Ιθαγενείς

«Ο παράδεισος των εμπορευμάτων, κόλαση για τις ζωές μας»

1 σχόλιο

Κάποτε, όταν τονίζαμε πως το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς είναι αβίωτο οικολογικά και κοινωνικά, μια δυστοπία που απειλεί με κατάρρευση των πλανήτη, θεωρούμασταν γραφικοί. Ούτε καν τη λέξη «κεφάλαιο» δεν είχαμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε· αυτό άνηκε μόνο στους οικονομολόγους που πανηγύριζαν για τους θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που πυροδοτεί το νέο, θαυμαστό παγκόσμιο χωριό.

Τώρα, βέβαια, όλα έχουν αλλάξει. Ποιος διαφωνεί στην διαπίστωση ότι ο παραγωγισμός και η αναπτυξιολαγνεία, στοιχεία θεμελιώδη του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού, μας έχουν οδηγήσει σ’ ένα πρωτοφανές αδιέξοδο; Ποιος θα αντιδρούσε στην επισήμανση ότι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά δημιουργεί εκρηκτικές ανισότητες, τόσο μεταξύ του Βορρά και του Νότου, όσο και στο εσωτερικό των κοινωνιών, οι οποίες απειλούν με μία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση;

Το νέο σύμπτωμα της κατάρρευσης δεν είναι άλλο από την παγκόσμια κρίση που ξέσπασε από την εκρηκτική άνοδο των τιμών των τροφίμων– ένα φαινόμενο στη βάση του οποίου διασταυρώνονται τα οικολογικά και τα οικονομικά αδιέξοδα του πλανήτη. Δεν είναι μόνον οι πολυεθνικές, οι κερδοσκόποι, η ή νέα μόδα των βιοντίζελ που ανεβάζουν τις τιμές. Είναι επιπλέον η οικονομική άνοδος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που αλλάζει το διατροφικό μοντέλο των κατοίκων της, αυξάνει την ζήτηση του κρέατος κι ως αποτέλεσμα εξαντλεί την προσφορά των δημητριακών, γιατί η κτηνοτροφία απορροφά τεράστιες ποσότητες για την εκτροφή των ζώων. Λέγεται μάλιστα ότι εάν οι Κινέζοι αποκτήσουν τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών, τότε θα απορροφούν το… 50% της παγκόσμιας αγοράς των δημητριακών.

Κάπως έτσι, αντικρίζουμε καθημερινά το παγκόσμιο θέατρο της κατάρρευσης κάθε ισορροπίας– κοινωνικής ή οικολογικής. Αυτή τη φορά δε, δεν πρόκειται μόνο για «εικόνα στις ειδήσεις». Το υψηλό επίπεδο της πλανητικής διασύνδεσης, φέρνει κοντά ό,τι συμβαίνει μακριά μας– κι αυτό δεν μας αφήνει διόλου την πολυτέλεια να περιοριστούμε σε μία φιλανθρωπικού τύπου αγανάκτηση για ότι συμβαίνει στους «ξυπόλητους». Διότι η κατάρρευση του φτωχού Νότου συνεπάγεται αναπόφευκτα τον παροξυσμό των μεταναστευτικών ρευμάτων και άρα, την επίταση της δουλοκτησίας, των γκέτο και– άρα της συνακόλουθης κατάρρευσης του Βορρά.

«Ο παράδεισος των εμπορευμάτων, κόλαση για τις ζωές μας». Ποτέ άλλοτε ένα σύνθημα στον τοίχο δεν ήταν τόσο εύστοχο, τόσο επίκαιρο. Όπως ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ρεαλιστικά τα αιτήματα που για χρόνια οι αντιπαγκοσμιοποιητές και οι ριζοσπάστες οικολόγοι προωθούσαν υπό τον γέλωτα των ελίτ. Αυτά περί περιορισμού της διεθνούς κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των εργαζομένων ή το πρόταγμα για την αποανάπτυξη, την εγκατάλειψη των υπερπαραγωγικών και των υπερκαταναλωτικών προτύπων.

Διότι γίνεται αντιληπτό ότι αυτά θα συμβούν ούτως ή άλλως. Πόσο ακόμα θα μπορούμε να καταναλώνουμε προϊόντα που παράγοντα σε άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης, με πρωτοφανές οικολογικό κόστος, στους ίδιους ρυθμούς, όταν οι τιμές του πετρελαίου, της βάση του καταναλωτικού πολιτισμού, καταρρίπτουν διαδοχικά κάθε ρεκόρ; Πώς θα επιτείνουμε την δουλοκτησία, εδώ στο Βορρά, όταν η ίδια τα αδιέξοδα της παγκοσμιοποίησης, η φτώχεια και η οικολογική καταστροφή ενισχύει ολοένα και περισσότερο τα κύματα της μετανάστευσης, δημιουργώντας εκρηκτικές κοινωνικές συνθήκες στο εσωτερικό των σύγχρονων μητροπόλεων. Ήδη, με αφορμή την παγκόσμια κρίση των τροφίμων, διάφορες χώρες σταμάτησαν ολοκληρωτικά τις εξαγωγές τους, κλείνοντας τις πόρτες στο διεθνές εμπόριο.

Το ζήτημα που τίθεται από εδώ και πέρα, δεν αφορά στο εάν θα συνεχίσουμε στις ίδιες κατευθύνσεις ή αυτές θα μεταβληθούν ριζικά. Αφορά στον χαρακτήρα της μετάβασης. Δηλαδή: Θα καταλήξουμε στον νέο Μεσαίωνα μιας Δύσης- Φρούριο, όπου θα κυριαρχούν τα μεταλλαγμένα και οι μεταλλαγμένοι και θα πυροβολείται όποιος πλησιάζει την περίμετρό της ή θα καταφέρουμε να εξέλθουμε της κρίσης, διασώζοντας τις προοπτικές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας;

Advertisements

One thought on “«Ο παράδεισος των εμπορευμάτων, κόλαση για τις ζωές μας»

  1. Παράθεμα: Η Διεθνής του Μαυραγοριτισμού « Το ιστολόγιο του εξαποδώ

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s