Ιθαγενείς

«Νοτιοανατολική Ευρώπη» εναντίον Βαλκανίων

2 Σχόλια

Γνωρίζουμε καλά– τόσο από την εποχή των νατοϊκών βομβαρδισμών της Σερβίας όσο και από την διαμάχη μας με τους εγχώριους, οργουελιανούς «υπουργούς της αλήθειας» γύρω από το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού– ότι ένα μεγάλο μέρος της εκστρατείας της Νέας Τάξης Πραγμάτων για την διάλυση των Βαλκανίων αφορά στην Ιδεολογία και την ιστορική συνείδηση.

Πράγματι, ο ρόλος των ιεραπόστολων των ατομικών δικαιωμάτων, των διανοούμενων και των πανεπιστημιακών της φιλελεύθερης χαβιαροαριστεράς και των λογιών-λογιών ΜΚΟ τύπου Σόρος υπήρξε καίριος στα Βαλκάνια, γι’ αυτό και Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στηρίζουν με κάθε μέσο τέτοιες φωνές και τέτοια εγχειρήματα.

Στα πλαίσια αυτής της μεταμοντέρνας (και σαφώς Οργουελιανής) διάστασης του νεό-ιμπεριαλισμού, η οποία έχει ως κύριο στόχο της την αποδόμηση της μνήμης και της συνείδησης των βαλκανικών λαών που αντιστέκονται στα σχέδιά τους, διεξάγεται ένας οξύς πόλεμος των λέξεων, των εννοιών και των νοημάτων.

Έτσι, για παράδειγμα, όταν ιστορικά το Οθωμανικό Αυτοκρατορικό παρελθόν εξωραΐζεται, διότι κρίνεται ότι συμβαδίζει με το μέλλον που επιθυμούν οι δυνάμεις της Νέας Τάξης για την περιοχή, τούτο αποτυπώνεται και στις έννοιες που συστηματικά χρησιμοποιούνται από τους φορείς αυτής της εκστρατείας: Προτιμούν, όταν αναφέρονται σ’ αυτήν την εποχή, το «Οθωμανική Περίοδος» από το «Οθωμανική κατάκτηση», ακριβώς γιατί πρόκειται για έναν όρο ουδέτερο που δεν φορτίζει την νέα ιστορική αφήγηση με τις εντάσεις, τις σφαγές και τις επαναστάσεις που συνέβησαν επί Οθωμανοκρατίας.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τον όρο «Βαλκάνια», ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί από το τρέχον πολιτικά ορθό λεξιλόγιο της διεθνούς κοινότητας. Αντ’ αυτού, προκρίνεται ο όρος «Νοτιοανατολική Ευρώπη», ο οποίος χρησιμοποιείται και από πλειάδα διακυβερνητικών ή μη-κυβερνητικών θεσμών που έχουν επιστρατευτεί στην εκστρατεία για την αποδιάρθρωση της περιοχής: Υπάρχει το Κέντρο για την Δημοκρατία και την Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (το διαβόητο CDRSEE) αλλά και το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (Stability Pact for Southeastern Europe), ο βασικός διακρατικός οργανισμός που περιλαμβάνει όλες τις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία, επιβλέπεται από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της περιοχής στα νέα, αυτοκρατορικά πρότυπα.

Το γιατί είναι προφανές: Ο όρος «νοτιοανατολική Ευρώπη», είναι ιστορικά εντελώς ουδέτερος, ενώ ορίζει την περιοχή απλώς ως ένα τμήμα της Ευρώπης και δεν υποδηλώνει καμία διάσταση αυτονομίας, την οποία έχει ως διακριτός κι ενιαίος χώρος από την εποχή του Βυζαντίου.

Πέρα από αυτό, όμως, ο όρος ανακεφαλαιώνει κι ένα ολόκληρο πρόταγμα, αυτό που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας για την περιοχή. Τι μας έρχεται στο νου, όταν ακούμε τον όρο «Νοτιοανατολική Ευρώπη»; Μα μία φτωχή και οπισθοδρομική επαρχία της Ευρώπης, βέβαια, η οποία χρήζει επείγουσας βοηθείας από τη «φωτισμένη», ευρωατλαντική πτέρυγα της Δύσης! Αυτό δηλαδή που πάμε να γίνουμε στην πραγματικότητα, έπειτα από δύο δεκαετίας νέο-ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην περιοχή μας…

Σκατζ.

Advertisements

2 thoughts on “«Νοτιοανατολική Ευρώπη» εναντίον Βαλκανίων

  1. Αγαπητέ σκατζοχοιρα

    σωστά επιμένεις στιν όρο Βαλκάνια. Σήμερα εγω στη ορολογία μου (στο ποστ που ανεβασα) χρησιμοποίησα κάμποσες γφορες μαλιστα τον όρο «Δυτικά βαλκάνια’ θέλοντας να επιμείνω στο πρόβλημα που εκτιλύσσεται στο ΥΛΛΙΡΙΚΟ.

    Νομιζω ότι ΚΑΙ η γλώσσα μας πια θελει προσοχή.

  2. ΣΥΜΦΩΝΩ.ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.Π.Χ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΠΥ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΙΝΑΥΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΤΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ…
    http://WWW.STAINWORDS.BLOGSPOT.COM

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s