Ιθαγενείς

Σχόλιο για την κρίση του πολιτικού συστήματος

2 Σχόλια

Το Πα.Σο.Κ… καθεύδει. H αποϊδεολογικοποιημένη διαμάχη στην οποία έχει εμπλακεί είναι η πιο ύπουλη. Διότι κατατρώγει οποιονδήποτε κομματικό συνεκτικό ιστό. Την κατάσταση προσομοιάζει πλήρως η φωτογραφία:

 

 

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ένα δέντρο. Ένα δέντρο, δίχως κλαδιά, του οποίου τα φύλλα είναι έτοιμα να σκορπίσουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με το πρώτο αεράκι. Προς το παρόν, βεβαίως, υφίσταται ο προεκλογικός αγώνας και η πόλωση. Αυτό, όμως, είναι το μόνο που τους συνέχει πλέον. Γι’ αυτό, όλοι τρέμουν ν’ αντικρίσουν την περίφημη 12η του Νοέμβρη.

Το γυαλί έχει διαρραγεί οριστικά- το γνωρίζουν όλοι οι υποψήφιοι. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι- ανεξαρτήτως διασπάσεως- το ποσοστό που ‘έπιασαν’ στις τελευταίες εκλογές είναι το ‘ταβάνι’. Από εδώ και πέρα μπορούν να κοιτάζουν μονάχα προς τα κάτω.

Σε ό,τι αφορά τον λόγο περί της κρίσης δεν χρειάζεται να επιμείνουμε. Αρκεί να παραπέμψουμε σε δύο πολύ αξιόλογα κείμενα που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα: Του Στάθη, στην χθεσινή «Ε», και την ανάλυση της «Αθέατης Όψης» στο Παρόν της Κυριακής που μας πέρασε.

Πέρα από την κρίση αυτή καθ’ αυτήν, όμως, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κλυδωνισμοί της στην αντιπέρα όχθη- την ΝΔ.

Η Νέα Δημοκρατία αναπαρήγαγε την ενότητά της στην βάση της κόντρας της με το ΠΑΣΟΚ. Πέρα από αυτό δεν υφίσταται τίποτε άλλο παρά ένα κόμμα παραγόντων δίχως καμία αξιόλογη προγραμματική συνοχή. Και γι’ αυτό η κρίση στο Πα.Σο.Κ. δημιουργεί ταυτόχρονα έλλειμμα συσπείρωσης και στην ΝΔ.

Ας το δούμε σχηματικά. Στα πλαίσια του δικομματικού συστήματος, από το 1981 κι έπειτα το Πα.Σο.Κ. ήταν ο δυνατός πόλος και η ΝΔ το αδύνατο. Η δεύτερη συνομιλούσε με τα φαντάσματα του πρώτου-και γι’ αυτό ακριβώς είχε προοπτική εξουσίας όταν αυτό κλυδωνίζονταν από τις εσωτερικές τους αδυναμίες. Τώρα, που δεν υφίσταται αυτό το δίπολο, τι θα συμβεί; Προφανώς η κρίση αυτή αποτελεί σινιάλο ώστε ν’ αρχίσουν τα όργανα και στην Ν.Δ. -πράγμα που φάνηκε πολύ καλά με την «έκρηξη» Πολύδωρα. Διότι, αυτή κατέστη εφικτή ακριβώς στον βαθμό που δεν υφίσταται απειλή από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Να το κάνουμε πιο λιανά; Η Ν.Δ. μπόρεσε να εκλεγεί και επιβιώνει ως κυβέρνηση ακριβώς διότι η κρίσιμη μάζα των ψηφοφόρων του «κέντρου» δεν επιθυμούσαν μία παλινόρθωση του Πα.Σο.Κ. Τώρα που αυτή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, γιατί να την ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές;

Επομένως, η πτώση του Πα.Σο.Κ. σημαίνει ταυτόχρονα και αδυναμία της Ν.Δ. να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι, με αυτήν την κίνηση, εξερχόμαστε από το δικομματικό μοντέλο. Τι υφίσταται στην άκρη του τούνελ; Μία «ιταλικού» τύπου αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού βασισμένη στις κυβερνήσεις συνεργασίας; Ίσως.

