Ιθαγενείς

Κοινότοπες όψεις του σκανδάλου-ντόπινγκ

Σχολιάστε

I

Μία κοινωνία η οποία έχει θέσει ως υψηλό της όραμα την μέσω της βιο-τεχνολογικής εξέλιξης υπέρβαση της ανθρώπινης φύσης (τον περίφημο μετάνθρωπο) δεν μπορεί παρά να ταλανίζεται διαρκώς από κρούσματα ντόπας και αναβολικών. Και τούτα δεν θα προκύπτουν μόνον στην «σκανδαλοθηρική» τους εκδοχή που αφορά στις εθνικές ομάδες και τους δημοφιλείς πρωταθλητές, αλλά και στο επίπεδο της καθημερινότητας, στα γυμναστήρια και τα άνοιχτα γήπεδα. Διότι, έχουμε αναδείξει ως πρότυπο την διαρκή υπέρβαση των δυνατοτήτων μας, και τα αναβολικά απλούστατα αποτελούν ένα από τα μέσα που υπόσχονται κάτι τέτοιο*.

ΙΙ

Ο αθλητισμός, σε μία κοινωνία που έχει αναδείξει ως υπέρτατη αξία της τον ανταγωνισμό, δεν μπορεί παρά να υποκύπτει πλήρως σε μία λογική όπου τα «πάντα επιτρέπονται».

ΙΙΙ

Προκειμένου να καταστεί ένα εμπόρευμα ελκυστικό, πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς, ώστε ν’ αποφύγει τον κορεσμό της ζήτησης. Στο εμπόρευμα-αθλητισμός, ως καινοτομία δεν λογίζεται οτιδήποτε άλλο πέρα από την διαρκή διεύρυνση των ρεκόρ. Γι’ αυτό, για την βιομηχανία του θεάματος, ο αθλητισμός δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μία κρεατομηχανή που παράγει συγκινήσεις.

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s