Ιθαγενείς

Καλή για όλους χρονιά

2 Σχόλια

press_afghangirl.jpg

Το εμπόριο εξόρυξης κοβαλτίου, μεταλλεύματος που χρησιμοποιείται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, έχει κοστίσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν φαύλο κύκλο βίας στην Κεντρική Αφρική. Η απόκτηση του ορυκτού μεταλλεύματος κοβαλτίου, που χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων, δεν αποτελεί ανώδυνη υπόθεση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, στην Κεντρική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στο Κονγκό περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, θύματα ενός ιδιότυπου πολέμου για την απόκτηση αυτού του ανθεκτικού στη θερμότητα μεταλλεύματος. Στον τίτλο σχετικού άρθρου της η γαλλική εφημερίδα «Μοντ» αναρωτιέται εύλογα αν τα κινητά στάζουν αίμα. «Προκειμένου να κατασκευαστεί η μικρή ηλεκτρονική συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου, είναι απαραίτητο ένα σπάνιο μετάλλευμα, που μπορεί να βρεθεί στην Αυστραλία και στο Κονγκό, το κοβάλτιο», αναφέρει η «Μοντ» στηριζόμενη στις μαρτυρίες του Πατρίκ Φορεστιέ σε σχετική γαλλική τηλεοπτική εκπομπή του Canal+. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της αιματοβαμμένης προσπάθειας εξόρυξης κοβαλτίου στο νότιο Κιβού, περιοχή στο ανατολικό Κονγκό.

Πολλές από τις περιοχές πλούσιες σε κοβάλτιο είναι υπό τον έλεγχο ανταρτών και στρατιωτών από τη Ρουάντα που είχαν λάβει μέρος στη γενοκτονία του 1994. Ως αποτέλεσμα αυτού, υποστηρίζει η «Μοντ», η όλη επιχείρηση εξόρυξης κοβαλτίου χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση των ένοπλων ανταρτών που πολεμούν τα στρατεύματα της Δημοκρατίας του Κονγκό, ενισχύοντας ένα φαύλο κύκλο βίας στην περιοχή. Ο ιδιότυπος αυτός πόλεμος, συχνά αποκαλούμενος ως «εθνικός πόλεμος», δείχνει να αποτελεί επί της ουσίας μια συνεχή μάχη για την κατοχή των φυσικών πόρων της περιοχής και ιδιαίτερα του πολύτιμου κοβαλτίου.

Έπειτα από την εξόρυξή του, για την οποία δουλεύουν και μικρά παιδιά, το σπάνιο μετάλλευμα μεταφέρεται στο αεροδρόμιο του Μπουκαβού, απ’ όπου ξεκινά το εμπόριο κοβαλτίου προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ για τη μεταφορά του εκεί χρησιμοποιούνται παλαιού τύπου ρωσικά αεροσκάφη Αντόνοφ. Το δίκτυο εμπορίας κοβαλτίου είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένο στην περιοχή και καταφέρνει να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μεθόδους χρηματισμού των τοπικών αρχών, ενώ όλα λειτουργούν με την απαραίτητη μυστικοπάθεια που απαιτείται. Όπως αναφέρει ο γάλλος δημοσιογράφος, στο Μπουκαβού υπάρχουν οι περιοχές με τις μεγάλες βίλες, γνωστές ως «τα σπίτια του κοβαλτίου», αποκτήματα προσπορισμένα από το παραεμπόριο πολύτιμων μεταλλευμάτων. Διαβάσαμε στην εφημερίδα Μακεδονία 17/12/07 

  Υ.Γ. Η καταναλωτική υπεραφθονία που απολαμβάνει, σε μεγάλο μέρος ο Δυτικός κόσμος,  και η ακραία ανάπτυξη των σύγχρονων δικτύων τηλεπικοινωνίας  είναι αποτέλεσμα της υπερεκμετάλλευσης των παραγωγικών δομών και των φυσικών πόρων του Τρίτου Κόσμου. 

 Η δήθεν υλική ευδαιμονία που θαυμάζουν όλοι εκστασιασμένοι τη περίοδο των γιορτών, τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων ή της Νέας Υόρκης, τα όπου γης εκατομμύρια λαμπάκια που φώτισαν τις γειτονιές των Δυτικών κοινωνιών κατασπαταλώντας τεράστια ποσά ενέργειας  , ακόμα και το πλαστικό χαμόγελο του Παγκόσμιου Santa Claus, είναι αποτέλεσμα της απάνθρωπης εκμετάλλευσης  των ανθρώπων της Αφρικής και της Ασίας. 

Η γιορτινή ατμόσφαιρα κάθε πόλης της Δύσης είναι κτισμένη στη θλιβερή πραγματικότητα των χιλιάδων παραγκουπόλεων της Ανατολής. Δεν έχουμε λοιπόν ανάγκη από μια καλή χρονιά. Έχουμε ανάγκη μια καλή, για όλους χρονιά. 

Ντιούη

2 thoughts on “Καλή για όλους χρονιά

  1. Τα κινητά στάζουν πράγματι αίμα. Η «επικοινωνία» της μουγκαμάρας… Και του «άλλα λόγια» ν’ αγαπιόμαστε… «Πολιτισμός» βρυκολάκων έχουμε καταντήσει…

  2. άσχετο αλλά στην φωτο το κοριτσάκι ανοίκει στους Κάλας, εξού και τα υπέροχα μάτια.

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s