Ιθαγενείς

Τα φτιασιδώματα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

2 Σχόλια

Στην Χαλκιδική τελείται εδώ και χρόνια ένα έγκλημα κατά της τοπικής κοινωνίας από την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία. Η Ελληνική Χρυσός Α.Ε. φαίνεται ότι έχει ανάγκη από φτιασιδώματα για αυτό και επιχορηγεί τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Νομαρχίας Χαλκιδικής. Ενημερωθείτε από την επιτροπή ενεργών πολιτών β. Χαλικιδικής για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων, αν βρεθείτε στην Χαλκιδική.

Αλληλεγγύη στους Χαλκιδικιώτες που αγωνίζονται για τη σωτηρία του τόπου τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Νεοχώρι 23η Ιουλίου 2008

«Πουλάει» και πολιτισμό τώρα η «Ελληνικός Χρυσός AE» και η Νομαρχία Χαλκιδικής «αγοράζει»! Οι εκδηλώσεις «Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας» έχουν σαν κύριο χορηγό την ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Οι εκδηλώσεις που ανήγγειλε για το φετινό καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Οργανισμός της Νομαρχίας Χαλκιδικής υπό τον γενικό τίτλο «Καλοκαίρι στη Χαλκιδική μας», οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου και λαμβάνουν χώρα σε πολλά και διαφορετικά μέρη του νομού, δυστυχώς κρύβουν μια μεγάλη παγίδα!

Με έκπληξη διαπιστώνεται ότι στους κύριους χορηγούς είναι και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των μεταλλείων του Στρατονικού Όρους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» .

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια προκλητική ενέργεια που προσβάλλει τους κατοίκους της Χαλκιδικής, τους παραθεριστές και τους επισκέπτες της.

Για όσους δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» είναι αυτή που συνεχίζει -όπως και η αλήστου μνήμης TVX Gold- την εξόρυξη στην θέση «Μαύρες Πέτρες», η οποία γίνεται εξ’ ολοκλήρου κάτω από το χωριό της Στρατονίκης με καθημερινή χρήση φουρνέλων, που έχει καταθέσει αιτήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης για μεταλλευτική δραστηριότητα στη θέση Σκουριές στο παρθένο δάσος του βουνού Κάκκαβος, το οποίο είναι η φυσική συνέχεια του Στρατονικού Όρους και που επαναφέρει μελέτες για ίδρυση της καταστροφικής μεταλλουργίας χρυσού. Επίσης, είναι μια εταιρεία που ονειρεύεται τη μετατροπή της Βόρειας Χαλκιδικής σε ένα απέραντο μεταλλείο, σε αντίθεση με τους κατοίκους της που τη θέλουν πράσινη και καθαρή. Με τη συγκεκριμένη χορηγία προσπαθεί -δημιουργώντας εντυπώσεις- να αποκτήσει ερείσματα και στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκιδικήςκαι αυτό εγείρει σοβαρά ερωτηματικά.

Ερωτηματικά όμως τίθενται και για τη στάση της Νομαρχίας. Ανάμεσα στις χιλιάδες επιχειρήσεις τις Χαλκιδικής γιατί άραγε επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρεία; Δεν γνωρίζουν οι διοικούντες του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο πως μια τέτοια ενέργεια συνιστά ηθικό τουλάχιστον σκάνδαλο έναντι του Λαού της Χαλκιδικής; Με ποιόν τρόπο πάρθηκε αυτή η απόφαση, η οποία, εκτός των άλλων εκθέτει και μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές και που τήρησαν ή έχουν τηρήσει στο παρελθόν θέση συμπαράστασης στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα;

Μάλιστα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Θεατρικό Εργαστήρι Πολυγύρου εξέδωσε ήδη ανακοίνωση που εκφράζει «πλήρη αγνοία», «απαιτεί άμεση διόρθωση στο διαδίκτυο και στα έντυπα», όπως επίσης δηλώνει «την ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του Θ.Ε.Π. από τη χορηγία της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ».

Η Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής καλεί τους κατοίκους της Χαλκιδικής τους παραθεριστές και τους επισκέπτες να μποϋκοτάρουν με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις της Νομαρχίας οι οποίες τελούνται υπό την χορηγία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» εκτός εάν έχει ανακοινωθεί η απόσυρσή της.

Καλεί τους καλλιτέχνες να αρνηθούν να συμμετέχουν σ’ αυτές εφόσον δεν αποσυρθεί η χορηγία.

Καλεί επίσης όσους πολίτες έχουν προσωπική ή άλλη επαφή με τους καλλιτέχνες να τους ενημερώσουν για το γεγονός, ώστε να μην εκτεθούν με τη συμμετοχή τους.

