Ιθαγενείς

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ξεκινά (τώρα;) το έργο του.

2 Σχόλια

 

Τις τελευταίες, ημέρες, διαβάσαμε σε διάφορες εφημερίδες την έναρξη των λειτουργιών του International Hellenic University, γνωστό και ως Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Το νέο ανώτατο εκπαιδευτήριο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε με γνώμονα την ανάγκη ύπαρξης ενός «Κεντρικού» Πανεπιστημίου που θα απευθύνεται στο κοινό της Βαλκανικής και των Νοτιανατολικών χωρών της Ευρώπης.

Το νέο «Ελληνικό» …(τα μαθήματα θα γίνονται μόνο στα Αγγλικά και οι υποψήφιοι σπουδαστές θα πρέπει να είναι αλλοδαποί και να διαμένουν στο εξωτερικό πάνω από έξι χρόνια) «Δημόσιο»…. (οι φοιτητές οφείλουν να πληρώνουν δίδακτρα για τις παρεχόμενες γνώσεις) Ίδρυμα, προβλέπεται πως θα εγκατασταθεί σε παραθαλάσσια έκταση 680 στρεμμάτων στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.

 Μέλη της διοικούσας επιτροπής είναι και οι κύριοι Ιω. Στασινόπουλος (Βιοχάλκο) και Ν. Μπακατσέλος. Επίσης μέλη της Διοικούσας επιτροπής είναι και οι: Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Γραμμένος (Καθηγητής City University of London), αντιπρόεδρος ο Χριστόφορος Κουτίτας (Καθηγητής ΑΠΘ) και μέλη οι Στέλλα Δρούγου (καθηγήτρια ΑΠΘ), Μάριος Λεβή (Καθηγητής City University of London), Στέλιος Μαλικούρτης (πρέσβης ε.τ.) και Πέτρος Μαραγκός (καθηγητής ΕΜΠ). Τέλος μέλος είναι και ο κύριος Αθανάσιος Καΐσης καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

Αξίζει να αναφέρουμε και την παρέμβαση του προέδρου του Διεθνές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Γραμμένου, στο 11ο φόρουμ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος μαζί με το Ελληνο- Αμερικάνικο εμπορικό επιμελητήριο 4-5 Ιουνίου 2007

(για την εκδήλωση δείτε: http://www.thessalonikiforum.gr) {εκδήλωση που μετείχε  ο Κ. Καραμανλής και έκλεισε ο Γ. Παπανδρέου(sic)}:

«Με το Διεθνές Πανεπιστήμιο θέλουμε να δημιουργήσουμε καινοτομία και να προάγουμε την αριστεία»

Απτά αποτελέσματα στη δημιουργία καινοτομίας, στην επίτευξη αριστείας και στην παραγωγή στελεχών υψηλότατου επιπέδου, θα επιδιώξει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο αναμένεται να μπει στη γραμμή εκκίνησης τον Ιανουάριο του 2008, με το πρώτο πτυχίο («Executive MBA«).

Το όραμα του ΔΙΠΑΕ, το οποίο –μεταξύ άλλων- «θα φέρει στη Θεσσαλονίκη και τα Βαλκάνια την εμπειρία πανεπιστημίων όπως το City του Λονδίνου». Σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο, που θα απευθύνεται μεταξύ άλλων σε στελέχη τραπεζών, οργανισμών και επιχειρήσεων από τα Βαλκάνια, θα δέχεται διακεκριμένους επισκέπτες καθηγητές, ενώ θα γίνουν προσλήψεις νέων ανθρώπων με σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις.

«Με το ΔΙΠΑΕ θέλουμε να δημιουργήσουμε καινοτομία. Αποστολή του είναι η διεξαγωγή έρευνας και η παροχή διδασκαλικής υψηλότατου επιπέδου. Η κεντρικότερη αξία του είναι η αριστεία. Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου, που θα επιτύχει αριστεία σε έρευνα και τεχνολογία, που θα καινοτομεί στον χώρο της εργασίας και θα προετοιμάζει υψηλού επιπέδου πολίτες».

