενη ΄΄μακεδονική΄΄ μειονότητα στην Ελλάδα. Επειδή όμως δεν τους βγήκε και για να μην μείνουν χωρίς ενασχόληση, τους προτείνουμε να αρχίσουν να γράφουν για την ανεξαρτητοποίηση της ΄΄Τουρκικής Δημοκρατίας της Κομοτηνής΄΄ αλλά και για την μετονομασία του κεντρικού αμφιθεάτρου της Πολυτεχνικής σχολής του Α.Π.Θ. σε ΄΄ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ΄΄. Άντε γρήγορα όμως, γιατί τα αφεντικά σας παρακολουθούν και θα κόψουν την χρηματοδότηση…

Μοϊκανός

Advertisements

5 thoughts on “Περί καθηγητάδων και άλλων

 1. Η γνώση, μοϊκάνι, είναι εξουσία.

 2. με γειά το κείμενο, μοϊκανέ. καλά τα λέει ο σκαντζόχοιρος. εξουσία. ή δύναμη που την αποδομεί…

 3. @μουτάντις-μουτάντις

  Χμ… και Ναι και Όχι.

  Καλό θα ήτο να το συζητούσαμε κάποια στιγμή τούτο το ζήτημα…

  Τι σημαίνει δηλαδή «Η γνώση είναι εξουσιά» και τι σημαίνει «δύναμη που την αποδομεί».

  Εγώ δεν νομίζω ότι την αποδομεί, αλλά ότι λειτουργεί ως φορέας μιας άλλης εξουσίας ή μιας «αντί-εξουσίας» αν θέλεις.

  Και δεν προκειται για φιλολογική διαφορά. Αλλά για το ότι κοινωνιολογικά, το να πεις ότι η εξουσία πηγάζει ΚΑΙ από τη γνώση, ισοδυναμεί με μία τομή. Το ότι δηλαδή αναγνωρίζει κανείς ότι η εξουσία δεν έχει μόνο μία βάση παραγωγική (αφορά στο περιεχόμενο των παραγωγικών σχέσεων, στο ποιός κατέχει τα μέσα παραγωγής) αλλά έχει αφορά ΚΑΙ την παραγωγή και την αναπαραγωγή της γνώσης συνεπάγεται εντελώς διαφορετικά πράγματα στην ανάλυση που κάνει για διάφορους θεσμούς, όπως είναι το κράτος, η γραφειοκρατία ή το πανεπιστήμιο.

 4. @ Σκαντζόχοιρο: προφανώς και δεν είναι φιλολογικό το ζήτημα, αλλά γιατί ο τρόπος που εκφραζόμαστε φανερώνει, κατά πολλούς, τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

  εξού και προτιμώ τον όρο «δύναμη (που αποδομεί την εξουσία)» αντί για «‘αλλη εξουσία» ή «αντι-εξουσία», αν και μου φαίνεται μιλάμε για το ίδιο πράγμα. και θέλω πολύ απλά να πω ότι αν και οι δύο γνωρίζουμε τα ίδια πράγματα είναι δυσκολότερο για καθένα από τους δύο να εξουσιάσει τον άλλο σ’αυτό το επίπεδο.

  και εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως αν θέλει ο κάθε Μοϊκανός κι η κάθε mutatis mutandis να αντιληφθέι και να αντικρούσει αυτόφωτα την (ηθελημένη ή ανεπίγνωστη) προπαγάνδα των «καθηγητάδων και άλλων» του, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μάθει…

 5. Ειλικιρινά, δεν θα μπορούσα να το διατυπώσω καλύτερα!
  ορέ βουάρ!

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s