Αυτό προϋποθέτει, όμως, μετασχηματισμούς τόσο δεξιότερα της ΝΔ, όσο και αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν, βεβαία, κερδισμένοι φαίνονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο ΛΑΟΣ, μιας και είναι οι συγκροτημένοι πόλοι εκείνοι που κερδίζουν τους φυλλοροούντες ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων. Από κοντά και το ΚΚΕ, το οποίο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις όσων επιθυμούν να εκφράσουν στάσεις πιο αρνητικές έναντι της κατάντιας του πολιτικού κόσμου.

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, βεβαίως, θα κριθούν από εκείνες στο ιδεολογικό πεδίο. Γιατί πρόκειται για μία κρίση που είναι ταυτόχρονα κρίση πολιτική και κρίση ιδεολογικής ηγεμονίας. Τα πράγματα όμως σ’ αυτό το δεύτερο επίπεδο δεν κινούνται τόσο ευθύγραμμα. Εκεί έχει καταγραφεί απλώς το κενό– και ξεκινάει ένας ανταγωνισμός στο ποιος θα το καλύψει. Αυτή η κούρσα όμως δεν κερδίζεται με τα «ρετάλια» του παρελθόντος, ούτε με εκατέρωθεν γαυγίσματα. Κερδίζεται με την διατύπωση ενός πειστικά εναλλακτικού πολιτικού λόγου. Κι αυτό, αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για όσους τόσον καιρό ασφυκτιούσαν μέσα στον φθαρμένο μεταπολιτευτικό κόσμο των ιδεών.

Κοινώς: Η κρίση αυτή θα τείνει να «ανοίξει» περισσότερο τα μυαλά και τα μάτια των ανθρώπων. Κι εδώ ακριβώς επαληθεύεται το γνωστό ρητό, ότι «η περίοδοι της κρίσης είναι και περίοδοι μεγάλης ελευθερίας». Τούτη την φορά η ελευθερία εκφράζεται ως ελευθερία να ξανά-ορίσουμε το πολιτικό και το ιδεολογικό μας λεξιλόγιο.

Σκαντζόχοιρος

Advertisements

2 thoughts on “Σχόλιο για την κρίση του πολιτικού συστήματος

  1. Πολύ ενδιαφέρον. Όντως ο δικομματισμός φαίνεται να καταρρέει. Οι πόλοι εξουσίας, σε καιρό κατάρρευσης της πολιτικής φαίνονται να συγκροτούνται επάνω σε τζάκια, συμφέροντα και μικροδιαφορές διαχείρισης. Έτσι η πτώση του αντιπάλου προκαλεί κρίση ταυτότητας και στο νικητή… δε ξέρω σε τι μοντελο οδεύουμε. δε βλέπω ιταλικο μοντέλο. Εγώ πιστεύω ότι, ακριβώς ελλείψει διακυβέυματος σοβαρού επί της πολιτικής, θα παραμείνουν τα δύο παρηκμασμένα στρατόπεδα να διεκδικούν καρέκλες. Αν όμως η πολιτική έμπαινε πάλι στο προσκήνιο, ίσως το θέμα να ήταν ποια δύναμη θα αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, ποια κοινωνική και πολιτική δύναμη.

    Γιατί, ας μη γελιομαστε, ένας νέος σήμερα που θέλει με αγνή διάθεση να μπει στη πολιτική και να προσφέρει, θα βρει το ΠΑΣΟΚ αποκρουστικό. Αυτό το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ στέλνει μηνύματα που μπορεί να είναι ελκυστικά μόνο για καριεριστες της εξουσίας, διαπλεκόμενους κλπ.

    Βεβαια για να μπορέσει μια άλλη δύναμη πιο υγιείς να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ, θα πρεπει αυτή να βρει τις απαραίτητες υγιείς δυνάμεις της στις ανάλογες κοινωνικές συμμαχίες. Αλλά με μια τέτοια σάπια κοινωνία, που να βρεθεί η ηθική και δυνατή πολιτική; ε;

  2. Ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφεις και σε μεγάλο βαθμο απεικονίζουν το πολιτικό γίγνεσθαι.
    Πραγματικά σήμερα κι αν όλα αυτά γίνουν κάπως έτσι είναι χρυσή ευκαιρία για την εναλλακτική πολιτική πρόταση απο τις δυνάμεις που σιγα-σιγά απελευθερώνονται απο τα δύο κόμματα.

περιμένουμε τα σχόλιά σας!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s