Ιθαγενείς

Η Συμμορία Μπελίνι

2 Σχόλια

bandabellini.jpg

«Μιλάνο, δεκαετία του 70. ο φασίστας Τζούσβα, κρυμμένος σ΄ ένα ασθενοφόρο, σημαδεύει την είσοδο μιας πολυκατοικίας, περιμένοντας να βγει ο στόχος του. Είναι πολλοί οι λογαριασμοί που πρέπει να πληρωθούν. Ο άνθρωπος που θέλει να δολοφονήσει είναι ο Αντρέα Μπελίνι, ξανθός με μακριά μαλλιά, ψηλός ένα μέτρο και ενενήντα, φοράει μακριά καμπαρτίνα και γυαλιά Rayban.

Εδώ και χρόνια ηγείται της πιο τρομερής κινηματικής ομάδας περιφρούρησης, μιας παρέας νέων από τη γειτονιά του Καζορέτο που επέλεξαν το δρόμο της πολιτικοποίησης και της μαχητικότητας, έχοντας στο μυαλό τους εικόνες από τη ταινία του Σαμ Πέκινπα «Άγρια Συμμορία» και αποφασισμένοι να διατηρήσουν πάση θυσία την κοινωνική και πολιτική τους Αυτονομία. Το μυθιστόρημα Μάρκο Φίλοπατ (ακτιβιστής, συγγραφέας και μέλος της κολεκτίβας των εκδόσεων Shake με έδρα το Μιλάνο) αναπαράγει το έπος της Συμμορίας Μπελίνι, έναν πραγματικό μητροπολιτικό μύθο ( που για έναν περίπου χρόνο ο ίδιος ο πρωταγωνιστής αφηγήθηκε στον συγγραφέα καθώς περιπλανιόταν στα μπαρ) αποτελούμενο με συγκρούσεις με την αστυνομία, κυνηγητό στους φασίστες και τους πρεζέμπορους, έρωτες, φόβους , δραματικές διαμάχες, λεηλασίες, καταλήψεις, μεθύσια, χαρές και απογοητεύσεις, διαρκή περιπλάνηση στο μητροπολιτικό πεδίο. Η ιστορία της συμμορίας Μπελίνι μπορεί εύκολα να διαβαστεί σαν επιτομή στους κοινωνικούς αγώνες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 αλλά και (τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών) σαν αυτή κάποιων παρεών – ομάδων του αναρχικού χώρου στην Αθήνα τις δεκαετίες του ’80 και του ‘90 . Η σημασία της παραμένει αναλλοίωτη και αυτό είναι κάτι που καθιστά το μυθιστόρημα όχι μόνο άκρως συναρπαστικό, αλλά και εξαιρετικά επίκαιρο. »

Πρόκειται όντως, για ένα πραγματικά ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο συμπυκνώνει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, τις καταστάσεις, τις αναζητήσεις και τις αγωνίες των νέων της Ιταλίας του 70’. Εμφανίζει με ιδιαίτερο τρόπο, τα εσωτερικά πάθη των ηρώων, την πολυδιάσπαση του κινήματος, τις πολιτικές τους συγκρούσεις και την έννοια της συντροφικότητας. Τέλος, ουδείς μπορεί να αποφύγει τη σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα της πολιτικοποιημένης ή καλύτερα «επαναστατημένης» νεολαίας; Αξίζει λοιπόν, μετά την Άγρια συμμορία, η ανάγνωση της Συμμορίας Μπελίνι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις της Ελευθεριακής Κουλτούρας, σε μετάφραση και επιμέλεια του Παναγιώτη Καλαμαρά

Ντιούη

Advertisements

2 thoughts on “Η Συμμορία Μπελίνι

  1. Πήξαμε στις συμμορίες ρε ‘σεις!

    Τέσπα, το βιβλίο μου άρεσε πολύ.

  2. Φίλε Ντίουη με έκανες να θέλω να το αγοράσω!

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s