Ιθαγενείς

Η Παιδεία και πάλι στο προσκήνιο…

Σχολιάστε

Φαίνεται το έχει ο μήνας, κάθε Μάη να επικρατεί αναστάτωση στην Παιδεία. ο υπουργός Στυλιανίδης όλο το Μάη έχει κάνει ένα μπαράζ επιθέσεων. Ξεκίνησε με τις πρυτανικές εκλογές, οι μονολιθικές φοιτητικές παρατάξεις αμέσως τσίμπησαν, μπουκοτάζ των φοιτητικών εκλογών, να μην πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Αυτό ακριβώς περίμεναν και Κυβέρνηση και ΜΜΕ που την είχαν στημένοι στη γωνία, «είσαστε μια δράκα αντιδραστικών» ωρύονται τα ΜΜΕ, «προεδευτικά και συντηρητικά», που βρήκαν τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Ωθώντας όλο και περισσότερο, διά της κόντρας, Αριστεριστές και Συριζαίους (καλά αυτοί είναι πάντα έτοιμοι για καταλήψεις γιατί έτσι τσιμπάνε ποσοστά) στις καταλήψεις.

Μέχρι στιγμής Αριστεριστές και Συριζαίοι δεν δικαιώνονται, λίγες σχολές υπό κατάληψη, υποτονικό το κλίμα. Φυσικά, υπάρχει η δικαιολογία ότι και πριν δυο χρόνια έτσι ξεκίνησαν οι καταλήψεις, κάποιες σχολές έκλεισαν με μικρή συμμετοχή των φοιτητών και εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα ξεφουσκώσει το καταληψιακό σε λίγες μέρες, όπως γίνοταν σε όλες τις καταλήψεις μετά το 2001, ήρθε το τσουνάμι. Σκουπίστηκε η ΔΑΠ σε μια σειρά σχολές προπύργια, ποιός ξεχνά το ΠΑΜΑΚ, με τα 1500 άτομα γενική συνέλευση, η ΠΚΣ δεν μπορούσε να μαζέψει τους δικούς της και αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και μια χούφτα αυτόνομων ρεταλιών (καλή ώρα σαν και μας) βρέθηκε στον αφρό, κυρίως όμως τα ΕΑΑΚ κυριαρχούσαν. Εκεί ποντάρουν και τώρα τα ΕΑΑΚ, αφού έγινε τότε γιατί να μην τώρα; Έχει μια λογική, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως τότε…

Τότε, είχε να γίνει σοβαρή φοιτητική κινητοποίηση από το 2001, στο μεσοδιάστημα δεν έγινε κάποια σοβαρή κινητοποίηση σε κεντρικό επίπεδο. Ακόμα, μια γενιά που έζησε τις μαθητικές καταλήψεις επί Αρσένη υπήρχε στα πανεπιστήμια. Η αντίδραση δεν στρέφοταν αποκλειστικά στο νόμο-πλαίσιο, περισσότερο αφορμή ήταν, αλλά γενικότερα όσα ζεί ένας διογκούμενος φοιτητικός πληθυσμός που σταδιακά προλεταριοποιείται. Αλλά ήταν αντίδραση, κράτησε για κάποιο διάστημα, τσίμπησαν ότι τσίμπησαν οι παρατάξεις, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε στις εκλογές ως εκφραστής του κινήματος, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύειν (δες πρόσφατες φοιτητικές εκλογές). Αυτό το κίνημα δεν άφησε τίποτα σε επίπεδο περιεχομένου, και αυτό φαίνεται στο ότι δεν ξεπήδησε καμία σημαντική κίνηση που να εκφράζει τους νέους αγωνιστές, ο λόγος παραμένει, δυστυχώς, σε επίπεδα 2001, και ίσως παλιότερα, μερικές δεκαετίες πίσω.

Ο Στυλιανίδης ποντάρει να γίνουν κινητοποίησεις με βασικό θέμα την εκλογή πρυτάνεων, γιατί ξέρει ότι σε αυτό το πεδίο θα κατατροπώσει αυτούς που αντιστέκονται. Δεν ήθελε κινητοποίησεις όταν υπέγραφε το μνημόνιο συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη και τα υπόλοιπα ιδρύματα των φίλων του (Νιάρχος, Ωνάση, Ευγενίδειο κ.ά) και τους παραχώρησε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε και αργότερα όταν θα λανσάρει τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά που θα φτίαχνουν οι Δήμοι, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Που είναι η καλύτερη φόρμουλα για το ελληνικό κεφάλαιο, μιας και βάζει τους δήμους μπροστά, μην εκτίθονται και σε κακοτοπιες, και θα κάνει τη δουλειά του. Τοπικά πανεπιστήμια με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, κοντά στην υφή των επιχειρήσεων τους, με εξασφαλισμένη πελατεία και το Δήμο που θα κάνει τα πάντα για να μείνει το «πανεπιστήμιο», γιατί αλλιώς θα καταστραφεί η τοπική οικονομία. Σε αυτά ο Στυλιανίδης δεν θέλει αντίδραση, για αυτό και εξωθεί τους φοιτητές στην κόντρα και αυτοί τσιμπούν, αντί να πούν «εκλογή πρυτάνεων απο όλους τους φοιτητές, για να σπάσουν το πελετειακό πλέγμα που διατηρούν χρόνια ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, αλλά όχι στο ξεπούλημα της Παιδείας στους μεγαλοεκδότες-μεγαλοεφοπλιστές», λέμε τώρα. Αλλά πως να το πούν όταν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ καθηγητές γλείφουν από το μέλι;

Άρα, λοιπόν, καλά ξεμπερδέματα… Τουλάχιστόν να βγεί από αυτή την ιστορία ότι με κάποιες παρατάξεις-μαθουσάλες τύπου ΚΝΕ, ΕΑΑΚ και ΔΙΚΤΥΟ (ΑΡΕΝ τώρα) δεν βγαίνει τίποτα και να αναλάβουν οι υπόλοιποι, που νιώθουν μονίμως ριγμένοι (όπως εμείς) τις ευθύνες τους.

Σεβέκ

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s