Ιθαγενείς

Ασφαλιστικό ΙΙ

Σχολιάστε

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό να ακούγονται από τα χείλη των κυβερνητικών εκπροσώπων, των βουλευτών αλλά και από τους τραπεζίτες καθώς και στα διάφορα φόρα όπου συνωστίζονται οι μεγαλό-μάνατζερ και οι γιάπηδες, εκκλήσεις στον ελληνικό λαό για «θυσίες» προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο ασφαλιστικό.

Σε μία εποχή που οι ανισότητες έχουν επιταθεί στο έπακρο, οι ελίτ πλουτίζουν ασύδοτα και η επίδειξη του πλούτου αυτού στα διάφορα γκαλά και τις δεξιώσεις έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο, δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται θυσίες από τα πληβειακά ή ακόμα και ορισμένα μικρο-μεσαία στρώματα. Πόσο μάλλον όταν τα υπόλοιπα κυβερνητικά μέτρα, όπως η μείωση της άμεσης φορολογίας στις ανώτερες τάξεις, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τούτο βεβαίως, δεν συνιστά ελληνική ιδιαιτερότητα. Το παγκόσμια αποδεκτό ως πρότυπο φιλελεύθερο κράτος, στ’ όνομα των «θυσιών» και της «ανταγωνιστικότητας», αφαιρεί προνόμια από τους αδυνάτους και τ’ αποδίδει στους δυνατούς. Συμβάλλει έτσι σ’ έναν μεγάλο μετασχηματισμό, προς την «κοινωνία των 2/3», όπου η ανώτερη τάξη και τα μεγαλοαστικά στρώματα ευημερούν καταναλωτικά, ενώ αυξάνεται ολοένα ο όγκος των «πληβείων» αλλά και των «μετοίκων- μεταναστών», οι οποίοι εγκλωβίζονται στην επισφάλεια και στην μαύρη εργασία (το γεγονός, μάλιστα, ότι σήμερα στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με «προβληματικά» και «υγιή» ταμεία, με τα δεύτερα να αφορούν σε ταμεία επαγγελμάτων όπως αυτό των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των μηχανικών συνιστά έκφραση αυτού του νέου κοινωνικού διαχωρισμού).

Το ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της φιλελεύθερης αριστεροδεξιάς– και οι δικές μας, των σοσιαληστών και των φιλελεύθερων– επεξεργάζονται λύσεις από την σκοπιά των προνομιούχων. Και γι’ αυτό δεν έχουν δικαίωμα ν’ απαιτούν θυσίες προκρίνοντας την ενοποίηση των ταμείων σε μία λογική της «ισότητας προς τα κάτω».

 Το πρόβλημα, βεβαίως, για τους πληβείους είναι ότι οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες έχουν περάσει κοινωνικά στην αντίπερα όχθη, τείνοντας να εκφράσουν τα συμφέροντα των πιο εξασφαλισμένων κομματιών της εργασίας, κι έτσι μένουν ορφανοί από οποιαδήποτε πολιτική έκφραση σ’ αυτόν τον αγώνα για την κοινωνική αναδιανομή του πλούτου…

Σκαντζόχοιρος

 

Advertisements

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s