Ιθαγενείς

Μετά απο δωδεκα χρόνια στο ίδιο σημείο.

Σχολιάστε

 

Σε λίγες μέρες κλείνουμε δώδεκα χρόνια από το στραπάτσο των Ιμίων. Από εκείνο το επεισόδιο και μετά οι εξουσιαστικές ελίτ της Ελλάδος άλλαξαν δόγμα απέναντι στην Τουρκία. Περάσαμε στην εποχή του εκσυγχρονισμού και της ελληνοτουρκικής φιλίας με κάθε τίμημα (λησμόνηση της κατοχής στην Κύπρο με την προώθηση του Σχεδίου Ανάν, προώθηση καθεστώτος συνδιοίκησης στο Αιγαίο και στη Θράκη κα) παρόλα αυτά οι Τούρκοι πασάδες δεν «μαλάκωσαν» . και ούτε πρόκειται γιατί το καθεστώς του στηρίζεται ακριβώς σε αυτό την «επιθετικότητα» σε Ανατολή (Κουρδιστάν) και Δύση (Ελλάδα και Κύπρο). Οι θιασώτες της ελληνοτουρκικής «φιλίας» (μονόπλευρη και με κάθε τίμημα0) και της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας τι θα καταλάβουν από το νέο σκηνικό που στήνεται στο Αιγαίο.
Σεβέκ 

 

Σκηνικό ’96 στήνουν στα Ιμια οι Τούρκοι.


20 μέρες πριν από την επίσκεψη Καραμανλή, η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους

Χορός διαβημάτων ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την κορύφωση της αλιευτικής δραστηριότητας στην περιοχή των Ιμίων, μόλις είκοσι ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Άγκυρα, που προσδιορίζεται στις 23 Ιανουαρίου.

Από τις 7 του περασμένου Δεκεμβρίου η τουρκική κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει -αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει αποτρέψει δημοσίως- την εκδήλωση τουρκικών αντιδράσεων – σε υψηλότερους τόνους απ’ ό,τι τις προηγούμενες χρονιές στην περιοχή των Ιμίων, που έχουν αποτέλεσμα την ανταλλαγή διαβημάτων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Επέλαση ΜΜΕ

Με αφορμή τον ετήσιο «πόλεμο της τσιπούρας» στην περιοχή των Ιμίων, η τουρκική πλευρά φρόντισε φέτος να επαναφέρει τους ισχυρισμούς της περί παραβιάσεων των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή και μάλιστα -για πρώτη φορά μετά την κρίση των Ιμίων το 1996- να συνοδεύσει τις αιτιάσεις της με «αυθόρμητες» επί τόπου «επελάσεις» μερίδας των τουρκικών ΜΜΕ. Τηλεοπτικά κανάλια αλλά και έντυπα φιλοξενούν «ενσταντανέ» ελληνικής ακταιωρού στην περιοχή, «που παραβιάζει τουρκικά χωρικά ύδατα», ή διαμαρτυρίες κόσμου στη «θέα» της ή την «αποτροπή» Τούρκων φωτογράφων που θέλουν να σηκώσουν και πάλι την τουρκική σημαία.

Το σκηνικό αυτό, έτσι όπως στήνεται από την τουρκική πλευρά, επαναφέρει στη μνήμη την «ατμόσφαιρα» των παραμονών των επεισοδίων στα Ιμια το 1996, με προφανή στόχο να «προσγειώσει» στο τραπέζι των επικείμενων συνομιλιών Καραμανλή-Ερντογάν στην Άγκυρα «πραγματικά γεγονότα» για την παραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων, μέσα στις «γκρίζες ζώνες» που επικαλείται η Τουρκία στα Δωδεκάνησα, και παραβίαση της άτυπης συμφωνίας Χόλμπρουκ το 1996 περί ταυτόχρονης απομάκρυνσης και των δύο πλευρών από την περιοχή των Ιμίων…

Προσφιλής μέθοδος

Η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί προφανώς προσφιλή μέθοδό της την απόπειρα πρόκλησης επεισοδίου στα Ιμια κάθε φορά που φιλοξενεί επισήμως μέλος της ελληνικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη στην Άγκυρα, η κυβέρνηση Ερντογάν προκάλεσε επεισόδιο στα Ιμια, που δεν κορυφώθηκε χάρη στην ψύχραιμη αντιμετώπιση του κ. Μολυβιάτη.
Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα «ζωηρεύει» το παιχνίδι και στο διπλωματικό επίπεδο, προχωρώντας σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα, η οποία τα ανταποδίδει.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προχθές, ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη κ. Ξύδα, προχωρώντας σε διάβημα διαμαρτυρίας. Ο Έλληνας πρέσβης ανταπόδωσε αμέσως το διάβημα και έτσι η συνάντηση κατέληξε σε ισοπαλία.

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίζει έντονη δυσφορία για τις τουρκικές κινήσεις, περιορίζοντας όμως τις διαμαρτυρίες της προς τη μερίδα του τουρκικού Τύπου για «όσα ανυπόστατα και κατά τρόπο συστηματικό» προβάλλει τις τελευταίες ημέρες και δηλώνει ότι «τέτοιες ενέργειες καθώς και κάθε απόπειρα κατασκευής ψευδών εντυπώσεων δεν μπορούν να μεταβάλουν τα αναλλοίωτα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, που βασίζονται στις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο…».

Το ταξίδι Καραμανλή.

Με την τουρκική δραστηριότητα να κορυφώνεται στα Ιμια, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο επικείμενο ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα.

Αν και κατά γενική ομολογία η μεγάλη πλειονότητα των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη έως άρνηση την επίσκεψη αυτή, αυτή την χρονική περίοδο, ο κ. Καραμανλής φαίνεται αποφασισμένος να «βγάλει από πάνω του» αυτή την υποχρέωση, χωρίς προφανώς να έχει σταθμίσει επί της ουσίας και σε βάθος τα -αρνητικά- αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης Μπαμπατζάν στην Αθήνα.

Και όμως, η τουρκική κυβέρνηση έδειξε καθαρά στην Αθήνα ότι έχει πλέον ξεδιπλώσει μόνη της όλα τα πιθανά και απίθανα αιτήματά της, από το καθεστώς «συνδιαχείρησης» της Δυτικής Θράκης, σε θέματα συνδιοίκησης του Αιγαίου σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, γκρίζων ζωνών, απειλής πολέμου, αποστρατιωτικοποίησης ανατολικών νησιών του Αιγαίου… μέχρι και… συμβουλές ώστε να αποθαρρυνθεί η Ελλάδα να ρυθμίσει την υφαλοκρηπίδα και τις οικονομικές ζώνες της με τρίτες χώρες πέραν της Τουρκίας.

Η σχετική ανεπίσημη αναγγελία της επίσημης επίσκεψης Καραμανλή στην Άγκυρα έγινε τις προηγούμενες ημέρες από τον τουρκικό Τύπο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του οποίου η επίσκεψη θα γίνει στις 23 και 24 Ιανουαρίου στην Άγκυρα και 25 στην Κωνσταντινούπολη.

Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ από την Ελευθεροτυπία (2/1/08)

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s