Σε μια βόλτα μας στο διαδικτυακό χώρο του Διεθνές Πανεπιστημίου αναζητώντας ψάχνοντας πληροφορίες ενημερωθήκαμε και για τη πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου διαβάσαμε και αυτό!! :

The city has a busy commercial port, which functions as a gateway to S. Europe from the Far East. Thessaloniki city plays an important role and has a special interest in the Balkan, European and wider international area, which is also evident from the establishment and operation of several economic and political institutes and institutions, such as the Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), the European Centre for the Development of Vocational Training (CEDEFOP), the Stability Pact for SE Europe, the European Agency for Reconstruction (EAR), the Institute for Balkan Studies (IMXA), and the Centre of International and European Economic Law (CIEEL). The City is also the home for the Center for Democracy and Reconciliation in SE Europe (CDRSEE), the European Centre for Information to Enterprises as well as the UNESCO Centre for Women and Peace in the Balkans (UNES Centre). The annual International Fair is a well established highlight of the City’s commercial activities. (http://www.ihu.edu.gr/info.html)

 Πρόκειται λοιπόν για ένα Ανώτατο εκπαιδευτήριο, που όχι μόνο αναιρεί το Δημόσιο και Εθνικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου ( αμφότερες οι έννοιες υπάρχουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος) αλλά  στην ουσία ενισχύει και το ρόλο που τα ξένα κέντρα διαδραματίζουν στη χώρα. Είναι μια έμπρακτη απόδειξη, ότι ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί προνομιακό πεδίο, παρέμβασης των υπερεθνικών κέντρων εξουσίας, είτε χρηματίζοντας την «δημόσια» έρευνα προς τους σκοπούς τους, είτε κατασκευάζοντας ιδιόκτητα πλέον «μαγαζιά».

Η στράτευση δε του εν λόγω ιδρύματος με τις νόρμες του Σ.Ε.Β. μόνο έκπληξη δε μας προκαλεί, καθώς όλο το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, είναι στρατευμένο προς τους σκοπούς των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων οι οποίες και το γέννησαν.

Υ.Γ. αν και νεαρός, μεγαλωμένος σε μονοπολικό κόσμο, τη περίοδο της άνθισης τους ελληνικού μικροαστισμού δεν μπορώ να πω ότι αντέχω, να παρουσιάζουν την πόλη μου, ως προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης ιδρυμάτων, αμερικάνικης έμπνευσης και ελληνικής δουλοκτητικής λειτουργίας. Όπως έχουμε ξαναπεί Ya Basta ρε γαμώτο!! (φτάνει πια.) 

 

Εξαγριωμένος Ντιούη

Advertisements

2 thoughts on “Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ξεκινά (τώρα;) το έργο του.

 1. Έλα ρε Εξαγριωμένε.

  Το Διεθνές Πανεπιστήμιο, προβλεπόταν στο νομοθετικό έργο της ΝΔ…
  καθώς και ένα τέμενος στην Αττική (άσχετο) αλλά και σχετικό
  Μπράβο όμως για το κείμενο!

 2. Το θέμα, φίλε n3mo, δεν είναι ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί, μέρος της κυβερνητικής πολιτικής. Για ακόμα μια φορά, αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική πολιτική συγκροτείται στα διάφορα think tanks των αμερικανικών ιδρυμάτων και ενεργοποιείται δια των πρόθυμων συμμάχων τους που άλλοτε είναι στο Παιδαγωγικό τμήμα του Α.Π.Θ. , άλλοτε στο Ιστορικό , άλλοτε πάλι στα κυβερνητικά αξιώματα….
  Σε αυτή την πραγματικότητα μας απαντάει, ο ποιητής:
  … «ή θα εξακολουθήσουμε να γονατίζουμε όπως αυτός ο δραπέτης ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο απέναντί τους»

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s