Ιθαγενείς

Βίος και Πολιτεία – Χάλλιμπάρτον

Σχολιάστε

Ο «Βίος και Πολιτεία» σάς παρουσιάζει σε αυτό το φύλλο τη γνωστή και μη εξαιρετέα πολυεθνική Χάλλιμπαρτον (Halliburton PLC) ή αλλιώς την «Πόλεμος Α.Ε.», όπως θα έπρεπε σωστότερα να λέγεται. Η ίδια η εταιρεία αυτο-εμφανίζεται ως «ένας από τους μεγαλύτερους παροχείς προϊόντων και υπηρεσιών στις βιομηχανίες πετρελαίου και αερίου». Στην πραγματικότητα, αποκομίζει τεράστια κέρδη από στρατιωτικές συμφωνίες που περιλαμβάνουν την κατασκευή δρόμων και τη γενικότερη ανοικοδόμηση περιοχών όπου έχουν πραγματοποιηθεί αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Από το 2002 –όχι τυχαία, και θα καταλάβουμε παρακάτω το γιατί– η Χάλλιμπαρτον έχει καταφέρει να πλασαριστεί σταθερά στις 150 πλουσιότερες πολυεθνικές του κόσμου, με επιχειρησιακό δίκτυο σε πάνω από 120 χώρες του πλανήτη. Με περισσότερους από 100.000 υπαλλήλους υπό τη σκέπη της και 7.000 ενεργούς πελάτες, η τρέχουσα αξία της εταιρείας ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Χάλλιμπαρτον, από τη δυναμική εμφάνισή της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Περλ Χάρμπορ μέχρι το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει υιοθετήσει πλήρως το αμερικάνικο ρητό «όταν τρέχει αίμα στους δρόμους, είναι ευκαιρία για κέρδη».

Η εταιρεία σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο από τις αρχές του ’90, όταν αρκετά κορυφαία στελέχη της, που είχαν προηγουμένως θητεύσει σε πόστα αμερικανικών κυβερνήσεων, ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις στον κολοσσό και δεν λησμόνησαν να αξιοποιήσουν το παρελθόν τους. Η γνωστότερη περίπτωση δεν είναι άλλη από εκείνη του σημερινού αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, που ανέλαβε την εταιρεία το 1995 και κράτησε τη θέση του μέχρι το 2000. Με θητεία ως υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του πατρός Μπους, ο Τσένι ήταν από τους φανατικότερους υπερασπιστές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, όχι εξ αιτίας των «αόρατων» όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά για τα οικονομικά οφέλη που θα προέκυπταν. Για την ιστορία, η Χάλλιμπαρτον είναι η κυριότερη από τις πέντε αμερικανικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανοικοδόμηση του Ιράκ, με πολεμικά συμβόλαια που ξεπερνούν τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και ανανεώνονται συνεχώς. Κατά έναν… παράδοξο τρόπο, ο Τσένι συνεχίζει να πληρώνεται από την εταιρεία ως σύμβουλος, με τον ετήσιο μισθό του να κυμαίνεται από 100.000 έως 1.000.000 δολάρια! Η εξώφθαλμη διαπλοκή στον αμερικανικό δημόσιο βίο (τελικά όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο) επιβεβαιώθηκε και από τις δημόσιες καταγγελίες ότι το 95% (;;;) των φιλανθρωπικών δωρεών της Χάλλιμπαρτον δόθηκαν στις δύο τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες των Ρεπουμπλικάνων.

Η Χάλλιμπαρτον, βεβαίως, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες, ιδίως σε μια περίοδο που το ζήτημα των Βαλκανίων βρίσκεται στην επικαιρότητα, καθώς αποτελεί (μέσω θυγατρικών της) τον κατασκευαστή του Καμπ Μπόντστιλ (Camp Bondsteel). Το Καμπ Μπόντστιλ είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον κόσμο και βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, στο Κόσσοβο. Χρειάστηκε 3 χρόνια να χτιστεί, σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων αγροτικής γης που απαλλοτριώθηκε από τον αμερικάνικο στρατό κατά τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

Η Χάλλιμπαρτον όμως δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και σε πλήθος άλλων έργων, με κύριο τη μελέτη κατασκευής του ενεργειακού αγωγού ΑΜΒΟ (Albania, Macedonia, Bulgaria Oil), που όλως τυχαίως διέρχεται από την περιοχή της βάσης και θα μεταφέρει πετρέλαιο από το Μπουργκάς στην Αυλώνα. Στόχος, φυσικά, της αμερικανικής κυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Χάλλιμπαρτον, είναι ο έλεγχος του ρωσικού πετρελαίου στην περιοχή.

Οι αναθέσεις ανθρωπιστικών συμβολαίων του αμερικανικού κράτους στη Χάλλιμπαρτον δεν έχουν τελειωμό. Τον Ιούνιο του 2003 το Αμερικάνικο Ναυτικό υπέγραψε μια σύμβαση 12 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία για νέες εγκαταστάσεις στη Βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου κρατούνται παράνομα τα παράπλευρα θύματα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Η νέα σύμβαση, που ήρθε να προστεθεί στο αρχικό συμβόλαιο των 33 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλάμβανε την κατασκευή μεγαλύτερων κτιρίων, για περισσότερους κρατούμενους.

Στον βωμό του χρήματος, ως γνωστόν, θυσιάζονται και οι όποιες ηθικές αναστολές. Η Χάλλιμπαρτον έχει κατηγορηθεί για ουκ ολίγες συνεργασίες με δικτατορικά και καταπιεστικά καθεστώτα. Κατά τα ενεργειακά προγράμματα στην Μπούρμα, που αφορούσαν στην κατασκευή δύο αγωγών αερίου, η εταιρεία, σε συνεργασία με το καθεστώς, προχώρησε σε μια σειρά από κτηνωδίες. Τους μήνες πριν την υπογραφή της συμφωνίας πολλά χωριά της περιοχής εκκενώθηκαν βίαια ή μετανάστευσαν αλλού. Από το 1992 έως το 2000 πολλοί κάτοικοι των χωριών αναγκάστηκαν να δουλέψουν με τη βία στην κατασκευή των αγωγών. Ο ξεριζωμός από τις εστίες τους δεν αρκούσε, καθώς πολλοί δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν ή βιάστηκαν από τους στρατιώτες που είχε νοικιάσει η εταιρεία, και τους φύλακες του έργου. Μέχρι και πρόσφατα η Χάλλιμπαρτον αρνείτο δημόσια ότι είχε αναλάβει κάποιο έργο στην περιοχή, παρότι οι αγωγοί φέρουν τη σφραγίδα της.

Παρόμοιες ιστορίες βίας εμπλέκουν την εταιρεία και στη Νιγηρία. Εκτός αυτού, οι κατηγορίες για δωροδοκία εφοριακών ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων συμπληρώνουν το προφίλ της εταιρείας στην αφρικανική χώρα. Η Χάλλιμπαρτον έχει μια μακρά παράδοση σε μηνύσεις για περιβαλλοντική μόλυνση. Αμίαντος και ραδιενέργεια στον αέρα και τα ποτάμια κάνουν τη συγκεκριμένη πολυεθνική ακόμα πιο «θανατηφόρα» απ’ όσο ήδη είναι.

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s