Καλεί τον Νομάρχη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο και τη διοίκηση του Πολιτιστικού Οργανισμού της Χαλκιδικής να αφουγκραστούν τη θέληση του Λαού του νομού η οποία είναι εναντίον της καταστροφής του περιβάλλοντος από την μέχρι τώρα ή την όποια επικείμενη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ο κος Νομάρχης ας μην ξεχνά ότι μέχρι πριν εκλεγεί στον θώκο του, υπήρξε ο συνήγορος υπεράσπισης των αγωνιζόμενων κατοίκων της Στρατονίκης για τις μηνύσεις που δέχθηκαν, όταν τα ΜΑΤ προστάτευαν τις εταιρείες για να πραγματοποιούν εξόρυξη κάτω από το χωριό (η οποία παρεμπιπτόντως συνεχίζεται αδιατάρακτα).

Τους καλεί επίσης να ακυρώσουν άμεσα την χορηγία και να αποσύρουν από όποιο επικοινωνιακό υλικό (κατάλογο εκδηλώσεων, αφίσες, πανώ κλπ) το λογότυπο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» ώστε οι εκδηλώσεις να συνεχιστούν απρόσκοπτα.

Τέλος, όσο κι αν η εταιρεία «Ελληνικός ΧρυσόςΑΕ» εκτός από μεταλλεύματα -το οποία σημειωτέον της έχει παραχωρήσει έναντι «πινακίου φακής» ο πρώην «Χαλκιδικάρχης» Χρήστος Πάχτας- «πουλάει» και πολιτισμό, δεν πείθει κανέναν. Όσο εξακολουθεί να «βιάζει» τις ζωές των Στρατονικιωτών με τα καθημερινά φουρνέλα κάτω από το χωριό και με τα σχέδιά της για καταστροφή του δάσους στη θέση Σκουριές του Κακκάβου και τις μεταλλουργίες χρυσού, θα είναι υπόλογη στις συνειδήσεις των Χαλκιδικιωτών και των απανταχού ενεργών πολιτών.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, θα συνεχίσουν να αντιστέκονται, προσδοκώντας για τον τόπο τους βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, την παράδοση και την Iστορία τους.

Advertisements

2 thoughts on “Τα φτιασιδώματα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

 1. Ειναι πράγματι εκπληκτικό να υπάρχουν κάποιοι .. Χαλκιδικιώτες που αγωνίζονται για τον τόπο τους με τόση ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ αγνοω΄ντας τις πραγματικές ανάγκες αυτού του τόπου που εγώ προσωπικά πονάω πιο πολύ απο αυτόκλητους σωτήρες.
  Ο πολιτισμός κυριοι δεν έχει χρώμα και παράταξη και όταν μια κοινωνία στρέφεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία για στήριξη σημαίνει ότι δεν έχει εναλλακτικούς πόρους και βεβαίως έχει κάθε δικαίωμα διεκδίκησης για την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται.
  ‘Οσον αφορά τα υπόλοιπα ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!!!! αφφήστε εμάς τους κατοικους να ξέρουμε τι είναι καλό για μας και όχι για όσους απο εσάς έχετε βολευτεί πίσω από μια δημισιουπαλληλική η άλλου είδους αποζημίωση ( ο νοων νοειτω )

 2. Να διευκρυνίσουμε ότι δεν είμαστε Χαλκιδικιώτες (και ούτε φυσικά δημόσιοι υπάλληλοι) αλλά ευαισθητοποιημένοι από τον αγώνα που κάνουν κάτοικοι της Β. Χαλκιδικής εναντίον στα μεταλλεία χρυσού. Νομίζω ότι κατοχυρωθεί στο πανελλήνιο εδώ και πολλά χρόνια ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι μια ελιτίστικης μειοψηφίας, αλλά της πλατιάς πλειοψηφίας των κατοίκων. Από προσωπική εμπειρία λαϊκές συνελεύσεις των 500 ατόμων στην Μεγάλη Παναγιά ή εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με τα ίδια μεγέθη κόσμου, (και με β.χαλκιδικιώτες που κατέβαιναν με λεωφορεία) με έχουν πείσει για την απέυθυνση του αγώνα, για αυτό και το σχόλιο σας με άφησε άφωνο Κάτοικε Β. Χαλκιδικής.
  Ο πολιτισμός σίγουρα εξυπηρετεί και άλλες επιδιώξεις πέρα από το να ευφραίνει τις καρδιές μας. Για αυτό και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική με ποιους επιλέγει ως χορηγούς της.
  Τώρα για το ποιος ξέρει τι είναι το καλύτερο για την Β. Χαλκιδική είναι πολύ υποκειμενικό ζήτημα, αλλά για μας κριτήριο είναι η λαϊκή θέληση και το δίκαιο του αγώνα της, για τα υπονοούμενα που αφήνετε δεν τα καταλαβαίνουμε και αν θέλετε διευκρυνίστε τι εννοείται.

  Σεβέκ

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s